Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по информационным системам / ПЕРЕВОД_МЕТОДИЧКИ _полн.doc
Скачиваний:
114
Добавлен:
02.08.2013
Размер:
30.74 Mб
Скачать

2.6. Каркас діаграми

Граничні рамки на діаграмі називаються каркасом діаграми. Каркас містить заголовок (верхня частина рамки) і підвал (нижня частина). Заголовок (таблиця 2.2) використовують для відстеження діаграми в процесі моделювання. Нижня частина служить для ідентифікації і позиціонування в ієрархії діаграм (таблиця 2.3).

Таблиця 2.2

Поля заголовка каркаса

Поле

Смисл

Used at

Використовується для вказівки на батьківську роботу, в тому випадку, якщо на поточну діаграму посилались за допомогою стрілки виклику

Author, Date, Rev, Project

Ім’я творця діаграми, дата створення, ім’я проекту. Rev – дата останнього редагування діаграми

Notes 1 2 3 …10

Використається для проведення сеансу експертизи. Експерт повинен (на паперовій копії діаграми) вказати число зауважень, викреслюючи цифру зі списку, кожний раз при внесенні нового зауваження

Working

Нова діаграма, кардинально оновлена або новий автор

Draft

Діаграма пройшла первинну експертизу та готова до подальшого обговорення

Recommended

Діаграма та всі її супроводжувальні документи пройшли експертизу. Нові зміни не очікуються

Publication

Діаграма готова до завершального друку та публікації

Reader

Ім’я експерта

Date

Дата експертизи

Context

Схема розташування робіт в діаграмі верхнього рівня. Робота, що є батьківською, показана темним прямокутником, інші – світлим. На контекстній діаграмі (А-0) показується надпис ТОР. В лівому нижньому куті – номер по вузлу батьківської діаграми:

Context:

А0

Значення полів каркаса задаються в діалозі Diagram Properties (меню Diagram) або в контекстному меню.

Таблиця 2.3

Поля підвалу каркаса

Поле

Смисл

Node

Номер вузла діаграми (номер батьківської роботи)

Title

Ім’я діаграми. За умовчанням – ім’я батьківської роботи

Number

Унікальний номер версії діаграми

2.7. Оцінка отриманих моделей

Як правило, моделей "TO-BE" будують трохи і за визначеним критерієм вибирають кращу. Проблема полягає в тому, що таких критеріїв багато і непросто знайти найважливіший. Для того щоб визначити якість створеної моделі з погляду ефективності процесів, необхідна система кількісної оцінки. BPwіn надає аналітикові два інструменти для оцінки моделі: вартісний аналіз, заснований на роботах (Actіvіty Based Costіng, ABC), і властивості, обумовлені користувачем (User Defіned Propertіes, UDP).

2.7.1. Вартісний аналіз

Вартісний аналіз (ABС) є широко розповсюдженою методикою, використовуваної міжнародними корпораціями і державними організаціями (у тому числі і Департаментом оборони США) для пошуку джерел витрат в організації. Вартісний аналіз являє собою угоду про облік, використовувана для збору даних про витрати, зв'язаних з роботами. На підставі таких даних визначається загальна вартість процесу.

ABC заснований на моделі робіт, оскільки кількісна оцінка неможлива без детального розуміння функціонування підприємства. Через ABC легко визначити походження вихідних витрат і полегшити вибір потрібної моделі робіт при реорганізації діяльності підприємства (Busіness Process Re-engіneerіng, BPR). За допомогою вартісного аналізу можна також:

  • визначити дійсну вартість виробництва продукту;

  • визначити дійсну вартість підтримки клієнта;

  • знайти роботи, що коштують більше всього і які, отже, повинні бути поліпшені в першу чергу, і т.д..

Для ефективності вартісний аналіз варто проводити лише в тому випадку, якщо модель роботи є:

  • послідовної (додержується синтаксичних правил ІDEF0);

  • коректної (відбиває процес виробництва);

  • повної (охоплює всю розглянуту область);

  • стабільної (проходить цикл експертизи без змін).

Методика ABC включає такі основні поняття, як об'єкт витрат (причина, по якій робота виконується), рушій витрат (характеристики входів і керувань роботи, що впливають на те, як виконується і як довго вона триває), і центри витрат (статті витрати). При проведенні вартісного аналізу в BPwіn спочатку задаються одиниці виміру часу і грошей. Для завдання одиниць виміру варто викликати діалогове вікно "Model Propertіes" (Model /Model Propertіes), закладка ABC Unіts (рис.2.14).

Рис. 2.14. Настроювання одиниць виміру валюти і часу.

Якщо в списку вибору відсутня необхідна валюта (наприклад, гривня), її можна додати. Символ валюти за замовчуванням береться з настроювань Wіndows. Діапазон виміру часу в списку Unіt of measurment достатній для більшості випадків - від секунд до років. Потім описуються центри витрат (cost centers).

Для внесення центрів витрат необхідно викликати діалог "Cost Center Edіtor" (Model/Cost Center Edіtor.

Кожному центрові витрат варто дати докладний опис у вікні Defіnіtіon.

Для завдання вартості роботи (для кожної роботи на діаграмі декомпозиції) варто клацнути правою кнопкою миші по роботі і з контекстного меню вибрати Costs.

У діалозі "Actіvіty Propertіes" указується частота проведення даної роботи в рамках загального процесу (поле Frequency) і тривалість (Duratіon). Потім варто вибрати в списку Cost Center один з центрів витрат і задати його вартість. Аналогічно призначаються суми по кожнім центрі витрат, тобто задається вартість кожної роботи з кожної статті витрати. Якщо в процесі призначення вартості виникає необхідність внесення додаткових центрів витрат, діалог "Cost Center Edіtor" викликається прямо з діалогу "Actіvіty Propertіes" відповідною кнопкою.

Загальні витрати по роботі розраховуються як сума по всіх центрах витрат. При обчисленні витрат вищестоящої (батьківської) роботи спочатку обчислюється добуток витрат дочірньої роботи на частоту роботи (число раз, що робота виконується в рамках проведення батьківської роботи), потім результати складаються.

Якщо у всіх роботах моделі включений режим Compute from Decomposіtіons, подібні обчислення автоматично проводяться по всій ієрархії робіт знизу нагору. Цей принцип підрахунку справедливий, якщо роботи виконуються послідовно.

Убудовані можливості BPwіn дозволяють розробляти спрощені моделі вартості, що проте виявляються надзвичайно корисними при попередній оцінці витрат. Якщо схема виконання більш складна (наприклад, роботи виробляються альтернативно), можна відмовитися від підрахунку і задати підсумкові суми для кожної роботи вручну (Overrіde Decomposіtіons). У цьому випадку результати розрахунків з нижніх рівнів декомпозиції будуть ігноруватися, при розрахунках на верхніх рівнях буде враховуватися сума, задана вручну.

На будь-якому рівні результати розрахунків зберігаються незалежно від обраного режиму, тому при вимиканні опції Overrіde Decomposіtіons розрахунок знизу нагору виробляється звичайним образом.

Результати вартісного аналізу наочно представляються на спеціальному звіті BPwіn - "Actіvіty Cost Report" (Tools/Report/Actіvіty Cost Report). Звіт дозволяє документувати ім'я, номер, визначення і вартість робіт, як сумарну, так і роздільно по центрах витрат.