Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zemelne_pravo_wpora.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
599.04 Кб
Скачать

24. Право власності на землю територіальних громад

Стаття 83. Право власності на землю територіальних громад

1. Землі, які належать на праві власності територіальним громадам сіл, селищ, міст, є комунальною власністю.

2. У комунальній власності перебувають усі землі в межах населених пунктів, крім земель приватної та державної власності, а також земельні ділянки за їх межами, на яких розташовані об'єкти комунальної власності.

3. До земель комунальної власності, які не можуть передаватись у приватну власність, належать:

а) землі загального користування населених пунктів (майдани, вулиці, проїзди, шляхи, набережні, пляжі, парки, сквери, бульвари, кладовища, місця знешкодження та утилізації відходів тощо);

б) землі під залізницями, автомобільними дорогами, об'єктами повітряного і трубопровідного транспорту;

в) землі під об'єктами природно-заповідного фонду, історико-культурного та оздоровчого призначення, що мають особливу екологічну, оздоровчу, наукову, естетичну та історико-культурну цінність, якщо інше не передбачено законом;

г) землі лісогосподарського призначення, крім випадків, визначених цим Кодексом;

ґ) землі водного фонду, крім випадків, визначених цим Кодексом;

д) земельні ділянки, які використовуються для забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування.

4. Територіальні громади набувають землю у комунальну власність у разі:

а) передачі їм земель державної власності;

б) примусового відчуження земельних ділянок у власників з мотивів суспільної необхідності та для суспільних потреб;

в) прийняття спадщини;

г) придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами;

ґ) виникнення інших підстав, передбачених законом.

5. Територіальні громади сіл, селищ, міст можуть об'єднувати на договірних засадах належні їм земельні ділянки комунальної власності. Управління зазначеними земельними ділянками здійснюють районні або обласні ради.

25. Права та обов’язки власників земельних ділянок та землекористувачів

Власники земельних ділянок і землекористувачі м ають право самостійно господарювати на землі, укладати договір застави з установами, які надають кредит під заставу виробленої сільськогосподарської продукції і доходів від її реалізації. Власники та землекористувачі мають право також зводити житлові, виробничі, культурно-побутові та інші будівлі та споруди за погодженням з сільською, селищною, міською радою народних депутатів. Зведення на орендованій земельній ділянці приміщень виробничого і невиробничого призначень, у тому числі житла, орендарі погоджують з орендодавцем.

Власники земельних ділянок та землекористувачі зобов'язані: забезпечувати використання землі відповідно до її цільового призначення та умов надання, ефективно використовувати землю, підвищувати її родючість, не допускати погіршення екологічної обстановки на території в результаті своєї господарської діяльності, своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату за землю. Землекористувачі та власники, а також орендарі, мають ще ряд інших обов'язків стосовно тих земельних ділянок, якими вони користуються.

Якщо землекористувач не виконує своїх обов'язків, його право на користування земельним наділом може бути припинено. Право на користування землею може бути припинено у тому випадку, якщо землекористувач або орендар систематично не сплачує земельного податку в строки, встанов-іені законодавством, нераціонально використовує земельну ділянку, використовує земельну ділянку такими методами, які призводять до зниження. родючості грунтів, їх хімічного і радіоактивного забруднення, погіршення екологічної обстановки, використання землі не за цільовим призначенням, невикористання протягом одного року земельної ділянки, наданої для сільськогосподарського виробництва і протягом двох років для несільськогосподарських потреб.

В окремих випадках може бути припинено також і право власності на землю. Воно допускається тоді, коли власник землі систематично не сплачує земельного податку, земельна ділянка використовується такими способами, які ведуть до зниження родючості земель, земля використовується не за призначенням, земля не використовується протягом року і більше.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]