Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1111.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
172.03 Кб
Скачать

40. Облік безготівкових розрахунків при різних їх формах

У процесі господарської діяльності п-во веде розрахунки з постачальниками і підрядчиками, покупцями і замовниками, банком та іншими дебіторами і кредиторами. Якщо розрахунки основані на русі запасів і робіт, вони називаються товарними, а розрахунки з бюджетом, соціальними фондами, банком та іншими підприємствами і організаціями — нетоварними. Порядок здійснення безготівкових розрахунків визначається інструкцією «Про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті. Інструкцією встановлені загальні правила, форми і стандарти безготівкових розрахунків для підприємств усіх форм власності, які проходять через банки. Безготівкові розрахунки здійснюються за типовими банківськими документами на паперових носіях або в електронному вигляді. Передбачені наступні банківські документи, які визначають форму безготівкових розрахунків: платіжні доручення, платіжні вимоги-доручення, платіжні вимоги, акредитиви, розрахункові чеки, а також меморіальні ордери

41. Положення бухгалтерського обліку 10 дебіторська заборгованість

1. Це Положення(стандарт)визначає методологічні засади формування у бух обліку інформації про дебіт заборгованість та її розкриття у фінансовій звітності. 2. Норми цього Положення(стандарту)застосовуються підприємствами не залежно від форм власності (крім бюджетних установ). 3. Це Положення(стандарт)застосовується з урахуванням особливостей оцінки та розкриття інформації щодо дебіторської заборгованості,встановлених іншими положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку. 4. Терміни,що використовуються у положеннях(стандартах) бух обліку, мають таке значення: Безнадійна дебіторська заборгованість- поточна дебіторська заборгованість,щодо якої існує впевненість про її неповернення боржником або за якою минув строк позивної давності. Дебітори - юридичні та фізичні особи,які внаслідок минулих подій за боргували підприємств у певні суми грошових коштів,їх еквівалентів або інших активів. Дебіторська заборгованість-сума заборгованості дебіторів підприємству на певну дату. Довгострокова дебіторська заборгованість - сума дебіторської заборгованості,яка не виникає вход і нормальног оопераційного циклу та буде погашена після дванадцяти місяців з дати балансу. Поточна дебіторська заборгованість - сума дебіторської заборгованості,яка виникає в ході нормального операційного циклу або буде погашена протягом дванадцяти місяців з дати балансу..

42. Дебіторська заборгованість,критерії ї визнання та види

Дебітори - юридичні та фізичні особи, які внаслідок минулих подій заборгували підприємству певні суми грошових коштів, їх еквівалентів або інших активів.

Дебіторська заборгованість - сума заборгованості дебіторів підприємству на певну дату.

Довгострокова дебіторська заборгованість - сума дебіт заборг, яка буде погашена після 12 місяців з дати балансу.

Поточна дебіторська заборгованість - сума дебіторської заборгованості, буде погашена протягом 12 місяців з дати балансу.

Дебіторська заборгованість визнається активом, якщо існує ймовірність отримання підприємством майбутніх економічних вигод та може бути достовірно визначена її сума.

Поточна дебіторська заборгованість за продукцію, товари, роботи, послуги визнається активом одночасно з визнанням доходу від реалізації продукції, товарів, робіт і послуг та оцінюється за первісною вартістю.

Поточна дебіторська заборгованість, яка є фінансовим активом, включається до підсумку балансу за чистою реалізаційною вартістю. Для визначення чистої реалізаційної вартості на дату балансу обчислюється величина резерву сумнівних боргів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]