Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 Рубання-металу.doc
Скачиваний:
159
Добавлен:
18.03.2016
Размер:
409.6 Кб
Скачать

План уроку виробничого навчання

Тема по програмі: Навчання слюсарним роботам.

Тема уроку: Рубання металу.

Мета уроку:

навчальна: закріпити знання, набуті на теоретичних заняттях. Набути практичних вмінь та навичок в підготовці та роботі рубання металу.

Розвивальна: розвивати творчий підхід до навчання: раціональне мислення, навчити планувати та контролювати виробничі дії. Розвивати координацію та точність рухів рук та окомір.

Виховна: виховувати почуття поваги до своєї праці та професії, бережливе ставлення до обладнання, матеріалів, інструменту. Виховувати дисциплінованість, відповідальність, ініціативність до роботи.

Тип уроку: урок формування практичних вмінь та навичок.

Методичне забезпечення: підручники, плакат, інструкційно – технологічні картки

Матеріально-технічне забезпечення: Заготовки, лінійка, олівець, рисувалки, слюсарні кутники, молотки, зубила, напилки, кернер. Сталеві лінійки, косинець, штангенциркуль, напилки плоскі тупоносі, набір слюсарних ключів, молотки, ганчірка, відро, коробочки для дрібних деталей, перевірочна плита.

Міжпредметний зв’язок - геометрія, креслення, охорона праці, слюсарна справа.

Хід уроку:

1.Організаційна частина: (5-10хв)

- перевірка наявності учнів (звіт чергового: повідомлення про прибуття на урок виробничого навчання групи № в кількості __ та причина відсутніх на уроці );

- перевірка готовності учнів до уроку (спецодяг);

2. Вступний інструктаж: (45хв)

Запобігання нещасних випадків при рубанні: . Щоб запобігти нещасним випадкам під час рубання, слід додержуватися таких правил техніки безпеки: працювати дозволяється тільки в спецодязі, рукава повинні бути застебненими, шнурки зав’язані; при виконанні завдання бути уважними; деталі не брати замасленими руками; ручка молотка повинна бути без тріщин і міцно триматись у молотку; під час рубання крихкого металу, коли відлітають стружки, обов’язково користуватись захисними окулярами; обов’язково застосовувати при рубанні огорожі у вигляді металевих сіток і щитів; на початку навчання рубання слід застосовувати запобіжні гумові кільця і фанерні козирки між головкою зубила і рукою; на головці зубила не повинно бути тріщин і задирок, бо при ударах молотка вони можуть відскочити і поранити руки; бойок молотка повинен бути опуклої форми, без забоїн і задирок.

Додержуватись правил техніки безпеки при роботі з листовим металом;

  • очищення робочих органів виконувати лише шкребками;

  • при виявлені несправності, необхідно попередити майстра в/н;

(Підпис учнів в журналі з охорони праці).

- повідомлення теми та мети уроку

2.1 Перевірка знань учнів, необхідних для виконання завдань:

1) На уроках з удови технічного обслуговування та ремонту промислового обладнання ви вивчали призначення розмічання. Яке призначення розмічання нам розкаже : _______________

Відповідь : щоб знати де і до яких розмірів обробляти заготовку, її спочатку розмічають. Розмічання називається операція нанесення на оброблювану заготовку розмічальних рисок, що визначають контури майбутньої деталі чи місця, яке потрібно обробляти.

2) Що таке припуск на обробку деталі нам відповість: ____________

Відповідь : припуск на обробку це шар матеріалу який усувають із поверхні заготовки з метою досягнення заданих розмірів даної заготовки

3) Про організацію робочого місця для розмічання нам розкаже : ____________

Відповідь : усе необхідне для роботи має знаходитися під рукою, щоб можна було одразу знайти потрібний предмет;

  • інструмент та матеріали, якими під час роботи користується частіше, розміщують ближче до себе, а ніж ті, що застосовують рідше; всі предмети розташовують приблизно на висоті пояса;

  • інструмент та пристрої розташовують так, щоб їх зручно було брати відповідною рукою;

  • не можна класти один предмет на інший або на оброблену поверхню;

  • документацію тримають у зручному для користування та гарантованому від забруднення місці;

4) Про підготовку заготовки до розмічання нам розкаже : __________

Відповідь : Для розмічання треба приготувати інструменти та заготовки для виготовлення деталі. Уважно вивчити креслення визначити за товстими лініями контури деталі і перевірити, чи проставлені всі потрібні розміри. Прочитати розміри довжини і ширини деталі.

Оглянувши і виміривши заготовку, визначити, чи придатна вона для виготовлення деталі, чи ні. Розміри заготовки повинні бути з припуском на обробку. Іноді, щоб краще були помітні лінії розмітки, поверхню металу покривають лаком або фарбою.

5) Про особливості розмічання прямокутника нам розкаже : ­­______________

Відповідь :в залежності від заготовки ми маємо одну або дві рівні кромки, розміщені під прямим кутом одна до одної, в такому випадку такі лінії вважають базовими. На них відкладають довжину і (або) ширину прямокутника а потім будують інші дві сторони.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]