Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1111.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
172.03 Кб
Скачать

47. Облік зареєстрованого капіталу

Зареєстрований капітал – юридично оформлена, офіційно об’явлена і належним чином зареєстрована частина внесків власників до капіталу підприємства. У тому числі виділяють:

статутний капітал – зафіксована в установчих документах загальна вартість активів, які є внеском власників (учасників) до капіталу підприємства;

пайовий капітал – сукупність коштів фізичних і юридичних осіб, добровільно розміщених у товаристві для здійснення його господарської діяльності

Рахунок 40 «Зареєстрований (пайовий) капітал» призначено для обліку та узагальнення інформації про стан і рух статутного й іншого зареєстрованого капіталу, пайового капіталу підприємства відповідно до законодавства і установчих документів, а також внесків до оголошеного, але ще не зареєстрованого статутного капіталу.

За кредитом рахунку 40 «Зареєстрований (пайовий) капітал» відображається збільшення зареєстрованого і пайового капіталу, а також надходження внесків до оголошеного, але ще не зареєстрованого статутного капіталу, за дебетом — його зменшення (вилучення).

48. Облік резервного капіталу

Резервний капітал — це сума резервів, створених підприємством відповідно до законодавства або статутних документів.

Для його обліку використовують рахунок 43 “Резервний капітал”, призначений для узагальнення інформації про стан та рух резервного капіталу підприємства,

За кредитом рахунку 43 відображають створення резервів, за дебетом – їх використання.

Резервний капітал спрямовують на покриття непередбачених витрат у випадку недостатнього прибутку чи збитків, на сплату боргів підприємства в разі його ліквідації. Залишок невикористаних коштів резервного капіталу переходить на наступний календарний рік.

49.Облік додаткового капіталу

Додатковий капітал — це інший капітал, укладений учасниками товариства або одержаний у процесі госп діяльності підприємства в наслідок дооцінки активів, безоплатного отримання необоротних активів, іншого додаткового капіталу.

Додатковий капітал можна використовувати на покриття балансових; на збільшення статутного капіталу; на покриття різниці між фактичною собівартістю вилученого капіталу.

Для його обліку використовують рахунок 42 “Додатковий капітал”, призначений узагальнювати інформацію про суми дооцінки необоротних активів і фінансових інструментів, вартість необоротних активів, безкоштовно отриманих підприємством від інших осіб, та подібні види додаткового капіталу.

За кредитом рахунку 42 відображають збільшення додаткового капіталу, за дебетом – його зменшення.

Цей рахунок має такі субрахунки: 421-425

50. Облік розрахунків з учасниками

Рахунок 67 "Розрахунки з учасниками" (П) призначений для узагальнення інформації про розрахунки з учасниками і засновниками підприємства, які пов'язані з розподілом прибутку і формуванням статутного капіталу:

Кредит – збільшення заборгованості підприємства перед засновниками і учасниками;

Дебет – її зменшення (погашення), в т.ч. реінвестування доходів і ін.

Така заборгованість може виникнути у разі|в разі| нарахування дивідендів (субрахунок 671 "Розрахунки за нарахованими дивідендами"), зменшення частки|долі| одного з учасників в статутному капіталі підприємства або його виходу зі|із| складу учасників (субрахунок 672 "Розрахунки за іншими виплатами").

Аналітичний облік ведеться за кожним учасником, засновником та за видами виплат.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]