Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Maljatko / Малятко.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Друга молодша група (Четвертий рік життя) Завдання виховання:

розширювати знання дітей про родинні стосунки та рід­ну домівку; виховувати бажання підтримувати затишок;

стимулювати життєрадісність, прагнення до самостій­ності, доброзичливе ставлення до дорослих і дітей;

поглиблювати знання дітей про побутові предмети, одяг, взуття, меблі, продукти харчування, транспорт;

прилучати до святкування народних свят удома, дитячо­му садку, розвивати інтерес до них і під час підготовки;

розвивати товариські взаємини між дітьми, уміння спіль­но гратися і діяти;

розширювати уявлення про значення праці дорослих, орієн­тувати дітей на те, що вона спрямована на турботу про інших людей, дітей, природу;

виховувати повагу до працюючих людей, дбайливе став­лення до предметів рукотворного світу, бажання допомагати дорослим, діставати задоволення від виконаного доручення; додержуватись правил безпечної поведінки під час користування деякими предметами побуту, спостереження праці дорослих.

Моя сім'я. Закріплювати знання дітей про прізвище, ім'я та по батькові, своє та всіх членів сім'ї, родинні взаєми­ни: в сім'ї найповажнішими є люди похилого віку, про них слід піклуватися, ввічливо звертатися до них на Ви, допома­гати їм; турбот­ливо ставитись до батьків, звертати увагу на їхні стан і настрій; допомагати меншим сестричкам і братикам.

Учити не заважати, коли рідні відпочивають або зайняті справою, не перебивати розмови дорослих, чекати черги на увагу дорослого, коли потрібна допомога. Формувати уяв­лення про рідну домівку як місце, де живуть найрідніші, найдорожчі люди, про родинні свята.

Розширювати знання про предмети домашнього вжитку: меблі, посуд, одяг, книги; формувати звичку до порядку: ко­ристуватися спільними речами з дозволу дорослого, знати, що кожен член сім'ї має особисті речі, якими користується лише він. Учити охайності, бережливого ставлення до речей, якими користується дитина, залучати до наведення порядку з допомогою дорослого, якщо річ вийшла з ладу, забрудни­лася тощо.

Дитячий садок. Ознайомлювати дітей з працівниками дитячого садка (завідувач, кухар, двірник), їхніми іменами, характером роботи; виховувати повагу до дорослих, які пра­цюють для дітей у дитячому садку.

Учити вітатися, дякувати, називаючи на Ви, ім'я та по бать­кові.

Формувати уявлення про те, що затишок, порядок і хо­роший настрій дорослих та дітей у дитячому садку залежать від їхніх спільних зусиль, бажання і взаємин, що всі речі є спільними, ними мають право користуватися всі. Розвивати бажання і вміння підтримувати порядок, учити прибирати іграшки, книги, будівельний матеріал, допомагати дорослим у підготовці до занять, прибиранні, роботі в куточку приро­ди. Вчити чергування в їдальні.

Створювати умови для роботи щодо підтримання поряд­ку в груповій кімнаті й на території дитячого садка.

Закріплювати культурно-гігієнічні навички: користуван­ня ложкою, виделкою, серветкою; учити помічати неохай­ність в одязі й з допомогою дорослого позбуватися її, зачісу­ватися, мити руки, повертаючись з вулиці, перед їдою, після туалету; додержуватись порядку під час одягання і роздягання. Звертати увагу дітей на значення зовнішнього вигляду для доброзичливих взаємин з оточуючими і для самого себе.

Учити ввічливих форм спілкування з однолітками і до­рослими, формувати вміння слухати іншого, звертатися до нього, називаючи на ім'я, а дорослих — на ім'я і по батько­ві. Учити поступатися іграшкою, звертати увагу на те, щоб іншому було зручно, відгукуватися на прохання і пропозиції.

Наша вулиця. Формувати знання про назву міста, вули­ці, де дитина живе і де міститься дитячий садок, про назви об'єктів найближчого оточення (парк, кінотеатр, магазин, бібліотека, перукарня); ознайомлювати з основними видами транспорту, (автомобіль, автобус, тролейбус, трамвай), яки­ми користуються діти.

Формувати уявлення про дорожній рух: вулиця складає­ться з проїжджої частини для транспорту і тротуару для пі­шоходів; переходити вулицю в належному місці на зелене світло світлофора, бути пильним, не заважати іншим пішо­ходам, не бігати.

Розвивати вміння культурно поводитися в громадських місцях: не бігати, не заважати оточуючим, говорити спокій­ним голосом, поступатися місцем людям похилого віку.

Учити поведінки з незнайомими людьми: поводитись обачно, не вступати в розмову без потреби, не розглядати людину надто пильно, якщо вона зацікавила, звертатися до незнайомого дорослого за дозволом познайомитися з ним; без дозволу не виконувати пропозиції незнайомих людей, не розповідати про себе, про місце свого проживання, склад сім'ї тощо.

Праця дорослих. Розширювати уявлення дітей про пра­цю дорослих у сім'ї, дитячому садку, найближчому оточенні. Орієнтувати на те, що все, чим користуються діти, створено працею людей, що кожна людина піклується про інших (до­рослих, дітей, природу). Викликати цікавість до процесу праці і її спрямованості. Показати, що мама, тато, кухар го­тують їжу, щоб нагодувати дітей, інших членів сім'ї, хліборо­би вирощують хліб; пекарі випікають булочки, швачка шиє одяг, продавець продає необхідні товари, іграшки; вихова­тель розповідає дітям казки, навчає добре поводитися, грає­ться з ними; музичний керівник організовує свята, розваги; водії водять автомашини, автобуси, льотчики — літаки, ліка­рі лікують; будівельники споруджують будинки тощо. Фор­мувати елементи культури споживання результатів праці до­рослих, використовувати їх за призначенням. Створювати умови для спостереження трудових дій, процесів, розвивати бажання наслідувати їх, допомагати дорослим у праці. Нази­вати знайомі дітям професії батьків, членів родини, близь­ких людей. Сприяти відтворенню їх в іграх, інших видах ди­тячої діяльності.

Результати навчально-виховної роботи:

діти розуміють значення родинних стосунків, злагоди, і порядку в рідному домі;

знають прізвище, ім'я та по батькові свої і членів сім'ї, домашню адресу;

виявляють інтерес до підтримання порядку в рідному до­мі та дитячому садку;

уміють ввічливо спілкуватися з рідними, знайомим та незнайомими людьми:

уміють підтримувати свій зовнішній вигляд у порядку, охайно одягатися, роздягатися, користуватися столовими приборами;

знають прості правила поведінки на вулиці, у громадсь­ких місцях;

виявляють цікавість до трудової діяльності дорослих; від­творюють у дитячих іграх знайомі професії батьків, родини, близьких людей; прагнуть до спільних дій з дорослими, ба­жають їм допомагати; додержуються культури споживання ре­зультатів їхньої праці.