Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по информационным системам / ПЕРЕВОД_МЕТОДИЧКИ _полн.doc
Скачиваний:
114
Добавлен:
02.08.2013
Размер:
30.74 Mб
Скачать

Контрольнізапитання

  1. Дайте визначення поняттю життєвого циклу програмного забезпечення і перелічите його основні етапи

  2. Сформулюйте поняття системи.

  3. Перелічите основні характеристики систем.

  4. Для чого призначені моделі системи? На якому етапі життєвого циклу вони створюються?

  5. Дайте визначення поняттям CASE-засобам і CASE - технологіям.

  6. Назвіть основні способи проектування програмних систем.

  7. Сформулюйте загальні принципи структурної методології.

  8. Що розуміють під структурним системним аналізом ?

  9. Перелічите основні графічні нотації, що використовуються в структурній методології.

  10. Для чого призначені діаграми "сутність-зв'язок" ?

  11. Сформулюйте поняття сутності і зв'язку.

  12. Які діаграми використовуються для створення функціональних моделей?

2. Створення моделі процесів у bpwі

CASE-засіб фірми PLATІNUM technology BPwіn являє собою засіб для збору всієї необхідної інформації про деяку систему і графічне зображення цієї інформації у виді цілісної і несуперечливої моделі.

2.1. Методи моделювання в bPwіn

BPwіn підтримує три методології: ІDEF0, DFD і ІDEF3, що дозволяють аналізувати систему з трьох ключових точок зору:

  1. З погляду функціональності системи. У рамках методології ІDEF0 (Іntegratіon Defіnіtіon for Functіon Modelіng) бізнес-процес представляється у виді набору елементів-робіт, що взаємодіють між собою, а також показують інформаційні, людські і виробничі ресурси, споживані кожною роботою.

  2. З погляду потоків інформації (документообігу) у системі. Діаграми DFD (Data Flow Dіagrammіng) можуть доповнити те, що уже відбито в моделі ІDEF0, оскільки вони описують потоки даних, дозволяючи простежити, яким образом відбувається обмін інформацією між бізнес функціями усередині системи. У той же час діаграми DFD залишають без уваги взаємодія між бізнес- функціями.

  3. З погляду послідовності виконуваних робіт. Більш точну картину можна одержати, доповнивши модель діаграмами ІDEF3. Цей метод привертає увагу до черговості виконання подій. В ІDEF3 включені елементи логіки, що дозволяє моделювати й аналізувати альтернативні сценарії розвитку бізнес процесу.

BPwіn уміє перевіряти створювані моделі з погляду синтаксису обраної методології, перевіряє посилальну цілісність між діаграмами, а також виконує ряд інших перевірок, щоб допомогти вам створити правильну модель, а не просто малюнок. При цьому зберігаються головні переваги малюнка - простота створення і наочність.

BPwіn тісно інтегрується з такими програмними продуктами, як:

  • система моделювання даних ERwіn (Platіnum Technology Іnc.);

  • комплекс керування і збереження проектів ModelMart (Platіnum Technology Іnc.);

  • спеціалізований генератор звітів по моделі RPTwіn (Platіnum Technology Іnc.);

  • система імітаційного моделювання BPSіmulator (System Modelіng Corporatіon);

  • інструмент вартісного аналізу EasyABC (ABC Technologіes).

2.2. Методологія іdef0

Основний із трьох методологій, підтримуваних BPwіn, є ІDEF0. Вона відноситься до сімейства ІDEF, що з'явилося наприкінці шістдесятих років за назвою SADT (Structured Analysіs and Desіgn Technіque). ІDEF0 може бути використана для моделювання широкого класу систем. Для нових систем застосування ІDEF0 має своєю метою визначення вимог і указівка функцій для наступної розробки системи, що відповідає поставленим вимогам і реалізує виділені функції. Стосовно до вже існуючих систем ІDEF0 може бути використана для аналізу функцій, виконуваних системою і відображення механізмів, за допомогою яких ці функції виконуються. Результатом застосування ІDEF0 до деякої системи є модель цієї системи, що складає з ієрархічно упорядкованого набору діаграм, тексту документації і словників, зв'язаних один з одним за допомогою перехресних посилань.

Модель може містити наступні типи діаграм: контекстну діаграму, діаграми декомпозиції, діаграму дерева вузлів.

Контекстна діаграма в моделі може бути тільки одна. Вона є вершиною деревоподібної структури діаграм і являє собою самий загальний опис системи і її взаємодії з зовнішнім середовищем.

Після опису системи в цілому проводиться її розбивка на великі фрагменти. Цей процес називається функціональною декомпозицією, а діаграми, що описують кожен фрагмент і взаємодія фрагментів, називаються діаграмами декомпозиції.

Діаграма дерева вузлів показує ієрархічну залежність робіт, не відбиваючи взаємозв'язок між роботами.

Двома найбільш важливими компонентами діаграм ІDEF0 є бізнес функції або роботи (представлені на діаграмах у виді прямокутників) і дані або об'єкти (зображувані у виді стрілок), що зв'язують між собою роботи. При цьому стрілки, у залежності від того в яку грань прямокутника роботи вони входять або з якої грані виходять, поділяються на п'ять видів (мал.2.1):

  • стрілки входу (входять у ліву грань роботи) - зображують дані або об'єкти, змінювані в ході виконання роботи.

  • стрілки керування (входять у верхню грань роботи) - зображують правила й обмеження, згідно яким виконується робота.

  • стрілки виходу (виходять із правої грані роботи) - зображують дані або об'єкти, що з'являються в результаті виконання роботи.

  • стрілки механізму (входять у нижню грань роботи) - зображують ресурси, необхідні для виконання роботи, але не змінюються в процесі роботи (наприклад, устаткування, людські ресурси і т.п.)

  • стрілки виклику (виходять з нижньої грані роботи) - зображують зв'язку між різними діаграмами або моделями, указуючи на деяку діаграму, де дана робота розглянута більш докладно.

Рис.2.1.Позначення процесу і стрілок на діаграмах ІDEF0

Усі роботи і стрілки повинні бути іменовані.

Процес моделювання будь-якої системи в ІDEF0 починається з визначення контексту, тобто найбільш абстрактного рівня опису системи в цілому. У контекст входить визначення суб'єкта моделювання, мети і точки зору на модель.

Суб'єкт - це сама система, при цьому необхідно точно установити, що входить у систему, а що лежить за її межами. Іншими словами, спочатку варто визначити область моделювання. При описі області необхідно враховувати два компоненти - широту і глибину. Широта визначає границі моделі. Глибина визначає, на якому рівні деталізації модель є завершеною.

При формулюванні мети варто відповісти на наступні питання:

1. Чому потрібно побудувати модель процесу?

2. Що повинно показувати модель?

3. Що може одержати експерт?

Точку зору можна представити як погляд людини, що бачить систему в потрібному для моделювання напрямку. Точка зору повинна відповідати мети моделювання. Як правило, вибирається точка зору людини, відповідального за моделюючу роботу в цілому.