Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
boovc.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
02.06.2015
Размер:
479.74 Кб
Скачать

2. Структурний, інформаційний, економічний аналіз діяльності підприємства пат „Житомирагрохім”

2.1. Оцінка основної діяльності підприємства

Вiдповiдно до Статуту публічне акцiонерне товариство здiйснює близько 50 видiв дiяльностi, основними з яких є:

  1. виробництво,

  2. збереження i реалiзацiя мiнеральних добрив азотної групи,

  3. продукцiї виробничо-технiчного призначення – амiак, адипiнова кислота, циклогексанон, НДКО (Нижчі дикарбонові кислоти).

Крiм того, пiдприємство виробляє кисень, двооксид вуглецю рідкий i твердий . Підприємство має власний цех пошиття спецодягу, асфальтну установку.

Публічне акціонерне товариство „ Житомирагрохім ” – одне з найбільших в Україні підприємств з виготовлення мінеральних добрив та адипінової кислоти. Воно добре відоме як у нашій країні, так і за кордоном. Рейтинг ПАТ „Житомирагрохім” зафіксовано в переліку ста кращих підприємств України, серед яких товариство займає сорокове місце за експортом і сімдесят сьоме - за обсягами товарної продукції. Це - хімічний гігант України зі своєю історією, наполегливим та працьовитим трудовим колективом, який творить його сьогодення.

На пiдприємствi дiють наступнi об'єкти соцiально-побутового призначення:

  1. управлiння громадського харчування;

  2. бiблiотека;

  3. санаторiй-профiлакторiй;

  4. лiкувально-оздоровче управлiння;

  5. стадiон.

Основним видом дiяльностi ПАТ „Житомирагрохім” є виробництво мінеральних добрив, обсяги їх реалiзацiї на внутрішньому та зовнішньому ринках на протязі року змінюються (сезонний попит).

Маючи вигідне географічне розташування в межах України, ПАТ „Житомирагрохім” на сьогодні забезпечує мінеральними добривами 11 областей Західного регіону Держави. Незначна віддаленість підприємства від портів Чорного моря і країн Балтії та кордонів країн Західної Європи дає можливість експортувати продукцію з мінімальними затратами на її транспортування.

За пройдені роки збудовані нові цехи і виробництва, освоєно випуск нових видів продукції Сьогодні в складі підприємства 15 основних та 15 допоміжних цехів. Комп’ютерна мережа (сервер на базі РІІІ-450, робочі станції на базі CELERON 400, автоматизована система оперативно-диспетчерськаго управління).

Вiдповiдно до Статуту акціонерне товариство здійснює близько 50 видів дiяльностi, основними з яких є:

  • виробництво мiнеральних добрив азотної групи - амiачна селiтра, амiачна вода, аміак для сільського господарства, фосфорної групи - тукосуміш, амофос; продукції виробничо-технічного та іншого призначення - аміаку промислового, неконцентрованої азотної кислоти, сірчаної кислоти, олеуму, фосфорної кислоти, адипінової кислоти, вуглекислоти, сухого льоду та інше.

  • виробництво, переробка, пакування, зберігання та збут товарів народного споживання.

  • пiдприємство має цех пошиву спецодягу, асфальтну установку;

  • надання сервiсних послуг в областi всiх видiв монтажу, наладки, технiчного обслуговування всiх видiв обладнання, пристроїв, транспортних засобiв ( в т.ч. екологiчний сервiс );

  • оптова i роздрiбна торгiвля;

  • органiзацiя пунктiв громадського харчування.

ПАТ „Житомирагрохім” включає в себе наступні структурні підрозділи:

Виробництво аміаку і азотних добрив в складі цехів:

  • Цех аміаку№2 по випуску синтетичного аміаку на агрегатах №1,2,3 які запроектовані по аналогії з агрегатами французької фірми “Енса”. Аміак є основною сировиною для виробництва мінеральних добрив.

  • Цех аміаку №1 по виробництву аміачної води із аміаку з вмістом поживної речовини - 20,5 % азоту. Крім того в цеху виробляється кисень технічний, вуглекислота рідка і тверда, рідкий азот.

  • Цех виробництва неконцентрованої азотної кислоти на агрегатах УКЛ-71. Сировиною для азотної кислоти є рідкий аміак.

  • Цех аміачної селітри по схемі АС-67А, яку одержують нейтралізацією азотної кислоти газоподібним аміаком.

Виробництво складних фосфорних добрив в складі цехів:

  • Цех по виробництву складних мінеральних добрив. В цеху виробляються вапняково-аміачна селітра.

  • Виробництво тукосуміші концентрованої методом змішування твердих мінеральних добрив - амофосу або діамонійфосфату з калію хлористого або калімагнезію.

  • Виробництво органічної продукції: адипінової кислоти і товарного циклогексанону.

  • Цех циклогексанолу призначається для отримання анолону методом гідрування бензолу у циклогексан з подальшим окисленням циклогексану в циклогексанол.

  • Цех адипінової кислоти. Виробництво адипінової кислоти здійснюється методом окислення циклогексанолу-ректифікату розчином азотної кислоти в присутності каталізатору метаванадата амонію і нітрату міді.

На базі іншого органічного виробництва гексаметилендіаміну і солі АГ, законсервованого в 1996 році із-за відсутності ринку збуту діють слідуючі цехи:

  • Цех А-3 по відгонці аміаку з аміачної води, що дало можливість додатково збільшити випуск товарного аміаку і стабілізувати роботу аміачного виробництва.

  • Цех АК-3 по випуску очищених нижчих дикарбонових кислот (відходу виробництва адипінової кислоти) від смол і металів – міді і ванадію.

  • Цех каталізаторів по виробництву силікагелю і каталізатору для цеха азотної кислоти.

Роботу основних технологічних цехів забезпечують допоміжні цехи: котельний цех, цех водопостачання і каналізації, цех хімічної обробки води, цех електропостачання, цех КВПіА, залізничний цех, автотранспортний цех, цех нейтралізації і очистки промислово-стічних вод, ремонтно-будівельний цех, ремонтне виробництво, ремонтно-монтажне управління, цех по пошиву спецодягу, вантажний цех.

2.2. Організаційна структура підприємства ПАТ Житомирагрохім” Організаційно-функціональна структура підприємства ПАТ „Житомирагрохім”

Директор – здійснює загальне керівництво охороною праці на підприємстві, на підставі закону України „Про охорону праці”, кодексів законів про працю, інших нормативних актів з охорони праці. Визначає, формулює, планує, здійснює і координує всі види діяльності підприємства. Встановлює єдиний порядок роботи на підприємстві.

Помічнику генерального директора підпорядковуються: друкарня, канцелярія, прес-служба.

Головний інженер – визначає технічну політику, перспективи розвитку підприємства та шляхи реалізації комплексних та цільових програм в усіх напрямках технічного переозброєння і реконструкцій діючого виробництва, створенню найбільш сприятливих і безпечних умов праці на підприємстві. Здійснює технічне керівництво і інженерно-технічне забезпечення по впровадженню на підприємстві системи управління.

Заступнику генерального директора - начальнику вiддiлу охорони праці підпорядковується вiддiл охорони праці.

Директор з питань фінансів – здійснює централізований облік витрат коштів, що витрачаються за всіма джерелами фінансування, на виконання заходів щодо охорони праці, передбачених колективним договором, річним і перспективними планами, а також за проведення досліджень, соціальний захист працюючих.

Директору з питань фiнансiв підпорядковуються: заступник директора з питань фiнансiв по обліку та контролю - головний бухгалтер, бухгалтерія, фінансовий вiддiл.

Директор по транспорту, начальник транспортного відділу – здійснює керівництво безпечною організацією ремонтних, навантожувально-розвантажувальних, маневрових та інших видів робіт.

Заступник головного інженера з виробничих питань – очолює всю організаційно-технічну роботу створенню безпечних умов праці в структурних підрозділах підприємства. Здійснює загальне керівництво розробкою і впровадженням безпечної і прогресивної технології виробництва.

Головний будівельник – розробляє перспективні та річні плани на будівництво нових, реконструкцію і розширення діючих об’єктів з врахуванням відповідності їх вимогам безпеки.

Головний енергетик – забезпечує надійну і безпечну експлуатацію, своєчасне і якісне проведення профілактичних оглядів і випробувань, ремонтів електроустановок, теплоенергетичного устаткування, відповідність технічного стану устаткування вимогам правил будови і безпечної експлуатації.

Головний механік – забезпечує своєчасне проведення дефектоскопії відповідальних вузлів і деталей будівельних конструкцій, устаткування і пристроїв. Розглядає і затверджує дефектні відомості на ремонт устаткування, акти задачі устаткування в ремонт і прийому з ремонту.

Директор з кадрових питань, організації праці і заробітної плати – здійснює роботу з підбору , розставлення і виконання кадрів, організовує їх професійну підготовку і перепідготовку, а також підвищення кваліфікації робітників і спеціалістів.

Директор з соціальних питань – керує роботою пропозицій до перспективних і поточних планів соціального розвитку підприємства та заходів щодо поліпшення санітарно-побутового і медичного обслуговування, ремонту і благоустрою побутових приміщень. Здійснює контроль за належним медичним обслуговуванням працівників підприємства.

Начальник виробничо-технічного відділу – здійснює загальне керівництво розробкою і впровадженням безпечної і прогресивної технології виробництва, організовує ритмічну роботу усіх виробничих підрозділів підприємства.

Відділ постачаннязабезпечує підприємство всіма потрібними експлуатаційними та іншими матеріалами.

Отже, в даному підрозділі наведено організаційно-функціональну структуру підприємства ПАТ „Житомирагрохім”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]