Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Grysha_O_IT_Proekt.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
253.81 Кб
Скачать

Теоретичні положення та практичні настанови

Керівникові проекту необхідно стежити за безліччю деталей проекту, не випускаючи з уваги кінцеву мету. Чи може допомогти в здійсненні цього завдання програма Microsoft Project? По-перше, в базі даних Microsoft Project зберігаються всі відомості про проект. Потім ці відомості використовуються в Microsoft Project для розрахунку календарного плану і обліку витрат проекту; таким чином створюється план проекту. Чим більше задано відомостей, тим більше точним буде план.

Введені і розраховані в Microsoft Project відомості зберігаються в полях, які містять певні типи даних, наприклад назви або тривалість завдань. У Microsoft Project кожне поле зазвичай відображається у вигляді стовпця.

Результати розрахунків в Microsoft Project негайно відображаються у форматі, аналогічному електронній таблиці. Якщо введені всі відомості про завдання, можна дізнатися початкову і кінцеву дати даного завдання, потреби в ресурсах і кінцеву дату проекту.

Терміни і визначення

Мета

Умови, що допускають кількісне формулювання, при задоволенні яких проект вважається успішним. У число цілей повинні входити, принаймні, кількісні критерії витрат, відповідності календарному плану і якості. Цілі, що не допускають кількісного формулювання (наприклад, «задоволення замовника») утрудняють оцінку успішності виконання проекту.

Обмеження проекту

Чинник, що обмежує можливості групи керівництва проектом. Наприклад, заданий бюджет може обмежити область обхвату, підбір персоналу і параметри календарного плану.

Завдання

Дії, що мають почало і кінець. Проекти складаються із завдань.

Ресурси

Виконавці, устаткування і матеріали, використовувані для виконання завдань в проекті.

Календарний план

Розклад і послідовність виконання завдань в проекті. Календарний план в основному містить відомості про завдання, залежності завдань, тривалість, обмеженнях і інші відомості про тимчасові параметри проекту.

Бюджет

Оцінні витрати на проект, задані в базовому плані в Microsoft Project.

Трудовитрати

Для завдань - загальна потрібна для завершення завдання робота в людино-годинах (може вимірюватися в хвилинах, годиннику, днях тижнях або місяцях) для всіх ресурсів. Для призначень - кількість роботи, призначеної ресурсу на виконання конкретного завдання. Для ресурсів - загальна кількість роботи, призначеної ресурсу, для всіх завдань. Величину трудовитрат слід відрізняти від тривалості завдання. Наприклад, ресурсу може бути потрібною 32 години трудовитрат на виконання завдання, хоча тривалість завдання може при цьому складати лише 2 дні. В цьому випадку завданню необхідно буде призначити більш за один ресурс. Дві люди, працюючи над завданням 8 годин в день, виконають її за 2 дні.

Припущення проекту

Чинники, які в цілях планування передбачаються вірними, дійсними або встановленими. Наприклад, якщо невідома дата, з якою може працювати основний виконавець проекту, можна імовірно ввести певну дату почала. Припущення зазвичай пов'язані з певною часткою ризику.

Область обхвату

Комбінація всіх цілей і завдань проекту, а також робіт, необхідних для їх виконання.

База даних Microsoft Project

Формат файлів (.mpd), використовуваний для збереження всієї інформації проекту в центральному розташуванні. Це полегшує перехресний аналіз проектів і створення звітів, а також підвищує безпеку. Формат бази даних Microsoft Project замінює старий формат файлів MPX як стандартний формат обміну даних проекту. Проект можна також зберегти у файлі MDB бази даних Microsoft Access, а також на серверах SQL Server і Oracle Server.

Витрати

Загальні заплановані витрати на завдання, ресурс, призначення або весь проект. Іноді їх називають поточними витратами. Для базових витрат в Microsoft Project використовується термін «бюджет».

Поле

Розташування в листі, формі або діаграмі, що містить певну інформацію про завдання, ресурс або призначення. Наприклад, в листі полем є кожен стовпець. В області розкладу в деяких поданнях (наприклад, в представленні використання завдань), елементи під стовпцем подробиць, такі як трудовитрати або фактичні трудовитрати, є полями, що містять почасові відомості про ресурс або призначення для завдання. У формі поле може виводитися як окремий об'єкт або представляти місце в стовпці. У мережевому графіку поля містяться в кожній рамці мережевого графіка.

Тривалість

Загальний інтервал активного робочого часу, необхідного для завершення завдання. Зазвичай даний інтервал представляє кількість робочого часу від початку до закінчення завдання згідно календарю проекту і календарю ресурсів. Астрономічна тривалість представляє тривалість завдання за 24-годинним календарем з 7-денним тижнем, включаючи свята і інші неробочі дні. Астрономічна тривалість може вимірюватися в хвилинах, годиннику, днях і тижнях.

Залежності завдань

Характер зв'язку між двома завданнями. Для скріплення завдань користувач визначає залежність між їх датами закінчення або початку. Наприклад, завдання «Контакт з постачальниками провізії» повинна закінчуватися до завдання «Визначення меню». У Microsoft Project існують чотири типи залежностей завдань (таблиця 4.1):

Таблиця 4.1-Типи залежності завдань

Тип залежності завдань

Опис

Закінчення-початок (ЗП)

Завдання Б не може початися, поки не закінчиться завдання А.

Початок-початок (ПП)

Завдання Б не може початися, поки не почнеться завдання А.

Закінчення-закінчення (ЗЗ)

Завдання Б не може закінчитися, поки не закінчиться завдання А.

Початок-закінчення (ПЗ)

Завдання Б не може закінчитися, поки не почнеться завдання А.

Сервер Microsoft Project Server

Супутній програмний продукт для Microsoft Project, що забезпечує можливості сумісного планування і обміну повідомленнями про стан для членів робочої групи, керівників проектів і інших зацікавлених сторін за рахунок обміну і обробки інформації проекту на веб-вузлі.

Зацікавлені сторони

Обличчя і організації, що беруть активну участь в проекті, або ті, чиї інтереси можуть торкнутися проектом.

Інтерфейс MAPI

Абревіатура для Messaging Application Programming Interface. Стандартний інтерфейс програмування, запропонований і підтримуваний корпорацією Майкрософт для систем обміну повідомленнями електронної пошти.

Подання

Одне або комбінація декількох подань (діаграма Ганта, лист ресурсів і т. д.) і, якщо застосовано, таблиці або фільтру. Подання дозволяють працювати з інформацією в різних форматах. Є три типи подань.

  1. Діаграми або графіки, такі як діаграма Ганта або мережевий графік, що представляють інформацію в графічному вигляді.

  2. Листи відображають інформацію у форматі рядків і стовпців.

  3. Форми відображають інформацію у форматі, аналогічному друкарським формам.

Таблиця

Набір стовпців, що містять конкретні відомості про завдання, ресурси і призначення в представленні листа

Фільтр

Засіб відбору інформації, що відображається або виділеної, об завдання і ресурсі. Відбір виконується за визначуваними умовами. Наприклад, коли застосовується фільтр «Критичні», відображаються тільки критичні завдання.

Угрупування

Спосіб комбінування або впорядкування завдань або ресурсів в проекті згідно вибраним умовам, таким як тривалість завдань, пріоритет, перевищення доступності ресурсів або дати закінчення. Угрупування можна використовувати для перегляду списку завдань або ресурсів з унікальними характеристиками, такими як коди в головній книзі або номер відділу. Примітка: не слід плутати засіб угрупування з полем «Група», яке є полем ресурсу.

Сортування

Спосіб вказівки порядку, в якому відображаються завдання, ресурси і інші відомості.

Бічна область

Область в лівій частині вікна Microsoft Project і Microsoft Project Web Access. У Microsoft Project в бічній області виводяться відомості, що надаються компонентом «Консультант»; у Microsoft Project Web Access в бічній області містяться посилання, використовувані для переходів.

Результати

Відчутні і вимірювані результати, наслідки або елементи, які необхідно провести для завершення проекту або частини проекту. Зазвичай група, що працює за проектом, і зацікавлені сторони погоджують результати проекту перед початком проекту.

Віха

Опорна точка, що відзначає важливу подію в проекті і використовувана для контролю за ходом виконання проекту. Будь-яке завдання з нульовою тривалістю автоматично відображається як віха. Проте є можливість відзначити як віху будь-яке завдання з довільною тривалістю.

Сумарне завдання

Завдання, що складається з підзадач, в якій підсумовуються результати підзадач. Для створення сумарних завдань використовуються структури Microsoft Project. Microsoft Project автоматично визначать відомості, що відносяться до сумарного завдання (такі як тривалість, витрати і т. д.) на підставі відомостей підзадач.

Підзадача

Завдання, що є частиною сумарного завдання. Інформація підзадач консолідується в сумарне завдання. Користувач визначає підзадачі за допомогою структур Microsoft Project.

Послідовник

Завдання, яке не може бути почата або закінчена до початку або закінчення іншого завдання.

Попередник

Завдання, яке необхідно почати або завершити до початку або закінчення іншого завдання.

Матеріальний ресурс

Що комплектують і інші витратні матеріали, які використовуються для виконання завдань в проекті.

Наднормові

Трудовитрати на призначення, заплановані понад звичайний робочий годинник призначеного ресурсу і оплачувані по ставці наднормових робіт. Наднормові не є додатковою роботою для призначення. Навпаки, вони задають трудовитрати на призначення, які вважаються наднормовою роботою. Наприклад, якщо в призначенні задається 40 годин трудовитрат і 8 годин наднормових, то загальні трудовитрати на призначення складають 48 годин.

Наднормові задаються в призначенні, щоб скоротити загальний час роботи за призначенням. Часто це впливає на тривалість завдання. Коли для призначення задаються наднормові, Microsoft Project перераховує інтервал призначення, віднімаючи наднормові із загальних трудовитрат.

Витрати на використання

Встановлена оплата за використання ресурсу. Ці витрати можуть враховуватися замість або додатково до змінних або почасових витрат на ресурс. Для трудових ресурсів такі витрати нараховуються при кожному використанні ресурсу, а для матеріальних ресурсів - тільки один раз у момент призначення, незалежно від одиниць.

Фіксовані витрати

Встановлені витрати на завдання, які залишаються постійними незалежно від тривалості завдання або роботи, що виконується ресурсом.

Базові витрати

Початкові витрати на проект, завдання, ресурси і призначення, показані в базовому плані. Базові витрати представляють знімок витрат на момент збереження базового плану. Відстежування і порівняння базових витрат з фактичними витратами дозволяє відстежувати ефективність витрат і розраховувати величину освоєного об'єму.

Фактичні витрати

Фактична вартість робіт, виконаних до певного терміну для завдання, ресурсу або призначення. Наприклад, якщо для єдиного ресурсу, призначеного завданню, ставка складає 20р. у годину, а витрачено 2 години, то поточні фактичні витрати на завдання складають 40р.

Витрати, що залишилися

Оцінка витрат, які ще потрібно провести на завдання, ресурс або призначення.

Критичний шлях

Набір завдань, які необхідно виконати по календарному плану для закінчення проекту по календарному плану. Кожне завдання на критичному шляху є критичним завданням.

Часовий резерв

Величина допустимого запізнювання завдання, яке ще не вплине на дати закінчення інших завдань або всього проекту. Вільний часовий резерв представляє допустиме запізнювання завдання, яке не приводить до затримки іншого завдання. Загальний часовий резерв представляє допустиме запізнювання завдання, що не викликає затримку дати закінчення проекту. Якщо загальний часовий резерв негативний, тривалість завдання така велика, що її послідовник не в змозі початися до дати, визначеної обмеженням.

Критичне завдання

Завдання, яке повинне бути завершена відповідно до календарного плану для своєчасного закінчення проекту. Якщо виконання критичного завдання затримується, дата завершення проекту також може бути відкладена. Послідовність критичних завдань складає критичний шлях проекту.

Перевищення доступності

Ситуація, коли ресурсу призначено більше завдань, чим він може виконати в доступний робочий час. Microsoft Project визначає перевищення доступності по трудовитратах і тривалості призначених завдань, по максимальному числу одиниць для ресурсу і за календарем, використовуваним ресурсом.

Планування з фіксованим об'ємом робіт

Спосіб планування за умовчанням в Microsoft Project. При плануванні з фіксованим об'ємом робіт тривалість завдання зменшується або зростає у міру додавання або видалення ресурсів для завдання, тоді як об'єм робіт по завданню залишається незмінним. Наприклад, для завершення завдання можуть потрібно 32 години трудовитрат, але завдання планується з тривалістю 2 дні. Для виконання завдання за 2 дні потрібно призначити завданню два ресурси, кожен з 8-годинним робочим вдень. Якщо один ресурс віддаляється із завдання, то її тривалість збільшується до 4 днів, тоді як об'єм робіт (32 години) залишається незмінним.

Планування з фіксованим об'ємом застосовно тільки при додаванні або видаленні ресурсів із завдання. Воно непридатне до правил розрахунків Microsoft Project при зміні трудовитрат, тривалості і значень одиниць вимірювання для ресурсів, вже призначених завданням.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]