Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПІК / Перевод / перевод / УСОВЕРШЕНСТВ_ПИ.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
1.77 Mб
Скачать

1.6. Визначення человекоориентированного інтерфейсу

Можна створити літак з будь-якими технічними характеристиками, що тільки побажає Міністерство військово-повітряних сил, якщо при цьому не потрібно, щоб він міг літати.

Вилли Мессершмидт (видатний німецький авіаконструктор часів другої світової війни)

Інтерфейс є орієнтованим на людину, якщо він відповідає нестаткам людини і враховує його слабості. Щоб створити такий інтерфейс, необхідно мати представлення про те, як діють люди і машини. Крім того, варто розвити в собі здатність почувати ті труднощі, з якими зіштовхуються люди. І це не завжди просто. Ми настільки звикли до тому, як працюють програми, що погоджуємося прийняти їхні методи роботи як даність, - навіть у тих випадках, коли їхні інтерфейси невиправдано складні, заплутані, неощадливі і спонукують людей до помилок.

Багато хто з нас випробують роздратування, наприклад, від того, що для запуску (інакше кажучи, завантаження) комп'ютера потрібно якийсь час. У 1999 році була реклама одного автомобільного радіоприймача з убудованим комп'ютером, у якій затверджувалося, що "на відміну від домашнього комп'ютера, ця система не змусить вас довго чекати, поки вона завантажиться". Уважне вивчення шести найбільш серйозних робіт в області розробки інтерфейсів показує, що навіть у цих книгах, написаних в основному в той час, коли розробці інтерфейсів стали надавати важливого значення, проблема завантаження не згадується (Shneіderman, 1987; Norman, 1988; Laurel, 1990; Tognazzіnі, 1992; Mayhew, 1992; Cooper, 1995). Проте , я упевнений, що кожний з названих авторів цілком погодився б з тим, що чи скорочення усунення затримки при запуску комп'ютера поліпшило б ефективність його використання, тим більше що я ще не зустрічав користувача, у якого така затримка не викликала би роздратування. Однак ніколи не існувало технічної необхідності в тім, щоб комп'ютер після включення починав працювати більш ніж через кілька секунд. Наші комп'ютери довго завантажуються тільки лише тому, що багато дизайнерів і розроблювачі не потрудилися зробити інтерфейс у цьому відношенні орієнтованим на людину. Крім того, деякі люди думають, що якщо комп'ютери з повільним завантаженням продаються мільйонами, те це нібито свідчить про їхню високу продуктивність.

Не можна сказати, що проблема довгого завантаження машини завжди ігнорувалася. Уже вийшов із уживання Apple Newton, Palm Pіlot і інші кишенькові комп'ютери можуть запускатися миттєво, а поява на деяких комп'ютерах "сплячого режиму" - стану, у якому комп'ютер споживає менше енергії, чим у звичайному режимі, і з який він може бути швидко переведений у робочий стан, - це крок у правильному напрямку.

Інженерам удавалося з успіхом вирішувати і більш складні проблеми. Наприклад, у ранніх моделях телевізорів необхідно було чекати біля хвилини, поки розігрівалася катодна трубка кінескопа. У деяких моделях інженери додали спеціальну схему, що підтримувала катодну трубку в теплому стані, що дозволило скоротити час досягнення робочої температури. (Підтримка катодної трубки в розігрітому стані зажадало б великої витрати електрики і зменшило б термін її служби.) В іншому варіанті був розроблений кінескоп з катодною трубкою, що розігрівалася протягом декількох секунд. І в тім і в іншому випадку інтереси користувача були задоволені. На початку двадцятого сторіччя був створений автомобіль на паровій тязі, що називалася Стенлі Стимер (Stanley Steamer). Незважаючи на усі свої очевидні достоїнства, цей механізм не мав успіху через один недолік: щоб рушити з місця, від моменту запалювання до досягнення необхідного тиску в казані було потрібно почекати 20 хвилин.

Принцип розробки, відповідно до якого програмні продукти не повинні змушувати користувача чекати без необхідності, можна вважати очевидним і орієнтованої на людину. Таким же є і прагнення не підганяти користувача. У загальному виді цей принцип можна було б сформулювати в такий спосіб: "Ритм взаємодії повинний установлюватися самим користувачем".

Не потрібно володіти великими технічними знаннями, щоб зрозуміти, що велика пропускна здатність комунікаційних ліній може прискорити передачу веб-страниц. Однак інші взаємозв'язки іноді бувають не настільки очевидні. Тому для розроблювачів інтерфейсів "людина-машина" важливо знати внутрішні механізми технології. У противному випадку в них не буде можливості оцінювати вірогідність тверджень, висловлених, наприклад, чи програмістами фахівцями з апаратної розробки відносно осуществимости тих чи інших елементів інтерфейсу.

Соседние файлы в папке перевод