Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
73
Добавлен:
05.08.2013
Размер:
1.72 Mб
Скачать

Реферат

Курсова робота містить 70 сторінок, 31 табл., 3 мал., 2 додатка, 12 використаних джерел.

Аналіз, собівартість, прибуток, відхилення, фондовіддача, матеріаломісткість, фінансові коефіцієнти, ефективність, фінансові результати.

Мета курсової роботи полягає в виявленні резервів і визначені напрямків підвищення ефективності діяльності ООО «Євромозаїка»

Вивченні умови і специфіка виробництва меблів, проведені маркетингові дослідження ринку готової продукції, виконаний аналіз використання усіх видів ресурсів підприємства, дана оцінка фінансового стану підприємства.

В роботі використані традиційні методи і методи детермінованого факторного аналізу.

Зроблений висновок о наявності резервів підвищення використання виробничої потужності і трудових ресурсів підприємства, через більш ефективне використання власного оборотного капіталу та існуючого обладнання з метою зменшення витрат на виробництво продукції.

ЗМІСТ

Вступ

5

Розділ 1. Аналіз основних техніко-економічних показників діяльності підприємства …………………………………………………………………….

7

Розділ 2. Аналіз маркетингової діяльності підприємства ……………………

11

2.1. Аналіз ринків збуту продукції …………………………………………….

11

2.2. Аналіз системи розподілу товару …………………………………………

13

2.3. Оцінка конкурентоспроможності продукції ……………………………...

14

Розділ 3. Аналіз об’єму виробництва і реалізації продукції …………………

16

3.1. Аналіз динаміки і виконання плану виробництва і реалізації продукції

16

3.2. Аналіз виконання плану по асортименту ………………………………...

18

3.3. Аналіз виконання плану по структурі …………………………………….

19

3.4. Аналіз якості продукції ……………………………………………………

20

3.5. Аналіз ритмічності випуску продукції ……………………………………

21

Розділ 4. Аналіз використання основних фондів …………………………….

24

4.1. Аналіз складу, динаміки і структури основних фондів ………………….

24

4.2. Аналіз технічного стану основних фондів ……………………………….

25

4.3. Аналіз ефективності використання основних фондів …………………...

26

Розділ 5. Аналіз використання матеріальних ресурсів ………………………

30

5.1. Аналіз забезпечення підприємства матеріальними ресурсами …………

30

5.2. Аналіз ефективності використання матеріальних ресурсів ……………..

31

5.3. Аналіз впливу вартості матеріальних ресурсів на об'єм виробництва продукції ………………………………………………………………………..

34

Розділ 6. Аналіз використання трудових ресурсів ……………………………

35

6.1. Аналіз забезпеченості підприємства трудовими ресурсами …………….

35

6.2. Аналіз використання фонду робочого часу ………………………………

38

6.3. Аналіз ефективності використання трудових ресурсів ………………….

39

Розділ 7. Аналіз фонду заробітної плати ……………………………………...

42

Розділ 8. Аналіз собівартості продукції ………………………………………

46

8.1. Аналіз структури витрат ………………………………………………….

46

8.2. Аналіз кількісного впливу факторів на собівартість продукції ………...

47

Розділ 9. Аналіз фінансового стану підприємства ……………………………

52

9.1. Аналіз бухгалтерського балансу підприємства ………………………….

52

9.2. Аналіз фінансових результатів ……………………………………………

57

9.3. Аналіз фінансових показників роботи підприємства ……………………

60

Висновок ……………………………………………………………………….

65

Список використаної літератури ………………………………………………

67

Додатки ………………………………………………………………………….

68

ВСТУП

Результати в будь-якій сфері діяльності залежить від наявності та ефективності використання матеріальних, трудових та фінансових ресурсів. В умовах ринкової економіки ці питання мають велике значення. Від того, яким капіталом розташовує суб’єкт господарювання, наскільки доцільно він трансформується в основні і оборотні активи залежить фінансове благополуччя підприємства і результати його діяльності.

Формування ринкових відносин жадає від кожного учасника підприємницької діяльності вміння правильно аналізувати економічну інформацію й приймати важливі рішення щодо інвестування своїх ресурсів у суб'єкти господарювання з метою одержання прибутку. Інструментом збору й обробки інформації є економічний аналіз, що задовольняє потреби різних сторін управлінської діяльності підприємства: планування, обліку, аналізу й прийняття обґрунтованих управлінських рішень. Осмислення, розуміння інформації досягається за допомогою економічного аналізу. Він є сполучною ланкою між обліком і прийняттям управлінських рішень. У процесі аналізу первинна інформація проходить аналітичну обробку: проводиться порівняння досягнутих результатів діяльності з даними за минулі періоди часу, з показниками інших підприємств; визначається вплив різних факторів на величину результативних показників; виявляються недоліки, помилки, невикористані можливості, перспективи і т. і.

Велика роль приділяється аналізу у визначенні й використанні резервів підвищення ефективності виробництва. Він сприяє ощадливому використанню ресурсів, виявленню й впровадженню передового досвіду, наукової організації праці, нової техніки й технології виробництва, попередженню зайвих витрат. Однією зі складових економічного аналізу є фінансовий аналіз.

Професійне керування фінансами вимагає глибокого аналізу, що дозволяє більш точно оцінити невизначеність ситуації за допомогою сучасних кількісних методів дослідження. У зв'язку із цим істотно зростає пріоритет і роль фінансового аналізу, основним змістом якого є комплексне системне вивчення фінансового стану підприємства й факторів його формування з метою оцінки ступеню фінансових ризиків і прогнозування рівня прибутковості капіталу.

У системі економічної інформації особливе місце займає вивчення показників фінансової звітності підприємства. Аналіз фінансової звітності є важливим елементом економічної політики підприємства, організації його внутрішнього економічного організму, контролю, ревізії, фінансового менеджменту й аудиту. Практично всі користувачі фінансової звітності використовують результати аналізу для оптимізації своїх рішень.

Метою даної курсової роботи є аналіз виробничо-господарської діяльності підприємства ООО «Євромозаїка» за 2005 – 2006 роки.

Актуальність економічного й фінансового аналізу діяльності ООО «Євромозаїка» базується у задоволені потреби споживачів в меблевих виробах, та пошуку нових перспектив для подальшого розвитку підприємства.

Підприємство ООО «Євромозаїка» було організовано в 2005 році за рахунок внесків в уставний капітал засновниками підприємства. Протягом двох років роботи підприємство працювало досить ефективно з отриманням прибутку, в 2006 році підприємство розширило свої виробничі можливості по випуску меблів, а також наладило ринок збуту закордоном. Основним завданням підприємства ООО «Євромозаїка» на найближчий період є збереження досягнутих результатів, а також поступове нарощування обсягів виробництва меблів, розширення асортименту випускаємої продукції, вихід на нові ринки збуту.