Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Maljatko / Малятко.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Сюжетно-відображувальна гра — початкова стадія сюжетно-рольової гри

Розвивати уяву в процесі предметно-опосередкованих дій, що імітують використання предметів за призначенням

Формувати мову й потребу в спілкуванні нею; цікавитись інтересами і потребами (в іграшці, грі) дітей, які також граються; виявляти почуття радості до дітей, що граються поруч; ділитися й обмінюватися з ними іграшками, не заважати їм навчати вихованців гратись удвох-утрьох на основі інтересу одне до одного та до гри; словесно та емоційно виявляти свої бажання, симпатії, співчуття, доброзичливість.

Обережно користуватися іграшками і природним матеріалом.

Розвиток ігрових форм діяльності

Самостійно умовно відображати дії дорослих, якими зацікавили дітей чи які вони самі бачили.

Використовувати (запропоновані дорослими) знайомі предмети та виконувати специфічні наслідувальні дії з ними (наприклад, годувати іграшковою ложкою ляльку, вкривати її ляльковою ковдрою, пеленати в клаптик тканини, возити на візку, каталці тощо).

Уміло переносити дії знайомих сюжетно-образних іграшок на нові — аналогічні образи (годувати, одягати, вкладати спати не тільки ляльку, а й звірят, возити не тільки візок, каталку, а й машину тощо).

Розширювати спектр використання й спрямування функціональних можливостей знайомих іграшок щодо нових (годувати й одягати все нові й нові персонажі, що уособлюють живі істоти, мити й чистити посуд, набір якого урізноманітнюється й поновлюється тощо).

Знаходити іграшку для виконання певних дій, відтворення знайомої ситуації (наприклад, гребінець, щітку, щоб причесати ляльок, машину, щоб покатати її).

Використовувати кілька іграшок для виконання знайомих і цікавих ігрових дій. Задовольняючи інтерес до процесу гри (зосередженість на окремій ігровій дії), навчати дітей поєднувати ігрові дії в певній послідовності, відтворюючи найпростіші добре знайомі зв'язки між ними (пов'язати ляльці серветку, поставити перед нею посуд, годувати з нього ляльку тощо).

За допомогою сюжетно-образних іграшок навчати дитину слідом за дорослим відтворювати життєві ситуації, в яких вона щоденно бере безпосередню участь (одягання, годування, підготовка до сну, прогулянка тощо). Чергувати відомі та деякі нові дії.

Створювати споруди за потребами гри, користуючись знайомими способами конструювання з будівельного матеріалу та крупногабаритних модульних предметів. Зокрема, ставити один на один кубики, цеглинки (башта, вежа), поряд у різних позиціях (на торець — паркан, на бік — поїзд, плиском — доріжка) тощо.

Розміщувати кубики, цеглинки, модульні предмети в різному просторовому відношенні, створюючи меблі (стіл, стілець, ліжко, диван), робити перекриття для .найпростіших будов (драбина, лава, ворота, будинок). Використовувати сюжетно-образні іграшки як стимул і мотив для одержання споруд, а також як засіб використання споруд для відтворення низки взаємопов'язаних ігрових дій та сюжетних ситуацій.

Розвивати інтерес до запропонованих дорослим ігрових завдань, що містять певна іграшка (бочечка, формочка для піску, різні вкладиші тощо), елементарні предмети-замінники чи створені заздалегідь або в присутності дітей сюжетні ситуації з кількох образних іграшок. Відповідними ігровими діями виконувати різноманітні завдання, розширюючи межі уявних ситуацій за допомогою слів (купаю, намилюю ляльку, звичайно, без мила й води).

Уміло виконувати знайомі дидактичні завдання з відомими дидактичними іграшками. Самостійно розігрувати широкий спектр відомих сюжетних ситуацій побутового змісту. Ліпити з вологого піску пиріжки, тістечка; вставляти у пісок, сніг дерев'яні трафарети звірят, птахів, ляльок, будов. Використовувати все це за призначенням у сюжетно-відображувальній грі.