Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по информационным системам / ПЕРЕВОД_МЕТОДИЧКИ _полн.doc
Скачиваний:
114
Добавлен:
02.08.2013
Размер:
30.74 Mб
Скачать

8.2. Відносини на діаграмі варіантів використання

Між компонентами діаграми варіантів використання можуть існувати різні відносини, що описують взаємодію екземплярів одних акторів і варіантів використання з екземплярами інших акторів і варіантів. Один актор може взаємодіяти з декількома варіантами використання. У цьому випадку цей актор звертається до декількох сервісів даної системи. У свою чергу, один варіант використання може взаємодіяти з декількома акторами, надаючи для усіх них свій сервіс.

У мові UML мається кілька стандартних видів відносин між акторами і варіантами використання:

· Відношення асоціації (assocіatіon relatіonshіp)

· Відношення розширення (extend relatіonshіp)

· Відношення узагальнення (generalіzatіon relatіonshіp)

· Відношення включення (іnclude relatіonshіp)

8.2.1 Відношення асоціації

Стосовно до діаграм варіантів використання, відношення асоціації служить для позначення специфічної ролі актора в окремому варіанті використання. Воно встановлює, яку конкретну роль грає актор при взаємодії з екземпляром варіанта використання. На діаграмі варіантів використання, так само, як і на інших діаграмах, відношення асоціації позначається суцільною лінією між актором і варіантом використання. Ця лінія може мати додаткові умовні позначки, такі, наприклад, як ім'я, напрямок і кратність (рис.8.3).

Рис. 8.3. Приклад графічного представлення відношення асоціації між актором і варіантом використання

Напрямок зв'язку вказує хто (актор або система) є ініціатором взаємодії.

Кратність (multіplіcіty) асоціації вказується поруч з позначенням компонента діаграми, що є учасником даної асоціації. Кратність характеризує загальна кількість конкретних екземплярів даного компонента, що можуть виступати як елементи даної асоціації. Для позначення кратності використовуються цифри і символ "*" (зірочка).

Для діаграм варіантів використання найбільш розповсюдженими є наступні форми запису кратності відносини асоціації:

· Ціле ненегативне число (включаючи цифру 0). Призначено для вказівки кратності, що є строго фіксованою для елемента відповідної асоціації. У цьому випадку кількість екземплярів акторів або варіантів використання, що можуть виступати як елементи відносини асоціації, у точності дорівнює зазначеному числу.

· Два цілих ненегативних числа, розділені двома крапками і записані у виді: "перше число.. друге число". Приклад такої форми запису кратності асоціації - "1..5". Цей запис означає, що кількість окремих екземплярів даного компонента, що можуть виступати як елементи даної асоціації, дорівнює деякому заздалегідь невідомому числу з множини чисел {1, 2, 3, 4, 5}.

· Два символи, розділені двома крапками. При цьому перший з них є цілим ненегативним числом або 0, а другий - спеціальним символом "*". Тут символ "*"позначає довільне кінцеве ціле ненегативне число, значення якого невідомо на момент завдання відповідного відношення асоціації. Приклад такої форми запису кратності асоціації - "2..*". Запис означає, що кількість окремих екземплярів даного компонента, що можуть виступати як елементи даної асоціації, дорівнює деякому заздалегідь невідомому числу з підмножини натуральних чисел: {2, 3, 4}.

Якщо кратність відносини асоціації не зазначена, то за замовчуванням приймається її значення, що дорівнює 1.