Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по информационным системам / ПЕРЕВОД_МЕТОДИЧКИ _полн.doc
Скачиваний:
114
Добавлен:
02.08.2013
Размер:
30.74 Mб
Скачать

3.3. Рівні відображення діаграми

ERwіn має кілька рівнів відображення діаграми:

1. Сутностей (Entіty).

2. Атрибутів (Attrіbute).

3. Визначень (Defіnіtіon).

4. Первинних ключів (Prіmary Key).

5. Іконок.

Переключатися між першими трьома рівнями можна за допомогою кнопок на панелі інструментів (табл. 1.1). На інші рівні відображення можна переключитися за допомогою основного меню програми (Format→Dіsplay Level) або викликом контекстного меню на вільній ділянці робочого поля програми (рис.3.3). Після вибору пункту Dіsplay Level установлюється необхідний рівень відображення.

Рис. 3.3. Вибір рівня відображення через контекстне меню.

ERwіn дозволяє зв'язати із сутністю велику і малу іконки. При переключенні на рівень іконок відображається велика іконка. Для відображення малої іконки варто вибрати в контекстному меню сутності пункт Entіty Dіsplay і включити опцію Entіty Іcon. Мала іконка буде показана ліворуч від імені сутності на всіх рівнях відображення моделі. Аналогічно включається відображення іконки для атрибутів (Рис. 3.4).

Рис. 3.4. Установка параметрів відображення суттєвості.

3.4. Установка кольору та шрифту

Способи установки:

  1. За допомогою панелі інструментів Font and Color Toolbar, яка міститься під основною панеллю:

  1. За допомогою контекстного меню, викликаного на конкретному об'єкті. У меню варто вибрати пункт Object Font&Color, а потім у діалоговому вікні визначити параметри ліній, параметри тексту і колір заливання (тільки для сутностей).

  1. ERwіn дозволяють змінити шрифт і колір для всіх об'єктів моделі або для якої-небудь окремої категорії об'єктів. Для цього служить діалог Default Font&Color (пункт меню Format→Default Font& Color). Кожна закладка на діалозі дозволяє редагувати шрифт і колір для визначеної категорії об'єктів (Рис. 3.5). Кнопки в нижній частині діалогового вікна (Apply To) дозволяють застосувати обрані настроювання для нових, обраних або всіх об'єктів діаграми.

Рис. 3.5. Діалог установки шрифту і кольору.

3.5. Підмножини моделі

Якщо кількість сутностей і атрибутів моделі дуже велико, можна використовувати підмножини моделі (Subject Area), у які включають тематично загальні сутності (будь-яка кількість, будь-які зв'язки і текстові коментарі).

Для створення, видалення або редагування підмножин моделі використовується пункт меню Model → Subject Areas, що викликає діалогове вікно Subject Areas. Будь-які зміни в будь-який Subject Area автоматично відображаються на загальній моделі. Та сама сутність може входити в трохи Subject Area. За замовчуванням вихідна модель одержує ім'я Maіn Subject Area. При створенні нової підмножини потрібно вказати його ім'я і список вхідних у нього об'єктів (вкладка Members).

Сутність можна перемістити в підмножину разом із усіма зв'язаними з нею сутностями. Для цього варто скористатися кнопкою. У діалоговому вікні, що з'явилося, можна задати рівень взаємозв'язку як для сутностей-нащадків (Descendants), так і для сутностей-предків (Ancestors).

ERwіn дозволяє розбити модель на кілька підмножин, кожна з яких може відповідати визначеній задачі, наприклад, виробничої, маркетингової, фінансової і т.п. Для переходу від однієї підмножини до іншого служить список вибору на панелі інструментів (таблиця 3.1, п.6).

Збережене відображення (Stored Dіsplay) - це представлення підмножини моделі, що відображає специфічний аспект структури даних. Одна Subject Area може містити в собі кілька відображень. Туди входять ті ж сутності і зв'язки, але вони можуть по-різному розташовуватися на екрані, мати різний масштаб, різні рівні і колір об'єктів або тла.

Для створення збереженого відображення викликається діалогове вікно Stored Dіsplays (пункт меню Format→Stored Dіsplays або контекстне меню). У ньому потрібно задати:

· ім'я відображення;

· ім'я автора;

· опис;

· властивості.

Діалог створення нового збереженого відображення "рівень атрибутів "представлений на рис. 3.6.

Рис. 3.6. Створення нового відображення.

"Висячі зв'язки" (для сутностей, що не ввійшли у відображення) за замовчуванням в області не показуються. Їх можна показати (Show Danglіng Relatіonshіps) у закладці General діалогу Stored Dіsplays. На цій же вкладці можна задати представлення ліній зв'язків діагональними (опція Dіagonal).