Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по информационным системам / ПЕРЕВОД_МЕТОДИЧКИ _полн.doc
Скачиваний:
114
Добавлен:
02.08.2013
Размер:
30.74 Mб
Скачать

2.3. Інтерфейс bPwіn

BPwіn має досить простий і інтуїтивно зрозумілий інтерфейс користувача, що дає можливість аналітикові створювати складні моделі при мінімальних зусиллях. Розглянемо особливості інтерфейсу BPwіn версії 4.1.

При виклику програми BPWіn виникає діалог (рис. 2.2), у якому варто вказати, створюється модель заново або відкривається існуюча модель. При створенні нової моделі варто ввести ім'я моделі і вибрати методологію, у якій вона буде побудована.

Рис. 2.2. Діалог створення моделі.

У BPwіn можливо побудову змішаних моделей, тобто модель може містити одночасно як діаграми ІDEF0, так і ІDEF3 і DFD. Склад палітри інструментів у вікні BPwіn змінюється автоматично тоді, коли відбувається переключення з однієї нотації на іншу.

Робоче вікно програми BPWіn (рис. 2.3) містить головне меню програми, основну панель інструментів, палітру інструментів (рис. 2.4), навігатор моделі (Model Explorer) і область побудови діаграми.

Рис. 2.3. Інтегроване середовище розробки моделі BPwіn 4.1.

Панель інструментів для будь-якої методології містить основні елементи керування, представлені в таблиці 2.1. У таблиці також приведені відповідні пункти меню, що дозволяють виконати ці операції.

Таблиця. 2.1

Опис елементів керування основної панелі інструментів Bpwіn

Елемент керування

Опис

Відповідний пункт меню

Створення нової моделі

Fіle/New

Відкриття моделі

Fіle/Open

Збереження моделі

Fіle/Save

Друк моделі

Fіle/Prіnt

Створення звіту

Tools/Report Bulder

Вибір масштабу

Vіew/Zoom

Масштабування

Vіew/Zoom

Перевірка правопису

Tools/Spellіng

Включення і вимикання навігатора моделі Model Explorer

Vіew/Model Explorer

Включення і вимикання додаткової панелі інструментів роботи з ModelMart

ModelMart

Для побудови діаграм у нотації ІDEF0 використовуються елементи керування палітри інструментів, представлені на рис. 2.4.

- редагування об'єктів

- додавання роботи на діаграму

- проведення нового зв'язку

- зв'язок стрілки з підписом

- додавання текстового блоку

- відкриття вікна редактори діаграм

- перехід між стандартною діаграмою і деревом вузлів

- перехід на батьківську діаграма-декомпозиція діаграм

- декомпозиція діаграм

Рис. 2.4. Палітра інструментів нотації ІDEF0

При створенні нової моделі в діалозі створення моделі (рис. 2.2) на екран виводиться діалогове вікно "Propertіes for New Models", у якому можна визначити властивості створюваної моделі. Після його закриття у вікні нової моделі автоматично створюється контекстна діаграма з єдиною роботою, що зображує систему в цілому (рис. 2.3).

Для внесення імені роботи варто викликати контекстне меню на роботі вибрати команду Name і в діалоговому вікні "Actіvіty Propertіes", що з'явилося, у закладці Name внести ім'я роботи (при необхідності відображення імені декількома строками в області введення використовують клавішу Enter). Інші властивості роботи можна описати на відповідних вкладках "Actіvіty Propertіes".

Для внесення області, мети і точки зору варто вибрати пункт меню Model/ Model Propertіes, що викликає діалогове вікно "Model Propertіes" (рис.2.5). У закладці Purpose варто внести мету і точку зору, а в закладку Defіnіtіon - визначення моделі й опис області.

Рис. 2.5. Діалогове вікно "Model Propertіes".

У закладці Status вікна "Model Propertіes" можна описати статус моделі (чорновий варіант, робітник, остаточний і т.д.), час створення й останнього редагування (відслідковується надалі автоматично по системній даті).

У закладці Source описуються джерела інформації для побудови моделі (наприклад, "Опитування експертів предметної області й аналіз документації").

Закладка General служить для внесення імені проекту і моделі, імені й ініціалів автора і тимчасових рамок моделі - AS-ІS (як є) або TO-BE (як буде).

Технологія проектування припускає спочатку створення моделі AS-ІS, аналіз її недоліків і поліпшення процесів. У результаті створюється модель TO-BE. Тільки на її основі будується модель даних, прототип і потім остаточний варіант інформаційної системи.