Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПІК / Перевод / перевод / УСОВЕРШЕНСТВ_ПИ.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
1.77 Mб
Скачать

5.2.3. Екранні стани об'єктів

Елементи человекоориентированного інтерфейсу повинні бути доступними для починаючого користувача й ефективними для досвідченого користувача, причому перехід від одного до іншого не повинний вимагати переучування. Гарний інтерфейс повинний давати одну ментальну модель, що підходить для обох класів користувачів, з обліком, звичайно, того факту, що стосовно одним частин системи ми можемо бути досвідченими користувачами, а стосовно інших - початківцями. У попередньому розділі було запропоновано, щоб клавіша, що виконує деякий текст як команду, могла бути застосована до виділеного тексту незалежно від його походження. У результаті виконується визначена команда, за умови, що виділений текст є ім'ям цієї команди, - у противному ж випадку ніякої дії випливати не повинне. Добре, якби для введення команд можна було використовувати квазирежим за допомогою втримання клавіші <Command>. Однак ця зручність в істотній мері залежало б від эргономичности клавіші <Command>. У цілому, така можливість поліпшила б використання систем з командним рядком, що многим подобаються за

швидкість і зручність роботи, але, у той же час, багатьма ненавидятся за труднощі у вивченні. Поліпшення тут два: ви можете подавати команди в будь-якім місці й у будь-який час, а тому що команди аналогічні представленими в меню, те можна легко переходити від меню до безпосередньої подачі команд і назад.

Уведення команд вимагає спеціального місця, а також часу на те, щоб його знайти, тому зручніше, щоб користувач міг увести команду в будь-якім місці, де знаходиться курсор, і в той момент, коли це потрібно. Після виконання команди введене ім'я команди повинна бути вилучена для того, щоб імена команд не виявилися розкиданими по всьому змісті. З іншого боку, якщо ви виконуєте команду зі списку, то видалення імені команди небажано, оскільки список, по суті справи, є меню. Створення такого меню не повинне вимагати нічого, крім як надрукувати список команд, виділити його і потім застосувати до нього команду (наприклад, Створити Меню (Make Menu)), щоб призначити командам особливий стиль, що звичайно використовується для написання команд, а також щоб заблокувати цей список щоб уникнути його випадкової зміни.

Приведемо деякі інші команди, що змінюють стан тексту. За допомогою команди Заблокувати (Lock) можна просто замикати чи текст інший зміст. Заблокований зміст можна переглядати, виділяти і копіювати, але не можна чи змінювати переміщати. Зворотна команда - Розблокувати (Unlock) - може бути застосована до виділеного змісту для його розблокування за умови, що воно було заблоковано (у противному випадку команда не дає ніякого результату, тобто вона не повинна бути перемикачем). За допомогою іншої команди - Заблокувати з паролем (Lock wіth Password) - можна заблокувати стару вибірку, використовуючи поточну вибірку як пароль. Ця команда також має зворотний аналог (Розблокувати по паролі (Unlock wіth Password)). Можливість заблокувати якийсь зміст може бути досить корисної. Наприклад, вона може використовуватися для створення стандартних форм для заповнення. Незмінні елементи форми можуть бути заблоковані, у тому числі і по паролі, при цьому просте блокування дозволить запобігти випадковим змінам, а блокування по паролі - несанкціоновані зміни. Якби електронна інструкція з використання деякої комп'ютерної системи входила в набір текстів, з якими комп'ютер споконвічно поставлявся, - що в загальному є непоганою ідеєю, - то таке керівництво, імовірно, блокувалося б виробником по паролі ще на заводі.

Команди Екранне блокування (Screen Lock) і Екранне розблокування (Screen Unlock) дозволяють заблокувати і розблокувати позиції об'єктів, виділених на екрані. За допомогою цих команд користувач може створювати меню, що будуть зберігати своє місце на екрані, у те час як інші об'єкти переміщаються під ними. Можна навіть зв'язувати позицію меню з удень тижня (наскільки така можливість є корисної - це вже інше питання). Щоб використовувати цю команду, ви розміщаєте об'єкт у необхідній позиції на екрані, виділяєте його і застосовуєте команду Екранне блокування. Також повинна бути версія цієї команди з використанням пароля для тих випадків, коли небажано, щоб користувач міг змінити позицію того чи іншого меню.

Іншою корисною командою є регулювання прозорості вибірки. У деяких ситуаціях, таких як, наприклад, відображення повідомлень про помилки, корисно сформувати вибірку досить прозорої, щоб лежачий під нею матеріал можна було бачити і продовжувати з ним працювати (мал. 5.2). Аналогічним образом за допомогою іншої команди можна було б визначати, чи ховає даний об'єкт інший об'єкт або ховається їм, або проглядається через нього. Прозоре вікно повідомлення може зникати повільно, а не раптово, даючи користувачу час помітити його. Також необхідно, щоб у деякому документі зберігалися всі повідомлення для наступного огляду.

Рис. 5.2. Ефективність прозорого повідомлення про помилку на тлі тексту складає 1

Для видалення прозорого діалогового вікна не потрібно натискання якої-небудь клавіші, тому що ви можете продовжити роботу через нього. Таке вікно не створює режимів і є високоефективним (ефективність складає 1). Як і будь-який інший метод, ця ідея має свої обмеження і може бути використана надмірно. Потік непотрібних повідомлень усе рівно відволікає увага, навіть якщо користувач може продовжити роботу під час того, як вони зникають. Відповідно до принципу видимості, повинне бути передбачена візуальна відмінність для тексту, що є заблокованим, экранно заблокованим, заблокованим по паролі і т.д.

Принцип человекоориентированного інтерфейсу полягає в тім, що система сама повинна бути побудована з тих же самих елементів, що знайомі вам по повсякденному використанню цієї системи. Такий підхід дозволяє створювати більш зрозумілі продукти.

Соседние файлы в папке перевод