Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Maljatko / Малятко.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.02 Mб
Скачать

(Шостий рік життя)

Завдання виховання: виховувати в дітей культуру праці: вміння ставити мету праці, планувати й організовувати хід роботи (визначати, що і в якій послідовності робити, доби­рати потрібний матеріал та обладнання, раціонально розмі­щувати їх на робочому місці); уміння користуватись облад­нанням, виконувати трудові дії в певній послідовності, використовувати раціональні прийоми роботи, додержуватись правил безпеки праці та особистої гігієни, економити мате­ріал, підтримувати порядок на робочому місці, здійснювати контроль за якістю проміжного та кінцевого результату, ви­являти недоліки й усувати їх, прибирати робоче місце, при­водити в порядок обладнання і класти його на місце. Форму­вати суспільні мотиви праці: бажання зробити корисну справу для інших. Виховувати позитивне ставлення до праці (працювати охоче, старанно, не відволікаючись, творчо,

досягати позитивного результату, радіти успіхам тощо); від­повідальність, цілеспрямованість, організованість, самостій­ність, наполегливість, ініціативність; бережне ставлення до навколишніх речей; бажання і вміння взаємодіяти вдвох — -учотирьох, встановлюючи взаємини співробітництва взаємо­допомоги (справедливо розподіляти обов'язки, матеріал і об­ладнання, погоджувати дії в ході роботи, піклуватись про успіх загальної справи, здійснювати взаємоконтроль і вза­ємодопомогу, об'єктивно й доброзичливо оцінювати пове­дінку і результати праці товаришів та свої власні); бажання та вміння виконувати функції організатора («бригадира») ко­лективної роботи підгруп з трьох-чотирьох дітей; уміння ке­рувати роботою дитини молодшої чи середньої групи (пока­зувати і пояснювати їй певні дії, контролювати хід її роботи тощо); культуру спілкування з дорослими, ровесниками, ма­люками.

Завдання трудового, виховання розв'язувати в єдності із завданнями морального, фізичного, розумового, естетичного та екологічного виховання.

Самообслуговування. Формувати звичку самостійно, у певній послідовності, потрібному темпі вдягатись, роздяга­тись, взуватись, роззуватись; правильно та акуратно склада­ти чи вішати на місце одяг та ставити взуття; доглядати одяг (чистити, сушити); вчити доглядати взуття (мити, чистити).

Привчати дітей помічати й самостійно усувати неохай­ність у своєму зовнішньому вигляді, тактовно підказувати товаришеві про неполадки в його костюмі, взутті, допомага­ти усувати їх.

Господарсько-побутова праця. Привчати дітей поміча­ти безладдя і своєчасно та самостійно підтримувати порядок у навколишній обстановці (після ігор, занять, самостійної художньої діяльності класти на місце іграшки, матеріали, об­ладнання тощо; після сну самостійно прибирати постіль).

Удосконалювати вміння очищати (протирати) різні пред­мети (іграшки, будівельний матеріал, дитячі меблі тощо) від пилу; мити іграшки, будівельний матеріал, обладнання; пра­ти речі невеликого розміру — лялькову білизну та одяг, шкарпетки тощо. Привчати ремонтувати книжки, іграшки, коробки з-під настільних ігор; протирати підлогу після вми­вання підготовленою дорослим шваброю з ганчіркою; допо­магати помічникові вихователя розкладати комплекти білиз­ни та розвішувати рушники, вихователеві — готувати та

виносити на ділянку іграшки, матеріал, інвентар для ігор та праці, а після їх закінчення відносити його на місце. Залуча­ти до прикрашання приміщення до свята.

Удосконалювати вміння виконувати обов'язки чергового по їдальні (у присутності дорослого самостійно сервірувати столи до сніданку, обіду, полуденка згідно з меню, у певній послідовності, поданій у відповідному розділі програми для середньої групи; після їди кожна дитина має сама прибрати свій посуд, а чергові — хлібниці, серветниці та змести крих­ти зі столу).

Продовжувати формувати вміння виконувати обов'язки чергових щодо підготовки до занять: розкладати на столах матеріали, обладнання, підготовлені вихователем посібники. Привчати кожну дитину самостійно прибирати своє робоче місце після заняття.

Залучати дітей допомагати дорослим у виготовленні пе­чива, вареників з готового тіста.

Привчати піклуватись про менших: допомагати їм одяга­тись і роздягатись, виготовляти для них іграшки-саморобки тощо.

Привчати прибирати майданчик (відповідно до сезону): підмітати доріжки, ґанок, перекопувати пісок у пісочниці, протирати обладнання, змітати з нього сніг, розчищати від снігу доріжки тощо.

Художня праця На вибір вихователя пропонується ряд варіантів роботи дітей з різними матеріалами. Залежно від місцевих умов, матеріальної бази дитячого садка, здібностей та нахилів дітей вихователь може вибирати всі або кілька за­пропонованих нижче варіантів і їх складових частин, а також доповнювати їх своїми варіантами, надаючи при цьому особ­ливої уваги розвиткові самостійності і творчості дітей.

Варіант І

Робота з папером і картоном

Зацікавлювати дітей виготовляти прості саморобки з па­перу і картону за зразками і своїм задумом. Закріплювати вміння обирати папір за кольором і фактурою відповідно до задуму та призначення виробу, використовувати знайомі та придумувати нові прийоми обробки паперу й картону та з'єднання частин створюваного виробу. Залучати дітей до виготовлення виробів з готових форм (стрічки паперу, ко­робки, циліндри тощо) та способом пап'є-маше. Ознайоми-

ти з готовими виробами, матеріалом для пап'є-маше (тонкий папір, клей, ґрунтовка) та технікою роботи.

Орієнтовні вироби: іграшки-саморобки для різних видів ігор, вітальні листівки, ялинкові прикраси, персонажі й де­корації лялькового театру, предмети оформлення інтер'єру приміщення тощо.

Варіант II

Робота з природним та штучним матеріалом

Викликати в дітей інтерес для участі в заготівлі природ­ного і штучного матеріалу (шишки, жолуді, каштани, кора, листя, насіння, солома, трава, кукурудзяні початки, горіхова і яєчна шкаралупа, поролон, пінопласт, дріт у поліхлорвініловій оболонці, корки, пластмасові пляшки, пакети з-під молочних продуктів, упаковка для яєць тощо) та виготовлен­ня різних саморобок. Розвивати вміння добирати потрібний матеріал відповідно до задуму і призначення виробів; вико­ристовувати засвоєні на заняттях з конструювання, апліка­ції, прийоми обробки природних та штучних матеріалів і з'єднання частин виробів, їх оформлення та придумувати нові.

Орієнтовні вироби: намисто, пояси, букети із засушених рослин, панно, ялинкові прикраси, персонажі для ігор тощо.

Варіант III

Декоративне плетіння

Ознайомити з обладнанням і матеріалами для плетіння (ручна рамка чи станок, утворений з двох з'єднаних рамок, тасьма, шнури, ножиці із заокругленими кінцями, малюнки зразків плетіння, готові вироби, коробочки із секціями для тасьми); формувати вміння обирати відрізки декоративної тасьми за фактурою і розцвіткою, натягувати на рамку вузь­ку тасьму чи тонкий кольоровий шнур як основу для плетін­ня, нарізування смужки тасьми відповідної довжини, впліта­ти смужки тасьми в основу способом переплетіння «полотно» (роботу закріплення і оформлення країв виробів виконує дорослий); заохочувати дітей виконувати творчі за­вдання: добирати розцвітку тасьми, створювати узори чергу­ванням смужок різних розцвітки і ширини (серветки, ки­лимки тощо).

Закріплювати вміння плести кіску з кольорової тасьми чи шнурів, мотузки, смужок тканини. Залучати до плетіння найпростіших вузлів у техніці макраме.

Орієнтовні вироби: закладки, пояски, атрибути для ігор, декорації лялькового театру, вироби для художнього оформ­лення приміщення тощо.

Результати навчально-виховної роботи:

діти позитивно ставляться до трудових завдань: виявля­ють бажання працювати, старанність, елементи ініціативи та відповідальності;

самостійно та в певній послідовності вдягаються, роздя­гаються, взуваються, роззуваються, правильно розміщують одяг та взуття у відведених для цього місцях; виконують про­сті дії догляду за одягом і взуттям;

виконують доручення з господарсько-побутової праці, обов'язки чергових по їдальні, підготовці до занять; у проце­сі художньої праці виготовляють прості вироби з різноманіт­них матеріалів — за зразками та власним задумом. При цьо­му ставлять мету праці (з допомогою запитань дорослого та самостійно), планують і організовують хід роботи знайомого змісту; виявляють елементи творчості, правильно користу­ються обладнанням, контролюють результати роботи, усува­ють недоліки, прибирають робоче місце; уміють взаємодіяти вдвох—учотирьох, виконувати функції організатора колектив­ної роботи.