Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1111.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
172.03 Кб
Скачать

51. Облік нерозподілених прибутків (непокритих збитків)

Рахунок 44 «Нерозподілені прибутки (непокритi збитки)» призначений для обліку нерозподілених пpибутків чи непокритих збиткiв поточного тa минулих років, a також використаногo в поточному pоці прибутку.

Зa кредитом рахунку 44 відображається збільшeння прибутку від усiх видів діяльності, за дебетoм — збитки та використання пpибутку.

Рахунок 44 має субрахунки:

441 «Прибуток нeрозподілений»

442 «Непокриті збитки»

443 «Прибутoк, використаний у звітному пeріоді»

Виправлeння помилок за минулий рік, щo виявлені в поточному році, відповіднo до ПСБО-6 «Виправлення помилок і змiни y фінансових звітах» відображається кореспонденцiєю рахунку 44 з рахунками бухгалтерського обліку вiдповідних об’єктів класiв 1 — 6.

52. Облік вилученого та неоплаченого капіталу

Вилучений капітал — це викуплені у засновників та учасників власні акції (частки, паї) з метою їх перепродажу, анулювання.

Згідно з Законом України «Про господарські товариства», викуплені акції мають бути реалізовані або анульовані в термін не більше одного року.

На рахунку 45 «Вилучений капітал» ведеться облік вилученого капіталу, у разі викупу власних акцій (часток) у акціонерів з метою їх перепродажу, анулювання (зменшення статутного капіталу) тощо.

За дебетом рахунку 45 «Вилучений капітал» відображається фактична собівартість акцій власної емісії або часток, викуплених господарським товариством у його учасників, за кредитом — вартість анульованих або перепроданих акцій (часток).

Рахунок 45 «Вилучений капітал» має такі субрахунки:

451«Вилучені акції»

452 «Вилучені вклади й паї»

453 «Інший вилучений капітал»

Аналітичний облік вилученого капіталу ведеться за видами акцій (вкладів, паїв).

Аналітичний облік статутного капіталу ведеться за його видами, за кожним засновником, учасником, акціонером тощо

53. Облік фін інфкстицій згідно п(с)бо 12

Фінансові інвестиції - це інвестиції, які передбачають придбання корпоративних прав, цінних паперів та інших фінансових інструментів.

Фінансові інвестиції здійснюються з метою отримання доходу у вигляді дивідендів або зростання ринкової вартості акцій, здійснення впливу на діяльність підприємства, що інвестується, отримання податкових пільг у зв'язку з інвестиціями тощо.

Первісна оцінка фінансових інвестицій 4. Фінансові інвестиції первісно оцінюються та відображаються у бухгалтерському обліку за собівартістю. Собівартість фінансової інвестиції складається з ціни її придбання, комісійних винагород, мита, податків, зборів, обов’язкових платежів та інших витрат, безпосередньо пов’язаних з придбанням фінансової інвестиції. 5. Якщо придбання фін інвестиції здійснюється шляхом обміну на цінні папери власної емісії, то собівартість фінансової інвестиції визначається за справедливою вартістю переданих цінних паперів. 6. Якщо придбання фінансової інвестиції здійснюється шляхом обміну на інші активи, то її собівартість визначається за справедливою вартістю цих активів. 7. Дивіденди, відсотки, роялті та рента, що підлягають отриманню за фінансовими інвестиціями, відображаються як фінансовий дохід інвестора, крім випадків, коли такі надходження не відповідають критеріям визнання доходу, встановленим Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 15 «Дохід».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]