Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Obidnyk-EWP-NP.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
2.82 Mб
Скачать

3 Моделювання схем у середовищі OrCad

Середовище OrCAD є потужним засобом проектування електрон­них схем і має широкі функціональні можливості. При проведенні лабораторного практикуму і курсового проектування OrCAD викорис­товується як засіб для дослідження властивостей елементів, вузлів та пристроїв ЕОМ, тому тут розглядаються стислі рекомендації щодо ство­рення та моделювання цифрових схем, а не ставиться задача досконало опанувати всі функціональні можливості цього середовища.

3.1 Створення схеми

Перед створенням схеми необхідно створити проект.

Для створення проекту виконайте команду „File\New...” або натисніть на кнопку „Create document” (створити документ) на панелі інструментів. Виберіть „Project” в списку „New” (рис. 3.1).

Рисунок 3.1 – Діалогове вікно для створення нового проекту

У діалоговому вікні „New Project” заповніть поле „Name” ім’ям проекту. У полі „Location” введіть ім’я теки, в якій буде розташовувати­ся Ваш проект. При цьому користуються кнопкою „Browse...” для перег­ляду дерева тек. У списку „Create а New Project Using” виберіть пункт „PC Board Wisard”. Після заповнення всіх полів натисніть кнопку „OK”.

У вікні „PCB Project Wisard” виберіть бібліотеку „TTL.OLB”, натисніть кнопку „Далее” (рис. 3.2) і виберіть бібліотеку „TTL.VHD”. Після цього натисніть кнопку „Готово”.

Рисунок 3.2 – Діалогове вікно „PCB Project Wizard”. Бібліотеки

символів і моделювання

У головному вікні пакету „OrCAD Capture” з’являться два вікна: вікно менеджера проекту і вікно схеми (Schematic Page). У вікні схеми вводиться принципова схема цифрового пристрою. Коли активне вікно схеми, то праворуч, зазвичай, з’являється панель інстру­ментів для створення схеми (рис. 3.3).

Рисунок 3.3 – Панель інструментів для створення схеми

Введення схеми можна розділити на 3 етапи:

  1. вибір елемента з бібліотеки;

  2. розміщення вибраного елемента;

  3. встановлення електричних зв'язків між розміщеними елемен­тами за допомогою провідників або за іменами.

Пункти a), b), с) повторюються необхідну кількість разів, поки не буде отримана необхідна схема. Розглянемо кожний з етапів детальніше.

3.2 Вибір елемента з бібліотеки

Для отримання доступу до бібліотек графічних зображень еле­ментів необхідно виконати команду Place\Part... або натиснути на кнопку Place part (друга зверху при вертикальному розташуванні панелі Істру­ментів). У діалоговому вікні „Place Part” в списку „Libraries” виберіть необхідну бібліотеку. У списку „Part” виберіть потрібний елемент. Для прискорення пошуку елемента в списку можна в рядку введення „Part”, розташованого над списком, ввести шаблон імені елемента. У шаблоні можуть використовуватися символи заміни (* – будь-яка кількість будь-яких символів; ? – один будь-який символ). Після введення шаблону імені натисніть клавішу <Enter>. Після вибору елемента натисніть кнопку „ОК”. Діалог вибору елемента закриється, а у вікні схеми під курсором миші з’явиться контурне зображення елемента (рис. 3.4).

Рисунок 3.4 – Контурне зображення елемента

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]