Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Maljatko / Малятко.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Старша група (Шостий рік життя) Завдання виховання:

учити знаходити цікаві особливості явищ природи, кольори, форми, і звуки, милуватися ними;

розвивати пізнавальний інтерес до природи рідного краю, народних звичаїв, традицій;

виховувати дбайливе ставлення до природи, навички екологічно-безпечної поведінки.

Нежива природа. Учити помічати зміни в стані сонця, неба. Чим вище сходить сонце над землею, тим більше від нього тепла і світла. Від тепла вода нагрівається, випаровує­ться й піднімається вгору, утворюючи хмари. Розрізняти де­які види хмар: купчасті, перисті та ін.

Показати, що повітря є скрізь: у воді, камінні, землі, ним дихають живі істоти. Повітря буває теплим, холодним, чис­тим, забрудненим. Пояснювати, що для дихання потрібне чисте, свіже повітря. Знайомити з використанням вітру людьми.

Розширювати знання про воду, здатність її набувати різних станів (твердий, газоподібний) від охолодження та нагрівання;

про значення води для життя живих істот. Знайомити з міс­цями знаходження води в природі, шляхами надходження питної води до житла. Учити додержуватись правил користу­вання водою: не забруднювати, використовувати за призна­ченням.

Уміти розрізняти землю за станом (тепла, холодна, суха, волога). Розуміти залежність росту рослин від стану землі. Вчити дбати про землю на квітниках та ділянках дитячого садка. Знайомити з використанням каміння, піску, глини в народному господарстві.

Ознайомлювати з поширеними в даній місцевості яви­щами природи (наприклад, снігопад; хуртовина, льодохід, гроза, град).

Учити визначати стан погоди за певними народними прикметами. Пояснювати назви місяців, їх походження.

Систематизувати уявлення про послідовність сезонних змін у природі, про зв'язок між зміною положення сонця, станом ґрунту, повітря, рослин, поведінкою тварин, діяль­ністю людей.

Рослини. Продовжувати збагачувати й уточнювати уяв­лення дітей про рослини, розрізняти (три і більше видів) де­рева, кущі, трав'янисті рослини, ягоди, гриби, овочі, фрук­ти.

Розширити уявлення про будову рослин, функції їх окре­мих частин (корінь, стебло, стовбур, гілки, листки, квітки, плоди). На конкретних прикладах показувати необхідність для росту рослин певних умов (світло, тепло, вода, пожив­ний ґрунт). Учити розрізняти за характерними ознаками світлолюбні та тіньовитривалі, вологолюбні та посухостійкі рос­лини. Ознайомити дітей з живцюванням як одним із способів розмноження рослин.

Формувати узагальнене уявлення про овочі і фрукти за такими ознаками: овочі й фрукти їдять, їх спеціально виро­щують; овочі ростуть на городі (у полі), фрукти — в саду.

Уточнювати уявлення про місце зростання різних рос­лин (город, сад, парк, поле, ліс, лука, степ, баштан).

Розрізняти три—чотири види лікарських рослин даної місцевості; знати правила їх збирання, використання.

Розуміти значення рослин у природі: поліпшують повіт­ря, ґрунт, воду; забезпечують їжею тварин, людей.

Тварини. Продовжувати вчити дітей розпізнавати тва­рин своєї місцевості: птахів (три і більше видів), метеликів

(два—три види), жуків (два—три види), бабок, коників, мура­шок, бджіл, жаб, ящірок; знайомити з тим, чим і як вони живляться, де живуть, як пересуваються. Спостерігати за ці­кавими особливостями їх поведінки. Розуміти, що місцезна­ходження тварин залежить від наявності там корму і схован­ки від небезпеки.

Формувати уявлення про життя диких тварин (на при­кладі їжака, зайця, ведмедя, лисиці, вовка) у різні пори року. Підводити до розуміння особливостей пристосування тварин до умов середовища (спосіб живлення, пересування, захисту від небезпеки).

Формувати узагальнене уявлення про диких тварин на основі таких ознак: самостійно добувають корм, захищають­ся, будують житло, піклуються про потомство.

Розширювати знання про свійських тварин свого регіо­ну, знайомити з тваринами віддалених регіонів (наприклад, верблюд, північний олень). Формувати узагальнене уявлення про свійських тварин на основі таких ознак: живуть поруч з людиною, дають користь, люди створюють потрібні для їх­нього життя умови.

На конкретних прикладах показувати взаємозв'язки між рослинами і тваринами (квіти — бджоли, метелики тощо). Під­водити до розуміння єдності природи.

Залучати дітей до сезонної роботи на ділянці дитсадка, до збирання ягід та насіння для підгодовування птахів; усві­домлено виконувати обов'язки чергових у куточку природи по догляду за рослинами і тваринами.

Наше здоров'я і природа. Підводити дітей до усвідом­лення єдності життя і здоров'я людей та стану природного довкілля. Орієнтуватися в основних показниках свого здо­ров'я (гарний настрій, відсутність больових відчуттів, апетит та ін.). Підвести до розуміння позитивного впливу природ­них чинників (сонце, повітря, вода) на здоров'я, учити ко­ристуватися ними. Розуміти, що перебування в природному оточенні (ліс, море, річка, поле, луки) викликає позитивні емоції, хороший настрій, почуття спокою, які сприяють по­кращенню самопочуття людини.

Орієнтуватися в різних видах діяльності людей у природі: сільськогосподарської — вирощування рослин, тварин для харчування: виготовлення одягу та взуття; вирощування рос­лин для прикрашання житла, парків, скверів, виготовлення ліків, будівельних матеріалів; добування корисних копалин.

коштовних металів, горючих матеріалів. Розуміти, що діяль­ність у природі забезпечує необхідні для життя людей умови. Пояснювати, що користуватися дарами природи слід так, аби не зашкодити довкіллю. Знайомити дітей з діяльністю людей щодо охорони природи рідного краю, ведення Черво­ної книги України.

Залучати до посильної участі в збереженні та відновленні природного оточення міста чи села (охорона мурашників, первоцвітів, газонів тощо).

Результати навчально-виховної роботи:

діти виявляють пізнавальний інтерес до природних явищ, відтворюють набуті враження в різних видах діяльності;

розуміють значення неживої природи як середовища для життя живих істот;

знають характерні особливості природи рідного краю;

мають поняття про особливості росту й розмноження рослин, поведінки тварин, розуміють їх взаємозалежність;

спільно з дорослими доглядають за рослинами і тварина­ми в куточку природи, за городом і квітником;

мають уявлення про будову деяких органів і систем сво­го організму, їх призначення та умови нормального функці­онування;

розуміють вплив природного довкілля на самопочуття й діяльність людини;

прагнуть додержуватись екологічно-безпечної поведінки.

Підготовча до школи група (Сьомий рік життя)