Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Grysha_O_IT_Proekt.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
253.81 Кб
Скачать

2. Аналіз інформаційних потреб

Здійснюється керівниками функціональних підрозділів, змін, що є об'єктами, пов'язаних із створенням нової інформаційної системи - членами експертної ради проекту. Маючи сформульовані бізнес вимоги, вони, спільно зі своїми співробітниками, використовуючи досвід, моделі своїх функціональних областей і бізнес-процессов, створюють (можливо, із залученням зовнішніх консультантів) призначену для користувача специфікацію створюваної системи і план перевірки її придатності.

2.1 Створення призначеної для користувача специфікації іс

Призначена для користувача специфікація повинна описувати:

    1. Яка інформація, в якому вигляді, в який час і так далі необхідна для ефективного досягнення підрозділом поставлених бізнес-целей на кожному з робочих місць.

    2. Як повинна бути оброблена введена в систему інформація для її використання на робочих місцях

    3. Які необхідні початкові дані (що, як оперативно, з якою частотою і точністю, і так далі) повинні вводитися в систему.

    4. Вимоги до змін документів і процесів інших підрозділів і партнерів по бізнесу, яких зачіпає та, що розробляється ІС

    5. Вимоги до сумісності і форматом взаємодії з тими, що діють ІС

    6. Вимоги до змін організаційної структури відповідно до процесів робіт, що змінюються.

2.2 Розробка плану перевірки придатності іс.

План перевірки придатності, спільно з призначеною для користувача специфікацією є робочими документами, необхідними, як для створення ІС, так і для процесу її приймання в експлуатацію. Він є докладним описом контрольних прикладів і процедур, які будуть використані для перевірки працездатності створеною ІС і оцінки її здатності вирішувати поставлені завдання.

2.3 Ухвалення рішення про спосіб створення системи

Залежно від ролі ІС, вибирається один із способів створення ІС (Оригінальна розробка (замовлена або зроблена своїми силами), придбання готового рішення, передача на аутсорсинг або ін.).

2.4 Підготовка і проведення тендеру на постачання/створення елементів іс.

На цьому етапі проводиться формування списку потенційних постачальників програмних і технічних рішень на основі зіставлення вимог призначеної для користувача специфікації і відкритої інформації про можливості доступних рішень. Далі, створюється документ «Запрошення до участі в тендері», що описує вимоги до майбутньої ІС, який розсилається за списком потенційних постачальників. Отримані від постачальників технічні і комерційні пропозиції оцінюються Командою замовника, організовуються необхідні зустрічі з постачальниками і презентації рішень, за підсумками яких ухвалюється рішення про вибір Виконавця, з яким і полягає договір.

3. Технічний дизайн

Технічний дизайн здійснюється аналітиками Виконавця при безпосередній участі членів експертної ради Замовника.

На підставі призначеної для користувача специфікації і результатів подальшої спільної роботи експертних рад сторін, із застосуванням методик і засобів технічного і системного дизайну, на цьому етапі відбувається:

3.1 Створення Системної специфікації.

Розробка схем, алгоритмів, створення/адаптація оптимальних бізнес процесів, визначення необхідних доопрацювань/настройок готових рішень, які повинні будуть забезпечити роботу ІС відповідно до призначеної для користувача специфікації.

3.2 Написання Керівництва користувачів

Керівництво, вже можуть бути створені на основі Системної специфікації і повинні створюватися на цьому етапі по двох основних причинах: а) Вони необхідні для аналізу прийнятності пропонованих процедур експертною радою до того, як ІС буде створена фізично. б) Вони повинні бути засновані на вимогах системної специфікації і служити додатковим джерелом інформації про вимоги при технічній реалізації, а не бути інструментом опису того «що вийшло» і засобом заховання технічних помилок.

3.3 Розробка Плану технічного тестування системи і окремих її елементів

Створюється для того, щоб мати можливість перевірити відповідність ІС в цілому і окремих її частин технічним параметрам, викладеним в системній специфікації.

4 Створення системи

Власне створення системи (виготовлення компонент, збірка, і так далі) здійснюється технічним ІТ персоналом Замовника і Виконавця під керівництвом менеджерів відповідних технічних служб і під спостереженням експертної ради.

Результатом здійснення цього етапу є система або її окремі складові (як програмні, так і технічні), здатні виконувати завдання, обумовлені в системній специфікації.

5 Технічне тестування

В ході технічного тестування, що проводиться спільно ІТ персоналом Замовника і Виконавця, перевіряється працездатність елементів інформаційної системи і їх відповідність вимогам призначеної для користувача і технічної специфікації відповідно до Плану тестування.

6 Функціональне тестування

Прийняті на стадії технічного тестування елементи ІС передаються на перевірку функціонування користувачами - членами експертної ради у відповідні підрозділи. На цій стадії необхідно забезпечити:

6.1 Навчання пілотної групи користувачів процедурам роботи з ІС.

Навчання необхідне в об'ємі, достатньому для проведення користувачами функціонального тестування.

6.2 Повномасштабне функціональне тестування.

Навчені роботі з ІС користувачі, озброєні Керівництвом користувача, відповідно до Плану тестування, перевіряють відповідності елементів системи вимогам призначеної для користувача специфікації. При цьому використовуватися як спеціально підготовлені тестові завдання, так і реальні бізнес-ситуациі. Завданням керівників підрозділів на цьому етапі є імітація роботи системи в реальних (зокрема екстремальних) умовах для перевірки відповідності результатів її роботи вимогам призначеної для користувача специфікації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]