Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1111.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
172.03 Кб
Скачать

5.Синтетичний та аналітичний облік оз

Для обліку ОЗ Планом рахунків передбачені рахунки: № 10 "Основні засоби" і № 13 "Знос необоротних активів". Виділений рахунок № 11 "Інші необоротні активи", сальдо якого разом з сальдо рахунка № 10 "Основні засоби" відображаються в балансі загальною сумою за статтею "Основні засоби".

Бух облік ОЗ, що використовуються у виробничій діяльності підприємств, за сумою витрат, пов'язаних із виготовленням, придбанням, доставкою та ін.. ведеться на рахунку № 10 "Основні засоби" із застосуванням субрахунків (101,102,103,104,107,109)

Синтетичний облік ведеться в журналі-ордері № 4. В цьому журналі вказується назва об'єкта, що поступив або вибув, первісна вартість, знос, залишкова вартість

Аналітичний облік основних засобів ведеться по кожному об'єкту за допомогою карток обліку руху основних засобів (форма № 03-8) - загальних для будов і споруд, а також для машин, обладнання, інструменту, виробничого і господарського інвентарю, замість № 03-6 "Інвентарна картка обліку основних засобів" (для будов і споруд) і № 03-7 "Опис інвентарних карток обліку основних засобів" (для машин, обладнання, інструменту, виробничого і господарського інвентарю).

Кожному об'єкту основних засобів присвоюється інвентарний номер, який зберігається за цим об'єктом протягом усього періоду його експлуатації на даному підприємстві.

На підприємствах, що мають невелику кількість об'єктів, аналітичний облік основних засобів ведуть за допомогою інвентарних книг.

6. Облік надходження оз

Придбані(створені) об’єкти немат. активів зарах на балансп-ва за первісною вартістю. У разі придбання об’єкта немат активів за певну плату,його первісна вартість скл з ціни придбання ,мита,непрямих податків,що не підляг відшкодуванню. Уразі безоплатного отримання об’єкта немат актива первісною вартістю є його справедлива вартість на дату отримання з урах мита,непрям податків та інших витрат.

Справедлива вартість об’єкта немат активів дорівн поточній ринковій вартості, а за відсутності такої вартості- оціночній вартоті . Уразі отримання актива в якості внеску до статут капіталу п-ва,первісною вартістю є погоджена засновниками п-ва. У разі створення об’єктів н.а,п-во до первісної вартості включ прямі витрати на оплату праці та ін.. Первісна вартість об’єкта н.а збільш на суму витрат пов’язаних із удосконаленням об’єкта і підвищення його можливостей та строку корисного використання, які сприяють збільш майб ек вигоди.

7.П(с)бо 7 «оз»

1. П(С)БО 7 визначає методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про основні засоби.

2. Норми Положення(стандарту) 7 застосовуються підприємствами, організаціями та іншими юридичними особами усіх форм власності (крім бюджетних установ).

3. Положення (стандарт) 7 не поширюється на:

3.1. Операції з біологічними активами, які пов'язані із сільськогосподарською діяльністю

3.2. Невідтворювані природні ресурси, особливості обліку яких визначаються іншими положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.

3.3. Основні засоби, що утримуються з метою продажу, особливості обліку яких визначаються іншими положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.

3.4. Інвестиційну нерухомість, особливості обліку якої визначаються іншими положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]