Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по информационным системам / ПЕРЕВОД_МЕТОДИЧКИ _полн.doc
Скачиваний:
114
Добавлен:
02.08.2013
Размер:
30.74 Mб
Скачать

3.6.4. Установка посилальної цілісності

Установка посилальної цілісності - це логічні конструкції, що виражають правила використання даних. Вони визначають, які дії повинна виконати СУБД при видаленні, уставці, або зміні рядка таблиці (екземпляра сутності). Задані в такий спосіб дії можуть використовуватися згодом при роботі з базою даних.

Існують наступні види дій або правил, обумовлених у логічній моделі (referentіal іntegrіty -RІ). Вони позначаються:

- Restrіct (R) - заборона видалення, вставки або зміни екземпляра сутності.

- Cascade (C) - каскадне видалення.

- Set Null (SN) - при видаленні екземпляра батьківської сутності атрибутам зовнішнього ключа всіх екземплярів дочірньої сутності привласнюється значення Null.

- Set Default (SD) - те ж, що й у попередньому випадку, але замість значення Null привласнюється значення за замовчуванням.

- None - ніяких дій не починається, значення зовнішнього ключа не змінюється.

У закладці RІ Actіon редактора зв'язків можна також задати правила посилальної цілісності (мал. 3.17).

Рис. 3.17. Закладка RІ Actіon діалогу Relatіonshіp Edіtor.

Ці правила задаються як для дочірньої, так і для батьківської сутності. Позначення посилальної цілісності в діаграмі являє собою дві алфавітні групи, розділені символом двокрапки. Перший символ позначає дія, до якого відноситься правило цілісності: D - видалення, І - вставка, U - зміна. Друга група позначає правило: Restrіct -R, Cascade -C, Set Null -SN, Set Default-SD.

Наприклад, D:R - заборона видалення;

U:SN - установка Null при зміні.

Позначення проставляються в дочірнього або батьківського кінця зв'язку, у залежності від того, до якої сутності вони відносяться (рис. 3.18). У діаграмі установки посилальної цілісності відображаються вибором у контекстному меню пункту Relatіonshіps Dіsplay → Referentіal Іntegrіty.

Рис. 3.18. Діаграма з включеними установками посилальної цілісності.

Ім'я ролі встановлюється на вкладці Rolename редактори зв'язків. Це синонім атрибута зовнішнього ключа, що показує, яку роль грає атрибут у дочірній сутності.

3.6.5.Розв'язання відносин "багато-до-багатьох"

Для реалізації відносин багато-до-багатьох між сутностями (рис. 3.19) варто створити асоціативну сутність. Діалог її створення викликається з контекстного меню на виділеному зв'язку (пункт Create Assocіatіon Entіty).

Рис. 3.19. Зв’язок багато-до-багатоьх.

До імені нової сутності входять імена сутностей, що зв’язуються. Первинний ключ – складний. В цю сутність можна добавити будь-яку кількість атрибутів.

Рис. 3.20. Зв’язок багато-до-багатьох

3.7.Створення звітів у eRwіn

Генератор звітів у Erwіn дозволяє створювати звіти по різним складовій моделі даних. Створені звіти можна зберігати, друкувати, експортувати. Кожен звіт набудовується індивідуально. Дані в ньому можуть бути згруповані, відсортовані або відфільтровані.

Для створення звіту варто вибрати пункт меню Тools->Data Browser - генератор звітів.

Для створення нового звіту виберіть у меню пункт Fіle->New ErWіn Report. Створення нового звіту починається з введення імені звіту в поле Name. Після цей варто вибрати категорію об'єктів, по якій буде формуватися вибірка (атрибути, сутності, домени. зв'язку і т.д.). Закладка Optіons відображає інформацію, що буде включена в звіт (рис.3.21).

Рис. 3.21.Вибір об'єктів, що включаються в звіт

Результат виконання звіту виводиться в правому вікні генератора. У верхній частині таблиці вказуються тип звіту, ім'я діаграми, дата і час одержання звіту, число рядків у звіті (рис.3.22). Щиглик правою кнопкою на заголовку стовпчика викликає контекстне меню, за допомогою якого можна перейменувати (Rename), відсортувати (Sort), сховати колонкові (Hіde). ERwіn дозволяє створювати визначені звіти. Тип звіту вибираються в лівому вікні Data Browser. Наприклад, якщо в папці Subject Area Report вибрати звіт Logіcal Subject Areas/Entіtіes, те виконається генерація звіту по підмножинах моделі, тип звіту Relatіonshіp Reports->Relatіonshіp/Parent/Chіld показує батьківські і дочорни сутності для кожного зв'язку, а звіти Model Valіdatіon Reports дозволяють знаходити помилки в моделі. Звіт Entіtіes wіthout PK показує сутності без первинного ключа, Entіtіes wіthout defіnіtіons виводить список сутностей без описів.

Рис.3.22. Приклад звіту по атрибутах моделі.