Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПІК / Перевод / перевод / УСОВЕРШЕНСТВ_ПИ.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
1.77 Mб
Скачать

1. Передумови

Немає нічого більш неможливого, чим написати книгу, яка б одержала схвалення кожного читача.

Мигель ДЕ Сервантес

У цій главі говориться про розповсюджене нерозуміння сутності таких систем, як інтерфейси, а також методів їхньої розробки. Інтерфейс - це щось більше, ніж вікна, піктограми, що випадають меню і миша. Необхідність проектування інтерфейсу вже на ранніх стадіях розробки продукту іноді упускається з виду. Інший фактор, що часто недооцінюється, полягає в тому, що всі ми наділені пізнавальними апаратами, що мають між собою багато загального. При розробці інтерфейсів варто спершу врахувати загальні фактори, а потім уже розглядати індивідуальні розходження. Але, на жаль, що існують на сьогодні засоби конструювання інтерфейсів не дозволяють підійти до задачі саме в такий спосіб.

Я не згодний з думкою, що користатися комп'ютерами складно тому, що з їхньою допомогою ми намагаємося робити безнадійно складні речі. У дійсності незалежно від того, наскільки складної є задача, виконувана тим чи іншому продукту, складові частини цієї задачі все рівно повинні залишатися простими. Ця глава закінчується визначенням человекоориентированного інтерфейсу.

1.1. Визначення інтерфейсу

Подзвоните по вищевказаному номері і випробуйте неймовірне розчарування від нашої системи голосової пошти.

Напис під рекламним оголошенням однієї з марок взуття

У цій книзі вираження інтерфейс "людина-машина" чи інтерфейс "людина-комп'ютер" я звичайно буду скорочувати до користувальницького чи інтерфейсу просто інтерфейсу. Багато хто вважають, що термін користувальницький інтерфейс відноситься тільки до сучасних графічних користувальницьких інтерфейсів (graphіcal user іnterface, GUІ), заснованим на вікнах і меню, керованих за допомогою миші. Наприклад, в одній зі статей у журналі "Mobіle Offіce" було сказано: "Ужу недалеко той час, коли вам зовсім не потрібно буде задумуватися про інтерфейс, ви будете просто розмовляти зі своїм комп'ютером". У відповідь на це я міг би помітити, що системи, керовані голосом, дійсно можуть обходитися без вікон, але телефонні автовідповідачі їх також не мають, і, проте , їхні інтерфейси найчастіше виявляються надзвичайно поганими. Отже, спосіб, яким ви виконуєте яку-небудь задачу за допомогою якого-небудь продукту, а саме чинені вами дії і те, що ви одержуєте у відповідь, і є інтерфейсом. (Див. також Raskіn, 1993.)

1.2. Простої повинне залишатися простим

Технологія - дивна річ. Однією рукою вона дає вам великі дарунки, а іншої - завдає удару в спину.

С. П. Сноу (цитата з Jarman, 1992)

Незважаючи на ріст кількості фахівців з розробки інтерфейсів, мало хто зі споживачів заявляє, що нові продукти, наприклад електронні четырехкнопочные наручному годинник, стали простіше у використанні, чим кілька десятиліть назад. Якщо ви скажете, що наручні годинник, так само як і комп'ютери, сьогодні мають набагато велику функціональність (з чим можна погодитися) і що, отже, інтерфейси цих пристроїв повинні стати більш складними (що сумнівно), то я дозволю собі помітити, що ця складність невиправдано виникає у відношенні навіть тих задач, що раніш удавалося виконувати без зусиль. Складні задачі можуть вимагати складних інтерфейсів, але це не виправдує ускладнення простих задач. Порівняєте, наприклад, наскільки сутужніше установити час на електронними наручними годинник з чотирма кнопками, чим виконати та ж сама дія на механічній моделі годин. Прості задачі повинні залишатися простими незалежно від рівня складності всієї системи.

З усіх безглуздостей, створюваних абсурдними конструкціями інтерфейсів, саме ускладнення простого найчастіше виявляється приводом для висміювання в чи коміксах комедійних сценах. Наприклад, у фільмі "Міські шахраї" (Cіty Slіckers) три товариші женуть череду корів. Один з героїв, його грає Біллі Кристал (Bіlly Crystal), безуспішно намагається, видимо, уже не одна година, пояснити друзям, як за допомогою відеомагнітофона записати яку-небудь програму на одному каналі під час перегляду іншого. Коли, зрештою , друзі виходять із себе від довгого і незрозумілого пояснення, персонаж Кристала з радістю погоджується перемінити тему і пропонує замість цього розповісти, як установлювати час на годинник у тім же відеомагнітофоні. Ця пропозиція приводить друзів у лють, що викликає сміх у глядача. Комічний ефект породжується невідповідністю між очевидною простотою задачі і складністю інтерфейсу. Якби лицьова панель відеомагнітофона була постачена спеціальними кнопками, розташованими над і під цифрами годин, як це показано на мал. 1.1, тоді мало в кого виникали б труднощ при установці часу.

Рис. 1.1. електронного годинник, що набудовуються Легко, для відеомагнітофона. Ще кращим варіантом були би годинник, у яких час автоматично встановлюється по сигналах точного часу, переданим по радіо

Соседние файлы в папке перевод