Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1111.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
172.03 Кб
Скачать

30.Синтетичний та аналітичний облік запасів.

Суть аналітичного бухгалтерського обліку виробничих запасів полягає в тому, що на кожний вид матеріальних цінностей відкривається аналітичний рахунок, в якому об’єкти обліку відображаються за їх кількістю і сумою вартості. Аналітичні рахунки групуються за групами матеріалів, місцями зберігання, матеріально відповідальними особами, за синтетичними рахунками бухгалтерського обліку і субрахунками. Відповідно до прийнятих на підприємстві групувань матеріальних цінностей дані за аналітичними рахунками узагальнюються в оборотних відомостях. Використовують аналітичний бухгалтерський облік на рахунках для контролю зберігання і руху матеріальних цінностей, їх оцінки, звірки з даними складського обліку, а також для підбиття підсумків інвентаризації.Рахунки, що групують ресурси підприємства, джерела їхнього утворення в узагальненому грошовому вимірюванні за економічно-однаковими ознаками, називаються синтетичними, а облік на цих рахунках — синтетичним. Наприклад: такі рахунки як «Основні засоби», «Готова продукція», «Розрахунки з постачальниками».

28.Методи оцінки вибуття запасів.

1. Індитифікованої вартості одиниці запасів.(застосовується підприємством у випадку якщо запаси не замінюють один одного ).

2.Середньо зваженої собівартості.(оцінка проводиться щодо кожної одиниці запасів діленням сумарної вартості залишків таких запасів на початок звітного місяця і вартості одержаних у звітному місяці запасів на сумарну кількість запасів на початок звітного місяця і одержаних у звітному місяці запасів).

3. Собівартості перших за часом надходжень запасів (ФІФО)(Базується на припущені що запаси використовуються у тій послідовності в якій вони надходили на підприємство.Тобто запаси які першими відпускаються у виробництво оцінюються за собівартість перших за часом надходжень запасів.при цьому залишок на кінець звітного місяця визначається за собівартістю останіх за часом надходжень запасів).

4. Метод ЛІФО (базується на припущенні, що останні запаси першими йдуть у продаж (виробництво): останній прийшов — перший пішов. Це дозволяє більш точно зіставляти при¬бутки і витрати даного періоду. Кінцеві запаси відповідно будуть скла¬датися з перших за часом закупівель).

29. Документування операцій руху запасів.

Первинний облік — це початкова стадія господарського обліку, на якій фіксується господарська операція в первинному документі. У первинних документах бухгалтерського обліку реєструється не тільки факт господарської операції, а й інша інформація: зміст господарської операції, її кількісна і грошова оцінка, напрям витрат і джерело доходів, підписи відповідальних за здійснення операції осіб тощо.

31.Облік витрат виробничих запасів.

Виробничі запаси відпускаються зі складу підприємства для виробництва продукції, надання послуг, виправлення браку, обслуговування устаткування, пакування готової продукції тощо. Крім того, виробничі запаси можуть бути реалізовані на сторону або використані для фінансових інвестицій. Основними документами, на підставі яких здійснюється відпуск виробничих запасів, є лімітно-забірні карти (форми № 8 і 9) і накладні-вимоги (форма № 11). Лімітно-забірна карта — це документ, який використовується для оформлення відпуску зі складу запасів, що споживаються у виробництві систематично. Виписку його здійснює відділ постачання в двох екземплярах на один чи кілька видів запасів. Накладна-вимога використовується для разового або понадлімітного відпуску виробничих запасів зі складу у виробництво.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]