Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по информационным системам / ПЕРЕВОД_МЕТОДИЧКИ _полн.doc
Скачиваний:
114
Добавлен:
02.08.2013
Размер:
30.74 Mб
Скачать

Контрольні запитання

1. Перелічите недоліки структурного підходу до проектування.

2. Перелічите основні особливості об'єктної декомпозиції.

3. Які типи моделей існують в об'єктно-орієнтованому аналізі?

4. Яка роль нотацій при створенні моделі системи?

5. Для чого призначена мова UML?

6. Назвіть основне принципи моделювання в UML.

7. Перелічите види діаграм мови UML.

6. Особливості реалізації мови uml у ratіonal rose

Ratіonal Rose - могутній інструмент аналізу і проектування об'єктно-орієнтованих програмних систем. Він дозволяє моделювати системи до написання коду, так що можна із самого початку бути впевненим в адекватності їхньої архітектури. За допомогою готової моделі недоліки проекту легко знайти на стадії, коли їхнє виправлення не вимагає ще значних витрат.

Сімейство продуктів Ratіonal Rose забезпечує розроблювача повним набором інструментів візуального моделювання. Це дозволяє одержувати високонадійні й ефективні рішення, що задовольняють вимогам сучасного бізнесу і придатні для використання в розподілених середовищах "клієнт-сервер" і системах реального часу. Засобу Ratіonal Rose засновані на єдиному стандарті. Універсальний стандартизований підхід до побудови моделей дозволяє програмістам моделювати логікові додатків, а непрограмістам - бізнеси-процеси.

Модель Rose - це картина системи. Вона містить усі діаграми UML, що діють осіб, варіанти використання, об'єкти, класи, компоненти і вузли системи. Вона детально описує, що система містить і як функціонує, тому розроблювачі можуть використовувати неї як ескіз або креслення створюваної системи.

Середовище Ratіonal Rose дозволяє проектувати варіанти використання і їхньої діаграми для візуалізації функціональних можливостей системи. Діаграми Взаємодії показують, як об'єкти працюють спільно, забезпечуючи необхідні функціональні можливості. За допомогою діаграм Варіантів Використання і документації менеджери проекту зможуть розділити проект на окремі керовані задачі. З документації по варіантах використання аналітики і споживачі зможуть зрозуміти, що буде робити готова система.

З діаграм Послідовності і Кооперативних діаграм аналітики і розроблювачі усвідомлять, наскільки логічно працює система, зрозуміють її об'єкти і повідомлення між ними.

За допомогою документації по варіантах використання, а також діаграм Послідовності і Кооперативних діаграм фахівці з контролю якості зможуть одержати інформацію, необхідну їм для написання тестових сценаріїв.

За допомогою діаграм Класів і Станів розроблювачі одержать представлення про фрагменти системи і їхній взаємодії один з одним.

З діаграм Компонентів і Розміщення експлуатаційний персонал зможе довідатися, які.ЕХЕ і.DLL файли й інші компоненти будуть створені, а також де в мережі вони повинні бути розміщені.

За допомогою моделі в цілому команда учасників проекту зможе відслідковувати реалізацію вихідних вимог до коду, а також з будь-якого фрагмента коду виводити вихідні вимоги, що він реалізує.

Отже, Rose - це засіб, що може бути використано всіма учасниками проекту. Це, фактично, сховище інформації про контекст і проект системи, з якого кожен учасник проекту витягає те, що йому потрібно.

Ratіonal Rose дозволяє генерувати "кістяковий код" на великій кількості різних мов, включаючи C++, Java, Vіsual Basіc і PowerBuіlder. Більш того, можна виконувати зворотне проектування коду і створювати в такий спосіб моделі вже існуючих систем. Досить вигідно мати моделі Rose для вже існуючих додатків. Якщо зроблено зміну в моделі, Rose дозволяє модифікувати код для його реалізації. Якщо ж був змінений код, можна автоматично обновити відповідним чином і модель. Завдяки цьому вдається підтримувати відповідність між моделлю і кодом, зменшуючи ризик "застарювання" першої.

Програма підтримує роботу з декількома типами діаграм UML: діаграмами Варіантів Використання, Послідовності, Кооперації, Класів, Станів і Розміщення. Для діаграм кожного типу мається відповідна панель інструментів. У наступних розділах буде показано, як створювати зазначені типи діаграм.

Створення нового проекту в Ratіonal Rose виробляється вибором пункту меню Fіle->New. При цьому створюється кілька порожніх діаграм верхнього рівня: діаграма варіантів використання, діаграма класів і ін. Кожну діаграму можна вибрати для редагування, при цьому на панелі інструментів відображаються елементи, доступні для даного виду діаграм. Вибір типу поточної діаграми виробляється у вікні браузера.