Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Укр.мова.doc
Скачиваний:
240
Добавлен:
25.03.2015
Размер:
1.79 Mб
Скачать

3. Дієприслівник в економічній лексиці. Особливості вживанні дієприслівникових зворотів у реченнях

Дієприслівник – особлива незмінювана форма дієслова, яка означає додаткову дію або стан, що супроводжують іншу дію або стан, названі дієсловом і відповідає на питання що робивши? що роблячи?

1. Дієприслівники недоконаного виду утворюються за допомогою суфіксів –ачи, -ячи: ходячи, стоячи. Форми із суфіксом –а, (-я) (лёжа, ходя, сидя, стоя) для сучасної української мови є ненормативними.

2. Дієприслівники доконаного виду утворюються за допомогою суфікса –вши, -ши: прочитавши, приготувавши, зробивши, принісши, перемігши.

Дієприслівник означає додаткову дію до дієслів-присудків (працював щось наспівуючи; зрозумівши все, посміхнулась). Отже, дія, що виражається дієприслівником обов’язково повинна стосуватися підмета, наприклад: Туристський автобус, петляючи між поліських залісків, невдовзі вискочив на широку луку (В. Скуратівський).

Порушенням нормиє речення, в яких суб’єкти дій, виражених дієприслівником і присудком, не збігаються, як-от:Відпочиваючи у Карпатах, мені надзвичайно сподобалось обслуговування. Спіткнувшись вчора, у нього зломалась нога. (Виходить, що відпочивало у Карпатах обслуговування, а спіткнулась нога).

Дієприслівник не може приєднуватись до пасивної конструкції: Докладаючи всіх зусиль, урожай збирається без втрат. Працюючи тиждень, ремонт був завершений. (ці речення не відповідають граматичним нормам української мови).

У безособовому реченні дієприслівник може вживатись тільки у тому випадку, якщо у складі присудка є інфінітив: Будували нову хату і біля неї обов’язково висаджували калину, щоб восени, вставляючи подвійні вікна, можна було покласти між шибами пучки червоних ґрон (В. Скуратівський). В інших випадках уживання дієприслівника в безособових реченнях не відповідає нормі: Вивчаючи географію, у нас не було ніяких проблем. Правильно: Вивчаючи географію, ми не мали жодних проблем.

Памятайте!

Вживання дієприслівника в реченні буде доречним лише тоді, коли в реченні до одного діяча відноситься щонайменше дві дії.

Запитання для самоконтролю

  1. Дайте визначення поняття „реферат”.

  2. Сформулюйте мету й сутність написання навчального реферату.

  3. Назвіть реквізити реферату.

  4. Перерахуйте структурні компоненти навчального реферату.

  5. Назвіть способи передачі російських дієприкметників українською мовою.

  6. Яка помилка є типовою при вживанні в тексті дієприслівників? Як її уникнути?

Практичний блок до розділу II Вправи до § 1

ЗАВДАННЯ 1.  Ознайомтесь з текстами анотацій. Схарактеризуйте анотації за ознаками, видом, структурою та визначте типові лексико-граматичні конструкції, використані при написанні тексту анотації.

а)Підготовка й оформлення курсових, дипломних і дисертаційних робіт: Методичний посібник / [уклад. І.Н. Кузнєцов]. – Мн.: Харвест, 1999. – 176 с.

Посібник містить рекомендації з підготовки, написання й редагування курсових, дипломних і дисертаційних робіт. Подані нормативні документи, що визначають правила оформлення й підготовки рукописів до видання.

Адресовано викладачам та студентам ВНЗ, коледжів, технікумів, а також аспірантам, науковим і бібліотечним працівникам.

б)Іванов В.М. Гроші та кредит: Курс лекцій / В.М. Іванов. – К.: МАУП, 1999. – 230 с.

Курс лекцій, що охоплює 25 тем, призначений для вивчення походження, ролі й функцій категорій „гроші” та „кредит”. Не претендуючи на остаточне розв’язання дискусійних питань в теорії, автор прагнув поєднати досягнення західної економічної думки з вітчизняною.

Для студентів МАУП та всіх, хто цікавиться сутністю грошей, кредиту, банків, сегментів фінансового ринку як сукупності економічних відносин, що мають прямий та зворотній зв’язок із процесом суспільного виробництва.

в)Шегда А.В. Менеджмент: Навч. посібник / А.В. Шегда. – К.: „Знання”, КОО, 2002. – 583 с.

Пропонована книга – перероблений і доповнений варіант навчального посібника „Основи менеджменту”, який уперше вийшов друком 1998р. і отримав високу оцінку фахівців. Головна увага у посібнику приділяється економічній природі, сутності, функціям, функціям, принципам і методам здійснення ефективного менеджменту організацій. Розкриваються системи мотивацій, економічний та організаційний механізми управління сучасними підприємницькими структурами.

Розраховано на студентів, аспірантів і викладачів ВНЗ економічного профілю.

г)Бабенко А.Г. Проблема зайнятості та відтворення людських ресурсів у сільській місцевості / А.Г. Бабенко // Формування ринкової економіки: Зб. наук. праць. Спец. вип. Управління людськими ресурсами: проблеми теорії та практики. – Т. 1., Ч. I. – К.: КНЕУ, 2007. – С. 10-13.

У статті акцентується увага на теоретичних аспектах проблеми зайнятості, механізму державного регулювання та відтворення людських ресурсів в Україні. Аналізуються чинники, що впливають на вирішення проблеми, відтворення робочої сили в сільській місцевості, зокрема матеріальне стимулювання аграрної праці, забезпечення зростання оплати праці в аграрному секторі до рівня матеріальної винагороди робітників базових галузей промисловості.

д)Білик О.М. Оцінка потенційної та реалізованої трудової мобільності в контексті теорії людського капіталу / О.М. Білик // Формування ринкової економіки: Зб. наук. праць. Спец. вип. Управління людськими ресурсами: проблеми теорії та практики. – Т. 1., Ч. I. – К.: КНЕУ, 2007. – С. 10-13.

Автором проведено дослідження трудової мобільності як елементу людського капіталу. Розглянуто питання визначення рівня потенційної та реалізованої трудової мобільності як окремої особистості, так і населення країни загалом.

ЗАВДАННЯ 2. Напишіть довідково-рекомендаційну анотацію поданого тексту.