Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Grysha_O_IT_Proekt.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
253.81 Кб
Скачать

Призначення ресурсів

Завданням слід призначати ресурси, якщо потрібно виконувати наступні дії.

· Відстежування об'єму робіт, виконаного призначеними завданням співробітниками і устаткуванням, або відстежування матеріалів, використаних для виконання завдання. · Планування завдань з більшою гнучкістю. · Балансування завантаження ресурсів між тими ресурсами, яким призначено мало роботи, і тими, яким призначено багато роботи. · Відстежування витрат на ресурси.

Без відомостей про ресурси календарний план в Microsoft Project розраховується на основі тривалості завдання, залежностей і обмежень дати.

Якщо ресурси призначені, графік роботи і доступність ресурсів використовуються при розрахунку календарного плану.

Після закінчення цього уроку до проекту будуть додані співробітники, устаткування і матеріали, будуть визначені графіки роботи, а завданням призначені ресурси. Якщо використовується засіб інтерактивної спільної роботи групи, наприклад сервер Microsoft Project Server, призначення будуть опубліковані для ухвалення членами групи.

Створення списку ресурсів

Лист ресурсів Microsoft Project використовується для створення списку осіб, устаткування і матеріалів, складових робочу групу і що виконують завдання проекту. Список ресурсів міститиме робочі ресурси або матеріальні ресурси. Робочі ресурси - це співробітники або устаткування; матеріальні ресурси - це витратні матеріали або сировина, наприклад бетон, деревина або цвяхи.

  1. У меню Вигляд виберіть команду Лист ресурсів.

  2. У меню Вигляд виберіть команди Таблиця і Введення.

  3. У полі Назву ресурсу введіть назва ресурсу.

  4. У полі Тип визначите тип ресурсу: робочий або матеріальний.

  5. Щоб позначити групи ресурсів, в полі Група як назва ресурсу введіть назву групи.

  6. Для кожного робочого ресурсу (співробітники або устаткування) в полі Макс. одиниць введіть у відсотках максимальне число одиниць, доступних для цього ресурсу. Наприклад, введіть значення 300%, щоб вказати, що доступні три одиниці повної зайнятості певного ресурсу.

  7. Для кожного матеріального ресурсу (витратного матеріалу для проекту) в полі Одиниці вимірювання матеріалів введіть одиниці вимірювання матеріального ресурсу, наприклад тонни.

Поради

Якщо проводиться робота з діаграмою Ганта або іншими представленнями завдань, можна ввести додаткові назви ресурсів. Щоб призначити додаткові ресурси, натисніть кнопку Призначити ресурси і введіть назву ресурсу в поле Назва ресурсу. Крім того, щоб імпортувати ресурси з Microsoft Exchange, Microsoft Active Directory або сервера Microsoft Project Server, можна натиснути кнопку Параметри списку ресурсів, а потім кнопку Додати ресурси.

Крім того, для швидкого створення списку ресурсів може бути використана бічна область Вибір ресурсів. На панелі інструментів Консультант натисніть кнопку Ресурси і клацніть посилання Вибір людей і устаткування для проекту. Слідуйте інструкціям в бічній області.

Зміна графіка роботи ресурсу

Робочий годинник і вихідні дні, вказані в календарі проекту, є стандартними робочими годинами і вихідними днями для кожного ресурсу. Якщо окремий ресурс працює зовсім по іншому графіку або необхідно врахувати відпустку або простій устаткування, можна змінити індивідуальний календар ресурсу.

  1. В меню Вид виберіть команду Лист ресурсів, а потім виберіть ресурс, графік якого потрібно змінити.

  2. В меню Проект виберіть команду Зведення про ресурс і відкрийте вкладку Робочий час.

  3. Виберіть в календарі дні, які потрібно змінити. Щоб змінити день тижня для всього календаря, виберіть скорочене позначення цього дня вверху календаря.

  4. Виберіть параметр стандартний час, неробочий час або нестандартний робочий час. Якщо вибраний параметр стандартний час, для вибраних днів за умовчанням використовується стандартний календар Microsoft Project, тобто робота з понеділка по п'ятницю, з 9:00 до 13:00 і з 14:00 до 18:00.

  5. Якщо на кроці 4 вибраний параметр «нестандартний робочий час», введіть час почала роботи в полі З і час закінчення в полі По.

  6. Натисніть кнопку OK.

Поради

Якщо для групи ресурсів співпадають особливий робочий годинник і вихідні дні, наприклад друга зміна або інші вихідні, для цієї групи можна створити новий базовий календар. У меню Сервіс виберіть команду Змінити робочий час. Натисніть кнопку Створити і введіть назву нового базового календаря. Щоб почати формування стандартного календаря, виберіть параметр Створити новий базовий календар.

Для швидкої зміни графіка роботи ресурсу можна використовувати бічну область Робочий час проекту. На панелі інструментів Консультант натисніть кнопку Ресурси і клацніть посилання Визначення робочого годинника для ресурсів. Слідуйте інструкціям в бічній області.

Призначення ресурсів завданням

Якщо завданню призначається ресурс, створюється призначення. Будь-якому завданню можна призначити будь-які ресурси, а також змінити призначення у будь-який момент.

Завданню можна призначити декілька ресурсів, а також визначити, все або не весь робочий час ресурс працює над завданням. Якщо призначена ресурсу робота перевищує щоденну повну зайнятість, вказану в календарі робочого часу ресурсу, в Microsoft Project в представленнях ресурсів назва переобтяженого ресурсу виділяється червоним кольором.

  1. У меню Вигляд виберіть команду Діаграма Ганта.

  2. У полі Назву завдання виберіть завдання, яким потрібно призначити ресурс, а потім натисніть кнопку Призначити ресурси.

  3. У полі Назву ресурсу виберіть ресурс, якою потрібно призначити завданню.

  4. Щоб призначити неповну зайнятість ресурсу, в стовпці Одиниці слід вибрати або ввести значення менше 100 відсотків, задаюче частку робочого часу, яку ресурс повинен присвятити цьому завданню. Щоб призначити декілька різних ресурсів, виберіть назви цих ресурсів, утримуючи клавішу CTRL.Чтобы призначити декілька однакових ресурсів (наприклад двох теслярів), в стовпці Одиниці введіть або виберіть значення більше 100 відсотків. При необхідності в полі Назву ресурсу введіть назва нового ресурсу.

  5. Натисніть кнопку Призначити. Галочка зліва від стовпця Назва ресурсу указує, що ресурс призначений вибраному завданню.

  6. Натисніть кнопку Закрити.

Поради

Один ресурс можна замінити іншим. Виберіть завдання, ресурси якого потрібно замінити. У діалоговому вікні Призначення ресурсів виберіть призначений ресурс і натисніть кнопку Видалити. Виберіть один або декілька ресурсів для призначення, а потім натисніть кнопку OK

Для швидкого призначення ресурсів можна використовувати бічну область Призначення ресурсів. На панелі інструментів Консультант натисніть кнопку Ресурси і клацніть посилання Призначення людей і устаткування завданням. Слідуйте інструкціям в бічній області.

Перевірка і зміна призначень ресурсів

У поданні «Використання ресурсів» відображаються ресурси проекту і призначені ним завдання, згруповані під кожним ресурсом. За допомогою подання «Використання ресурсів» можна визначити кількість годинника, запланованого для роботи ресурсу над кожним завданням, а також ресурси з перевищенням доступності . Крім того, визначається час, який може бути виділене кожному ресурсу для додаткових трудовитрат.

  1. У меню Вигляд виберіть команду Використання ресурсів.

  2. У стовпці Назву ресурсу проглянете призначення ресурсів.

  3. Щоб замінити для завдання один призначений ресурс на іншій, виберіть потрібний рядок, встановіть покажчик на полі «Ідентифікатор» (найлівіший стовпець), а потім перетягнете завдання під новий ресурс.

Примітки

Є можливість змінити одиниці шкали часу, наприклад з днів на тижні. У меню Формат виберіть команду Шкала часу і вкладку Нижній рівень. Виберіть в полі із списком Одиниці потрібні одиниці для шкали часу. Те ж саме можна виконати на вкладках Середній рівень і Верхньою рівень.

Якщо назва ресурсу виділена червоним жирним шрифтом, це означає, що ресурс переобтяжений.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]