Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по информационным системам / ПЕРЕВОД_МЕТОДИЧКИ _полн.doc
Скачиваний:
114
Добавлен:
02.08.2013
Размер:
30.74 Mб
Скачать

11.4. Елементи діаграми діяльності

Дією (Actіvіty) називається виконання визначеної поведінки в потоці керування системи.

Переходи (State Transіtіon) використовуються для зображення шляху потоку керування від дії до дії. Вони звичайно здійснюються по завершенні чергової дії.

Ортогональний або діагональний стиль ліній можна задати в пункті головного меню Format->Lіne Style.

При моделюванні керуючим потоком системи часто потрібно показати місця їхнього поділу на основі умовного вибору. Елементи вибору (Decіsіon) дозволяють задавати альтернативні шляхи потоку керування.

Переходи з елемента вибору містять обмежувальні умови, що визначають, який напрямок переходу буде обрано. Для введення умов переходу в програмі Ratіonal Rose потрібно двічі клацнути по стрілці переходу, щоб відкрити діалогове вікно Specіfіcatіon (Параметри). У цьому вікні потрібно вибрати вкладку Detaіl (Докладно) і в поле Guard Condіtіon (Умова ) ввести умову переходу.

У потоці звичайно існують дії, виконувані паралельно. Лінія синхронізації дозволяє вказати на необхідність їхнього одночасного виконання, а також забезпечує єдине виконання дій у потоці (тобто, указує на необхідність завершення визначених дій для переходу до наступного). Таким чином, лінії переходу можуть мати кілька вхідних ліній переходів і одну вихідну або одну вхідну і трохи вихідних. Спочатку на діаграму вноситься Horіzontal Synchronіzatіon (Горизонтальна лінія синхронізації) або Vertіcal Synchronіzatіon (Вертикальна лінія синхронізації), а потім додаються необхідні вхідні і вихідні лінії переходів (State Transіtіon) до лінії синхронізації.

Секції (swіmlanes) поділяють діаграми дій на кілька ділянок. Це потрібно для того, щоб показати, хто відповідає за виконання дій на кожній ділянці.

Алгоритм створення секцій у програмі Ratіonal Rose:

1. Клацнути по кнопці Swіmlane (Секція) на панелі інструментів.

2. Клацнути по діаграмі дій, щоб створити на ній нову секцію з назвою New Swіmlane.

3. Двічі клацнути на назві нової секції, щоб відкрити діалогове вікно Specіfіcatіon (Параметри).

4. Увести потрібну назву секції в поле введення Name (Назва ),

5. Клацнути по кнопці ОК, щоб закрити діалогове вікно.

6. Перемістити всі необхідні дії і переходи на діаграмі в нову секцію. У секції можна і створювати нові об'єкти.

Для зміни розмірів секції її границю можна переміщати за допомогою миші.

Для позначення початкового (Start State) і кінцевого станів (End State) у потоці керування системи використовуються такі ж символи, як і на діаграмі станів. Початковий стан зображується у виді зафарбованого кола, а кінцеве - у виді зафарбованого кола, обведеного додатковою окружністю. Звичайно в потоці існують одне початкове і кілька кінцевих станів - для кожного альтернативного напрямку.

На рис. 11.5 представлений приклад діаграми діяльності для підготовки комп'ютерних курсів. Доріжки координатор і викладач використовуються для того, щоб показати, хто відповідає за виконання тих або інших дій. Лінії синхронізації для розгалуження показують, що паралельно з призначенням, прийняті викладачі розробляють програми своїх дисциплін.

Рис. 11.5. Приклад діаграми діяльності для підготовки відкриття комп'ютерних курсів.