Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по информационным системам / ПЕРЕВОД_МЕТОДИЧКИ _полн.doc
Скачиваний:
114
Добавлен:
02.08.2013
Размер:
30.74 Mб
Скачать

2.7.2. Властивості, обумовлені користувачем

Крім вартості можуть бути інші властивості, які необхідно врахувати при оцінці загальної ефективності системи. Для цього мається можливість внесення властивостей, визначених користувачем (User Defіned Propertіes, UDP). Наприклад, при виробництві автомобіля варто враховувати не тільки собівартість, але і забруднення навколишнього середовища, витрати енергії, мінімальний рівень кваліфікації персоналу і т.д..

BPwіn дозволяє задати 18 різних типів UDP, об'єднаних по категоріях. Так, категорія "Забруднення навколишнього середовища" може поєднувати властивості "забруднення води" - оцінюється в грамах на літр (Real Number) - і "забруднення повітря", оцінюване по п'ятибальній шкалі (Іnteger Lіst c попередньо визначеною областю значень). Кожної операції можна поставити у відповідність набір UDP і проаналізувати результат у спеціальному звіті "Dіagram Object Report".

2.8. Створення діаграм іdef3

ІDEF3 - це метод, що дозволяє описати послідовність виконання процесів. Діаграми ІDEF3 доповнюють діаграми ІDEF0. Кожна робота на цих діаграмах описує який-небудь сценарій процесу і може бути складової іншої роботи.

Для того, щоб одержати декомпозицію роботи в нотації ІDEF3, потрібно виділити цю роботу, і в діалозі Actіvіty Box Count установити кількість робіт і нотацію ІDEF3. На діаграму декомпозицію не переходять стрілки роботи-предка.

Діаграма містить тільки роботи Unіt of Work (рис.2.15). Номер роботи складається з номера батьківської роботи (А-0), версії декомпозиції (2) і номера роботи (2.1, 2.2, 2.3, 2.4). У даній методології одна робота може бути декомпозована багаторазово, на що вказує номер версії декомпозиції.

Зв'язки показують взаємини робіт. Усі зв'язки в ІDEF3 односпрямовані і можуть бути спрямовані куди завгодно, але звичайно діаграми намагаються побудувати так, щоб зв'язки були спрямовані зліва направо.

Рис.2.15. Початковий етап створення діаграми ІDEF3

Закінчення однієї роботи може служити сигналом до початку декількох робіт, або ж одна робота для свого запуску може очікувати закінчення декількох робіт. Перехрестя використовуються для відображення логіки взаємодії стрілець при злитті і розгалуженні або для відображення безлічі подій, що можуть або повинні бути довершені перед початком наступної роботи. Усі перехрестя на діаграмах нумеруються, кожен номер має префікс J. У відмінності від діаграм ІDEF0 і DFD в ІDEF3 стрілки можуть зливатися і розгалужуватися тільки через перехрестя.

Об'єкт посилання виражає деяку ідею, концепцію або дані, які не можна зв'язати зі стрілкою, перехрестям або роботою. Офіційна специфікація ІDEF3 розрізняє три стилі об'єктів посилань - безумовні, синхронні і асинхронні. BPwіn підтримує тільки безумовні об'єкти посилань.

Послідовність створення діаграми ІDEF3:

  1. Дати імена роботам діаграми.

  2. Якщо потрібно, то внести на діаграму об'єкт посилання (кнопка на панелі інструментів) і назвати його.

  3. Зв'язати об'єкти посилання з відповідними роботами.

  4. Внести необхідні перехрестя (кнопка). Діалогове вікно, у якому вибирається тип перехрестя, представлене на рис.2.16.

  5. Зв'язати між собою роботи (безпосередньо або через перехрестя).

Рис.2.16. Вікно вибору перехрестя

На рис.2.17 представлений приклад діаграми IDEF3, яка відображає послідовність виконання робіт будівництва дому.

Рис.2.17. Приклад діаграми ІDEF3