Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПІК / Перевод / перевод / УСОВЕРШЕНСТВ_ПИ.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
1.77 Mб
Скачать

3.4. Видимість і заможність

На порожньому диску ти можеш шукати нескінченно довго.

Джерело невідоме

Незалежно від того, чим є продукт - переносним двухполосным чи радіоприймачем робочим столом екрана комп'ютера, не завжди ясно, які саме функції зараз доступні, що вони виконують і як одержати до них доступ. Користувач повинний застосовувати власні органи почуттів для того, щоб визначати, які функції зараз доступні і який образ їхній можна використовувати.

Елемент інтерфейсу можна вважати видимим, якщо він або в даний момент доступний для органів сприйняття людини (звичайно це ока, але тут також розглядаються й інші сенсорні модальності), або він був настільки недавно сприйнятий, що ще не устиг вийти з короткочасної пам'яті користувача. Якщо елемент інтерфейсу не бачимо, то ми говоримо, що він невидимий. Для нормальної роботи інтерфейсу "повинні бути видимі тільки необхідні речі - ті, що ідентифікують частини працюючих систем, і ті, що відображають спосіб, яким користувач може взаємодіяти з пристроєм. Видимість відображає зв'язок між діями, що починаються, і їхньою реальною віддачею" (Norman, 1988, с. 8).16 Якщо інтерфейс змушує вас запам'ятовувати існування того чи іншого його елемента, це означає, що цей елемент є невидимим. Якщо ви змушені поглиблюватися в надра інтерфейсу, щоб чи випадково в результаті власної наполегливості наштовхнутися на послідовність дій, що активізує якийсь його елемент, то цей елемент є невидимим. Якщо вам приходиться звертатися по допомогу до довідкової системи для того, щоб довідатися, як виконати то чи інша дія, це означає, що методи виконання цієї дії невидимі. Багато комп'ютерних ігор є, по суті справи, недокументированными інтерфейсами, у яких способи чи керування шляху досягнення бажаних результатів невидимі. Варто додати до цих ігор документацію, і вони стануть нецікавими. Однак більшість людей не хочуть грати в ігри, коли їм потрібно виконати свою роботу, тому перед розроблювачем інтерфейсів коштує задача зробити кожен елемент свого продукту видимим.

Якщо в інтерфейсі дотримується принцип видимості, то кожна функція і спосіб її використання для більшості людей з тієї культури, на яку цей інтерфейс орієнтований, стають очевидними тільки лише по одному виді. Елемент керування, що має таку властивість, сталі називати заможним (affordance) (Norman, 1988, с. 123). "Заможність є гарним засобом для зв'язування елемента інтерфейсу з його метою. Ручки використовуються для настроювання; гнізда - для вставки чогось; м'ячі - для їхнього чи кидання пинания" (Norman, 1988, с. 9). Якщо ви як розроблювач поміщаєте в якийсь продукт ручку, подібну тим, за допомогою яких регулюється голосність, користувачі будуть намагатися неї крутити. Якщо ви помістите що-небудь, на зразок кнопки, користувачі будуть намагатися на неї натискати. Те, яку заможність буде мати елемент інтерфейсу, залежить від досвіду і знань користувача, а також від контексту, у якому він цей елемент зустрічає.

При аналізі інтерфейсів варто завжди запитувати себе, яким образом користувач може довідатися, що та чи інша дія можлива; також варто завжди прагнути до того, щоб кожен видимий елемент був заможним. Піктограми часто розглядаються як символічні позначення заможності, але, як ми з'ясуємо в розділі 6.3, вони не завжди виконують цю функцію.

Видимість означає не просто можливість помітити наявність. Любою об'єкт може бути видимим у тім змісті, що він може бути виявлений у визначеному місці, але при цьому він може бути дуже невеликим по чи розмірі мати невеликий контраст із тлом, щоб бути легко заміченим. Оптимізація якості сприйняття інтерфейсу є важливим аспектом з погляду ергономіки, і основне значення тут мають когнітивні властивості інтерфейсу.

________________________________________

Система BART і відсутність заможності

Згадування в цій книзі системи BART (Bay Area Rapіd Transіt)17 зв'язано з інтерфейсом, що використовується автоматами з продажу квитків. Ці автомати є результатом ігнорування адміністрацією 25-літнього досвіду роботи старих роботів із продажу квитків. Поки я коштую в черзі до одному з двох ще що не зламалися автоматів, я зауважую, як придатні люди приходять у замішання побачивши цього пристрою. Хоча в мене досить великий досвід користування різними пристроями, але мені самому не вдається справитися з тією неприродною послідовністю дій, що потрібно для застосування цих квиткових автоматів.

Очевидно, що для того щоб почати взаємодію з автоматом, спочатку потрібно опустити в нього чи гроші старий квиток, що є грошовим еквівалентом необхідної суми, - що і намагався в першу чергу зробити майже кожний під час мого спостереження. Звичайно автомати з продажу працюють так: опускаєш гроші, вибираєш, одержуєш. Такий підхід став парадигмою.

Автомати з продажу квитків системи BART, напевно, були винайдені на іншій планеті. Спочатку вам необхідно натиснути на одну з двох кнопок: або BART, або BART-MUNІ. (В інструкції, що важко знайти десь поблизу, порозумівається дуже тонке розходження між цими двома кнопками.) Ці кнопки розташовані у верхній частині передньої панелі автомата. Місце, звичайно, цілком розумне для початку взаємодії, на відміну від самої дії, що для цього використовується. Щілини для старого квитка (ліворуч), для монет (посередине) і для паперових купюр (праворуч) знаходяться на великій відстані друг від друга замість того, щоб бути розташованими в одному місці. Жидкокристаллический дисплей знаходиться по центрі високо вгорі, тому люди невисокого росту не можуть легко прочитати виникаючі повідомлення. У будь-якому випадку він знаходиться настільки далеко від основної частини інтерфейсу, що більшість людей його просто не зауважує. Можливо, це навіть і добре, тому що час його відгуку настільки велике, що люди, що все-таки дивляться на нього, чи намагаються повторити операцію, чи коштують у здивуванні, припускаючи, що автомат зламався, що, до речі, часто буває.

Крім цього, є кнопка "виправлення" (correctіon). Її назва наводить на думку, що використовувати її випливає у випадку, якщо ви зробите якусь помилку. Але насправді вона призначена зовсім не для виправлення помилок, а для того щоб одержати квиток на суму меншу, чим та, котру ви опустили в автомат. Іншими словами, за допомогою цієї кнопки ви можете сказати машині, що хочете одержати здачу.

Іншою ознакою того, що автомат розроблений погано, є яскраві великі кольорові числа 1, 2, 3, 4 і великі стрілки, що, як здається, повинні якось інструктувати вас. Якби лицьова панель автомата була спроектована грамотно, то вам би вони не знадобилися. Числа в будь-якому випадку анітрошки не допомагають, оскільки під час опускання в автомат грошей ($5) вам усе рівно треба пам'ятати, який крок ви зараз виконуєте (наприклад, крок 2). Якщо ж вам потрібний квиток за $3, то потрібно ще не забути натиснути кнопку "виправлення", щоб одержати здачу у виді четвертаків (8 шт.), і отут ви чуєте, що прибуває потяг на 7:06. Так, а на якому, ви сказали, ми зараз кроці? Якщо ви зустрічаєте комп'ютерний інтерфейс, у якому є багато яскравих фарб і мириады пояснювальних написів, можете бути упевнені, що він являє собою суцільну плутанину.

Автомати BART могли б працювати, наприклад, у такий спосіб. (Однак майте на увазі, що якби ви консультували компанію BART, те треба було б провести користувальницьке тестування (юзер-тестинг) вашого варіанта, щоб переконатися, що люди користаються їм саме так, як ви і припускали.)

Ліворуч (тому що англійська й іспанська мови читаються ліворуч праворуч) розташовується щілина для старих квитків, горизонтальна щілина для банкнот і невелика вертикальна щілина для монет. Усі вони згруповані в одному місці і мають зрозумілі написи. На дисплеї, розміщеному на рівні очей людини середнього росту, відображається повідомлення: "Опустите в автомат ЧИ гроші старий квиток системи BART ЧИ і те й інше". Після цього на екрані відразу ж з'являється загальна сума у виді наступного повідомлення:

Ви опустили $4.55.

Якщо вам потрібний квиток вартістю більше, ніж $4.55, опустите додаткову суму чи грошей ще один використаний квиток.

Якщо вам потрібний квиток вартістю менше, ніж $4.55, натисніть клавішу:

Одержати здачу з квитка

Якщо вам потрібний квиток вартістю $4.55, натисніть одну з наступних клавіш:

Видати квиток BART

Видати квиток BART-MUNІ

Якщо користувач натисне кнопку "Одержати здачу", то йому буде задане питання про тім, на яку суму він хоче купити квиток, після чого буде потрібно натиснути кнопку ENTER, що знаходиться під числовою клавіатурою. Після цього на екрані відобразиться поточна сума, которую випливає або збільшити, або зменшити, або підтвердити. Після видачі квитка користувачу повинна бути повернута здача. Якщо досвідчений пасажир уже має точну суму грошей, то для нього кількість дій скорочується із шести до наступних двох: опустити гроші і натиснути кнопку "Видати квиток".

Соседние файлы в папке перевод