Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по информационным системам / ПЕРЕВОД_МЕТОДИЧКИ _полн.doc
Скачиваний:
114
Добавлен:
02.08.2013
Размер:
30.74 Mб
Скачать

11.5. Завдання

1. Вибрати варіант використання, для якого буде будуватися діаграма діяльності.

2. Побудувати для обраного варіанта діаграму діяльності.

3. На діаграмі відобразити потоки керування, що повинні виконуватися паралельно.

4. Виділити на діаграмі діяльності кілька доріжок

11.6. Контрольні запитання

1. Для чого призначені діаграми діяльності в мові UML?

2. Дайте порівняльну характеристику діаграмам діяльності і діаграмам станів.

3. Як на діаграмах діяльності зображуються рівнобіжні потоки керувань або обчислень?

4. Як реалізуються розгалуження на діаграмах?

5. Яким образом можна задати умови переходу?

6. Для чого використовуються доріжки на діаграмах?

12. Діаграми взаємодії

Однієї з характерних рис систем різної природи і призначення є взаємодія між собою окремих елементів, з яких утворені ці системи. У мові UML взаємодія елементів розглядається в інформаційному аспекті їхньої комунікації, тобто взаємодіючі об'єкти обмінюються між собою деякою інформацією. При цьому інформація приймає форму закінчених повідомлень. Повідомлення здобуває додаткову властивість впливати на свого одержувача, що цілком погодиться з принципами об'єктно-орієнтованого аналізу та проектування, коли будь-які види інформаційної взаємодії між елементами системи повинні бути зведені до відправлення і прийому повідомлень між ними.

Діаграми взаємодії (іnteractіon dіagrams), як правило, охоплюють поведінку тільки одного варіанта використання. У мові UML визначені два види діаграм взаємодії:

- діаграми послідовності (sequence dіagrams);

- діаграми кооперації (collaboratіon dіagrams).

12.1. Діаграма послідовності (Sequence Dіagram)

Для специфікації динаміки поведінки систем у UML використовуються діаграми стану і діяльності, однак, час у явному виді в них не присутній. Часовий аспект поводження може мати істотне значення. У UML для представлення тимчасових особливостей передачі і прийому повідомлень між об'єктами використовується діаграма послідовності.

12.1.1.Об'єкти

На діаграмі послідовності зображуються тільки ті об'єкти, що безпосередньо беруть участь у взаємодії і не показуються можливі статичні асоціації з іншими об'єктами. Діаграма послідовності має два виміри. Одне - у виді вертикальних ліній, кожна з яких зображує лінію життя окремого об'єкта, що приймає участь у взаємодії. Графічно кожен об'єкт зображується прямокутником і розташовується у верхній частині своєї лінії життя (рис.12.1). Усередині прямокутника вказується ім'я об'єкта й ім'я класу, розділені двокрапкою. При цьому весь запис підкреслюється, що є ознакою об'єкта, який являє собою екземпляр класу.

Ім'я об'єкта може бути відсутнім. У цьому випадку вказується тільки ім'я класу, а сам об'єкт вважається анонімним.

Рис.12.1. Різні графічні примітиви діаграми послідовності.

Крайнім ліворуч на діаграмі зображується об'єкт, що є ініціатором взаємодії (об'єкт1 на рис 12.1). Правіше зображується інший об'єкт, що безпосередньо взаємодіє з першим. Таким чином, всі об'єкти на діаграмі послідовності утворять деякий порядок, обумовлений ступенем активності цих об'єктів при взаємодії один з одним.

Другий вимір діаграми послідовності - вертикальна тимчасова вісь, спрямований зверху вниз. Початковому моментові часу відповідає сама верхня частина діаграми. При цьому взаємодії об'єктів реалізуються за допомогою повідомлень, що посилаються одними об'єктами іншим. Повідомлення зображуються у виді горизонтальних стрілок з ім'ям повідомлення і так само утворюють порядок за часом свого виникнення. Іншими словами, повідомлення, розташовані на діаграмі послідовності вище, ініціюються раніш тих, котрі розташовані нижче. При цьому масштаб на осі часу не вказується, оскільки діаграма послідовності моделює лише тимчасову упорядкованість взаємодій типу "раніше-пізніше".