Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Maljatko / Малятко.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Середня група (п'ятий рік життя)

Завдання виховання: виховувати в дітей вміння з допомо­гою дорослого визначати мету праці, планувати послідовність трудових дій, добирати обладнання і зручно розміщувати йо­го на робочому місці, самостійно і послідовно виконувати

ряд трудових дій, долати посильні труднощі, досягати кінце­вого результату, прибирати на місце трудове обладнання, приводити в порядок робоче місце; позитивне ставлення до праці (бажання виконувати трудове завдання, старанність); культуру спілкування з дорослими, ровесниками; бажання та вміння співробітничати вдвох — утрьох (з допомогою вихова­теля домовлятись про розподіл частин роботи, погоджувати дії в ході її виконання, охоче допомагати один одному); бе­режне поводження з предметами, засобами й результатами праці, естетичне сприймання і відповідне емоційне реагу­вання на їх естетичні якості.

Самообслуговування. Удосконалювати набуті раніше навички одягання, роздягання, взування та роззування. Продовжувати формувати вміння зав'язувати шнурки чере­виків. Закріплювати вміння раціонально розміщувати одяг та взуття у відведених для цього місцях. Формувати вміння своєчасно приводити одяг у порядок (чистити, просушувати тощо), у разі потреби звертатися за допомогою до ровесників чи дорослих.

Господарсько-побутова праця. Закріплювати набуті ра­ніше навички та формувати нові вміння щодо підтримання порядку в груповій кімнаті: продовжувати привчати ставити і класти на місце предмети побуту (стільці, іграшки, книжки тощо); витирати пил з дитячих та лялькових меблів, буді­вельного матеріалу тощо; мити іграшки, вчити прати речі невеликого розміру (лялькову білизну тощо), підклеювати спільно з вихователем книжки, лагодити коробки з-під на­стільних ігор та ін. Залучити до участі у прикрашанні групо­вої кімнати до свята.

Продовжувати формувати вміння виконувати обов'язки чергових по їдальні: сервірувати столи в певній послідовнос­ті (застилати їх скатертинами чи розкладати серветки, при­крашати букетами квітів, ставити хлібниці, серветниці, блю­дечка, чашки, тарілки, розкладати ложки виделки, ножі).

Залучати дітей виконувати обов'язки чергових з підго­товки до занять (чергування вводиться з першої чи другої половини року — на вибір вихователя); розкладати матеріа­ли, посібники, підготовлені вихователем.

Залучати до прибирання майданчика (відповідно до сезо­ну): підмітати доріжки, ґанок, перекопувати пісок у пісочному

дворику, протирати лави, столи та інше обладнання, змітати з нього сніг, розчищати від снігу доріжки тощо.

Художня праця. Елементи декоративного плетіння: учи­ти плести кіску з кольорової тасьми чи шнурів, смужок тка­нини чи мотузки (закладки, поясок тощо).

Залучати до посильної участі в роботі старших дошкіль­ників щодо виготовлення виробів з паперу, природних, штучних та інших матеріалів.

Результати навчально-виховної роботи:

діти позитивно ставляться до трудових завдань, працю­ють охоче, виявляють елементи старанності;

загалом самостійно вдягаються, роздягаються, взувають­ся, роззуваються, додержуючись певної послідовності; акурат­но розміщують одяг у відведених для цього місцях;

виконують доручення з господарсько-побутової праці, обов'язки чергових по їдальні та щодо підготовки до занять. При цьому з допомогою дорослого визначають мету праці й послідовність трудових дій, готують робоче місце, правильно виконують посильні трудові дії, досягають кінцевого резуль­тату, приводять у порядок робоче місце, виявляють початко­ві вміння взаємодії вдвох — утрьох.

Старша група