Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zemelne_pravo_wpora.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
599.04 Кб
Скачать

78. Правовий режим земель фермерських господарств та особистих селянських господарств.

79. Правовий режим земель оздоровчого призначення. Округи санітарної охорони курортів.

Землі лік-озд призначення – зем ділянки, що мають природні лікувальні фактори, сприятливі для організації профілактики та лікування.

На землях оз призначення забороняється діяльн, що суперечить їх цільовому признач або може негативно впливати на природні лікувальні фактори цих земель.

З метою охорони природних лік факторів земель оз призначення встановлюються округи сан охорони. У межах цих округів забороняється передавати зем ділянки у власність і надавати їх у користування, в т.ч в оренду, тим п-м. установам, орг-м і гром, діяльність яких є несумісною з охороною природних лік властивостей та забезпеченням сприятливих умов для відпочинку населення. Порядок використання земель оз призначення визнач з-м Укр.

Землі лік-озд призначення – зем ділянки, що мають природні лікувальні фактори, сприятливі для організації профілактики та лікування.

На землях оз призначення забороняється діяльн, що суперечить їх цільовому признач або може негативно впливати на природні лікувальні фактори цих земель.

Природні лікувальні ресурси надаються юр і фіз особам для лікування і профілактики захворювань, а також в цілях відпочинку. Мін води можуть використовуватись для пром розливу. Надання лік природних рес-в для інш цілей як правило не допускається. В виключних випадках при наявності позитивного висновку еколог і сан-епід експертизи дозволяється використання прир лік рес-в для інш цілей, якщо це не зашкодить кур-рекреац потенціалу відповідних тер. Природні лік рес-си надаються на підставі ліцензії в порядку, визначеному з-м. В випадку порушення правил використання прир лік рес-в право користування ними може бути зупинене або обмежене. Зупинення і обмеження права користування прир лік рес-ми не звільняє винних осіб від інш видів відповідальності.

Сан-кур орг-м для лік-профілактичних цілей надаються у відповідності з вимогами зак-ва про прир рес-си зем ділянки та інш прир рес-си. Забудова земель лік-озд місцевостей і курортів ведеться з дотриманням првил, встановлених зак-м для відповідних робіт на вказаних особливо охоронюваних прир тер-х. З метою охорони прир лік факторів земель озд признач встановл округи сан охорони, у межах яких забороняється передавати зем ділянки у власність і надавати їх у користування тим п-м, установам, орг-м і гром, діяльн яких є несумісною з охороною прир лік властивостей та забезпеченням сприятливих умов для відпочинку населення.

80. Поняття, склад та правовий режим земель рекреаційного призначення.

До земель рекреаційного призначення належать землі, які використовуються для організації відпочинку населення, туризму та проведення спортивних заходів.

Землі рекреаційного призначення - одна з категорій, що належить до складу земель України.

До земель рекреаційного призначення належать земельні ділянки зелених зон і зелених насаджень міст та інших населених пунктів, навчально-туристських та екологічних стежок, маркованих трас, земельні ділянки, зайняті територіями будинків відпочинку, пансіонатів, об'єктів фізичної культури і спорту, туристичних баз, кемпінгів, яхт-клубів, стаціонарних і наметових туристично-оздоровчих таборів, будинків рибалок і мисливців, дитячих туристичних станцій, дитячих та спортивних таборів, інших аналогічних об'єктів, а також земельні ділянки, надані для дачного будівництва і спорудження інших об'єктів стаціонарної рекреації.

Коментована стаття не містить вичерпного переліку видів рекреаційних зон, які можуть знаходитися на землях рекреаційного призначення. Зважаючи на цей перелік, землі рекреаційного призначення можна розподілити на 3 групи: 1) земельні ділянки, на яких розта­шовані природні рекреаційні ресурси; 2) землі, на яких розташовані штучно створені рекреаційні ресурси (будинки рибалок і мисливці» тощо); 3) комплексні земельні ділянки, де розташовані як природні, так і штучні рекреаційні ресурси (дачі, туристичні бази тощо). Ця класифікація визначає правовий режим зазначених земель2.

До земельних ділянок, на яких розташовані природні рекреаційні ресурси, належать ділянки зелених зон і зелених насаджень міст та інших населених пунктів, навчально-туристських та екологічних стежок, мальовничі місця, що є об'єктами туризму, тощо.

Ці ділянки входять до ландшафтно-рекреаційної території, що охоплює приміські ліси, лісопарки, лісозахисні смуги, водоймища, зони відпочинку та курортні зони, землі сільськогосподарського використання та інші, які разом з парками, садами, скверами, бульварами сельбищної території формують систему озеленення та оздоровчих зон (п. 3.4 Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів, затверджених наказом МОЗ України від 19 червня 1996 р. № 173). При цьому на ландшафтно-рекреаційних територіях, включаючи землі міських лісів, не допускається розміщення житлово-громадських об'єктів, а також дачних поселень (якщо об'єкти, що проектуються, не призначені для відпочинку та спорту).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]