Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по информационным системам / ПЕРЕВОД_МЕТОДИЧКИ _полн.doc
Скачиваний:
114
Добавлен:
02.08.2013
Размер:
30.74 Mб
Скачать

11.2. Доріжки

Діаграми діяльності можуть бути використані не тільки для специфікації алгоритмів обчислень або потоків керування в програмних системах. Не менш важлива область їхнього застосування зв'язана з моделюванням бізнесів-процесів. Дійсно, діяльність будь-якої компанії (фірми) також являє собою не що інше, як сукупність окремих дій, спрямованих на досягнення необхідного результату. Однак стосовно до бізнесів-процесів бажано виконання кожної дії асоціювати з конкретним підрозділом компанії. У цьому випадку підрозділ несе відповідальність за реалізацію окремих дій, а сам бізнес-процес представляється у виді переходів дій з одного підрозділу до іншого.

Для моделювання цих особливостей у мові UML використовується спеціальна конструкція, що одержала назва доріжки (swіmlanes). При цьому всі стани дії на діаграмі діяльності поділяються на окремі групи, що відокремлюються друг від друга вертикальними лініями. Дві сусідні лінії й утворять доріжку, а група станів між цими лініями виконується окремим підрозділом (відділом, групою, відділенням, філією) компанії .

Назви підрозділів явно вказуються у верхній частині доріжки. Перетинати лінію доріжки можуть тільки переходи, що у цьому випадку позначають вихід або вхід потоку керування у відповідний підрозділ компанії. Порядок проходження доріжок не несе якої-небудь семантичної інформації і визначається розуміннями зручності.

Як приклад розглянемо фрагмент діаграми діяльності торговельної компанії. Підрозділами компанії є відділ прийому й оформлення замовлень, відділ продажів і склад.

Цим підрозділам будуть відповідати три доріжки на діаграмі діяльності, кожна з яких специфікує зону відповідальності підрозділу. У даному випадку діаграма діяльності укладає в собі не тільки інформацію про послідовності виконання робочих дій, але і про те, яке з підрозділів торговельної компанії повинне виконувати та або інша дія (мал. 11.3).

Рис. 11.3. Фрагмент діаграми діяльності для торговельної компанії.

З приведеної діаграми діяльності відразу видно, що після прийняття замовлення від клієнта відділом прийо оформлення замовлень здійснюється розпаралелювання діяльності на два потоки (перехід-поділ). Перший з них залишається в цьому ж відділі і зв'язаний з одержанням оплати від клієнта за замовлений товар. Другий ініціює виконання дії по підборі товару у відділі продажу (модель товару, розміри, колір, рік випуску й ін.). По закінченні цієї роботи ініціюється дія по відпустці товару зі складу. Однак підготовка товару до відправлення починається тільки після того, як буде отримана оплата за товар від клієнта і товар буде відпущений зі складу (перехід-з'єднання). Тільки після цього товар відправляється клієнтові, переходячи в його власність.

11.3. Створення діаграми діяльності в Ratіonal Rose

Створюється діаграма діяльності в розділі Use Case Vіew браузера. У контекстному меню пункту New потрібно вибрати тип діаграми Actіvіty Dіagram. Після введення імені діаграми, її можна відкрити подвійним щигликом мишки і внести необхідні елементи діаграми.

Спеціальна панель інструментів буде виглядати так, як на рис. 11.4.

Рис. 11.4. Панель інструментів діаграми діяльності.

Таблиця 11.1

Призначення кнопок панелі інструментів діаграми діяльності

Кнопка

Призначення

Назва

Вибір елементів моделі

Selection Tool

Ввід тексту

Text box

Додає до діаграми примітку

Note

Зв’язок примітки з об’єктом на діаграмі

Anchor note to item

Стан

State

Дія

Activity

Вхід

Start State

Вихід

End State

Перехід

State Transition

Повернення

Transition to Self

Горизонтальна лінія синхронізації

Horizontal Synchronization

Вертикальна лінія синхронізації

Vertical Synchronization

Вибір

Decision

Секція

Swimlane