Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 Рубання-металу.doc
Скачиваний:
163
Добавлен:
18.03.2016
Размер:
409.6 Кб
Скачать

2.3 Закріплення вивченого матеріалу (10хв.)

Для того щоб закріпити вивчений теоритичний матеріал давайте згадаємо які операції необхідно виконувати при рубанні

  1. Які інструменти використовуються при рубанні металу, нам розкаже : _______

Відповідь : Зубило застосовується для розрубу на частини металу різного профілю, видалення припуску з поверхні заготовки, зрубування приливів і ливників на литих заготовках, заклепок при ремонті заклепувальних з’єднань і т. п.

Крейцмейсель  відрізняється від зубила тим, що його ріжуча кромка значно вужча, ніж в зубила. Застосовується він для вирубки вузьких канавок, шпоночних пазів і т.п.

.Канавочник застосовується для вирубки змащувальних канавок у вкладишах і втулках підшипників, профільних канавок спеціального призначення і інших подібних робіт.

Бородок застосовується для пробиття отворів в тонкій листовій сталі для «натяжки» просвердлених отворів під заклепки, тобто для установки одного отвору проти іншого в деталях, що сполучаються, для вибивання забракованих заклепок, штифтів і т. п.

  1. З яких частин складається зубило, нам розкаже : __________

Відповідь : Зубило складається з трьох частин – робочої, середньої і ударної). Робоча частина зубила має форму клину, кути заточування якого змінюються залежно від оброблюваного матеріалу. Середній частині слюсарного зубила надається овальний або багатогранний перетин без гострих ребер на бічних гранях, щоб не поранити руки, головці (ударній частині) зубила надається форма усіченого конуса.

  1. Які є основні прийоми рубання металу нам розкаже : ___________

Відповідь : прийоми рубання металу залежать від роду роботи. Виконується рубка в лещатах на плиті або на ковадлі заготовки і відливки дрібних розмірів при вирубуванні закріплюються в стулових лещатах. Обрубування зварних швів і приливів здійснюється на місці.

  1. Які є кути загострення зубил нам розкаже:_________

Відповідь: Чим більша твердість і крихкість металу, тим сильніший його опір прониканню в нього клина і тим більшим повинен бути кут загострення зубила. Для рубання чавуну і бронзи приймають р = 70°, для сталі середньої твердості |3 = 60°, для міді і латуні Р = 45°, для алюмінію і цинку |3 = 35°.

  1. Якою має бути робоча поза і хватка інструменту при рубці металів нам розкаже : ___________

Відповідь: при вирубуванні треба стояти біля лещат стійко, впівоберта до них; корпус робітника повинен знаходитися лівіше від осі лещат. Ліву ногу виставляти на півкроку вперед так, щоб вісь ступні розташовувалася під кутом 70-75° по відношенню до лещат. Праву ногу трішки відставити назад, розвернувши ступню під кутом 40-45° по відношенню до осі лещат .

Молоток необхідно брати за рукоятку так, щоб рука знаходилася на відстані 20-30 мм від кінця рукоятки .Рукоятку обхвачують чотирма пальцями і притискують до долоні; при цьому великий палець накладають на вказівний і всі пальці міцно стискують. Тримати зубило треба лівою рукою, не стискуючи сильно пальці, на відстані 20-30 мм від головки .

Узагальнення підсумків опитування : виставлення та коментування оцінок за теоритичну робору.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]