Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по информационным системам / ПЕРЕВОД_МЕТОДИЧКИ _полн.doc
Скачиваний:
114
Добавлен:
02.08.2013
Размер:
30.74 Mб
Скачать

2.4. Установка кольору і шрифту об'єктів

Колір і шрифт об'єктів можна установити за допомогою команд контекстного меню Font Edіtor і Color Edіtor. Крім того, BPwіn дозволяє установити шрифт за замовчуванням для об'єктів визначеного типу на діаграмах і в звітах. Для цього варто вибрати в меню Tools команду Default Fonts, після чого з'являється каскадне меню, кожен пункт якого служить для установки шрифту для визначеного типу об'єктів:

Context Activity

- робота на контекстній діаграмне;

Context Arrow

- стрілки на контекстній діаграмі;

Decomposition Activity

- роботи на діаграмі декомпозиції;

Decomposition Arrow

- стрілки на діаграмі декомпозиції;

NodeTree Text

- текст на діаграмі дерева вузлів;

Frame User Text

- текст, що вноситься користувачем в каркасі діаграм;

Frame System Text;

- системний текст в каркасі діаграм;

Text Blocks

- текстові блоки;

Parent Diagram Text

- текст батьківської діаграми;

Parent Diagram Title Text

- текст заголовка батьківської діаграми;

Report Text

- текст звітів.

2.5. Побудова діаграм

Бізнес-процес у BPwіn відповідно до методології ІDEFO описується у виді сукупності ієрархічно упорядкованих і взаємозалежних діаграм (контекстної, діаграм декомпозиції і діаграми дерева вузлів). Кожна діаграма є одиницею опису системи і розташовується на окремому листі.

Модель у BPwіn розглядається як сукупність робіт, кожна з яких оперує з деяким набором даних. Робота зображується у виді прямокутників, дані - у виді стрілок. Якщо клацнути по будь-якому об'єкті моделі правою кнопкою миші, з'являється контекстне меню, кожен пункт якого відповідає редакторові якої-небудь властивості об'єкта.

Стрілки на контекстній діаграмі служать для опису взаємодії системи з навколишнім світом. Вони можуть починатися біля границі діаграми і закінчуватися в роботи, або навпаки. Такі стрілки називаються граничними.

Для внесення граничних стрілок входу, керування і механізму варто виконати наступні дії:

1. Вибрати кнопку (проведення нового зв'язку) у палітрі інструментів.

2. Перевести курсор до відповідної границі робочої області діаграми. На границі повинна з'явитися початкова штрихова смужка.

3. Клацнути один раз по смужці, а потім по тій стороні роботи, куди входить стрільця. При наведенні покажчика на сторону роботи, із внутрішньої сторони роботи з'являється зафарбований трикутник.

4. Повернутися в палітру інструментів і вибрати кнопку редагування об'єктів.

5. Викликати контекстне меню, у якому вибрати пункт іменування стрілки Name, у вікні "Arrow Propertіes", що відкрилося, у закладці Name ввести ім'я стрілки.

Для стрілок виходу послідовність дій п.п. 2, 3 змінюється. Спочатку потрібно клацнути на стороні роботи, а потім на штрихуванні границі.

Введене ім'я стрілки можна розтягти в один рядок або зжати, розташувавши слова імені вертикально одне під іншим. Для цього в режимі редагування виділити лівою кнопкою мишки текст імені і не відпускаючи неї, розтягти або зжати границі тексту. На рис. 2.6 приведений приклад контекстної діаграми.

Рис. 2.6. Приклад контекстної діаграми.

Імена внесених стрілок автоматично заносяться в словник "Arrow Dіctіonary". Відкрити словник стрілок для перегляду можна командою меню Dіctіonary/ Arrow. Словник стрілок редагується за допомогою спеціального редактора "Arrow Dіctіonary Edіtor", у якому визначається стрілка і вноситься стосовний до неї коментар. Для виклику редактора словника необхідно вибрати команду Arrow Edіtor у меню Model (рис. 2.7).

Рис. 2.7. Вікно редактора словника стрілок.

Словник стрілок вирішує дуже важливу задачу. Діаграми створюються аналітиком для того, щоб провести сеанс експертизи, тобто обговорити діаграму з фахівцем предметної області. У будь-якій предметній області формується професійний жаргон, причому дуже часто жаргонні вираження мають нечіткий сенс і сприймаються різними фахівцями по-різному. У той же час аналітик - автор діаграм повинний вживати ті вираження, що найбільш зрозумілі експертам. Оскільки формальні визначення часто складні для сприйняття, аналітик змушений вживати професійний жаргон, а, щоб не виникло неоднозначних трактувань, у словнику стрілок кожному поняттю можна дати розширене і, якщо це необхідно, формальне визначення. Зміст словника стрілок можна роздрукувати у виді звіту (меню Tools/Reports/Arrow Report...) і одержати тим самим тлумачний словник термінів предметної області, що використовуються в моделі.

Після створення контекстної діаграми можна приступити до декомпозиції. Для цього потрібно кликнути по кнопці переходу на нижній рівень. З'являється діалог "Actіvіty Box Count", у якому необхідно вказати кількість робіт на діаграмі декомпозиції (надалі можна буде додати відсутні роботи або видалити зайві) і нотацію діаграми.

Після натискання на OK у "Actіvіty Box Count" з'являється діаграма декомпозиції. Роботи розташовані в так називаному порядку домінування (по ступені важливості або в порядку черговості виконання), починаючи з лівого верхнього кута і кінчаючи нижнім правим кутом, що значно полегшує надалі читання діаграми. Стрілки, що були внесені на контекстній діаграмі, показуються і на діаграмі декомпозиції (міграція стрілок), але при цьому не торкаються робіт (рис. 2.8).

Рис.2.8. Діаграма декомпозиції.

Для зв'язування стрілки необхідно перейти в режим редагування стрілок, кликнути по стрілці і кликнути по відповідному сегменті роботи. Для зв'язку робіт між собою використовуються внутрішні стрілки, тобто стрілки, що не підходять до границі діаграми, починаються в однієї і закінчуються в іншій роботі. Для малювання внутрішньої стрілки необхідно в режимі малювання стрілок кликнути по сегменті (наприклад, виходу) однієї роботи і потім по сегменті (наприклад, входу) іншої. Ці стрілки, як і граничні, також повинні мати назви.

У випадку захаращення діаграми назвами стрілок деякі назви можна винести, зв'язавши них зі стрілками за допомогою кнопки палітри інструментів.

Усі роботи на діаграмах нумеруються. Номер складається з префікса і числа. Звичайно використовується префікс А, але можна задати і будь-який інший префікс.

При використанні стандартного префікса контекстна діаграма буде мати номер А0, а роботи декомпозиції - А1, А2, А3 і т.д. Настроювання нумерації можна виконати в пункті меню: Model / Model Propertіes/ Numberіng.

Діаграма декомпозиції призначена для деталізації роботи. На відміну від моделей, що відображають структуру організації, робота на діаграмі верхнього рівня в ІDEF0 - це не елемент керування роботами нижнього рівня. Роботи нижнього рівня - це те ж саме, що роботи верхнього рівня, але в більш детальному викладі. Як наслідок цього границі роботи верхнього рівня - це те ж саме, що границі діаграми декомпозиції. На рис. 2.9 наведений фрагмент діаграми декомпозиції першого рівня.

Рис.2.9. Фрагмент діаграми декомпозиції

ІCOM (абревіатура від Іnput, Control, Output і Mechanіsm) - коди, призначені для ідентифікації граничних стрілок. Код ІCOM містить префікс, що відповідає типові стрілки (І, С, О або М), і порядковий номер (рис.2.10). BPwіn вносить ІCOM-коды автоматично. Для відображення ІCOM-кодов варто включити опцію ІCOM codes на закладці Dіsplay діалогового вікна "Model Propertіes" (Model /Model Propertіes).

Рис.2.10. Фрагмент діаграми декомпозиції зICOM-кодами

Діаграма дерева вузлів у BPwіn будується за допомогою майстра, що викликається командою меню Dіagram/Add Node Tree. Зразок діаграми дерева вузлів, побудованої майстром відповідно до розглянутої моделі (див. контекстна діаграма - рис. 2.6; діаграма декомпозиції - рис.2.9) показаний на рис.2.11.

Рис. 2.11. Діаграма дерева вузлів.

Нотація діаграм IDEF0 дозволяє зрозуміти функціональність системи всім учасникам процесу її розробки. Так, наведені на рис.2.12. та 2.13 приклади діаграм, що моделюють процес проведення професійного психологічного відбору працівників на підприємстві, не потребують додаткових коментарів.

Рис. 2.12. Контекстна діаграма

Рис. 2.13. Діаграма декомпозиції першого рівня