Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ecz_contr_macrofin_analiz.docx
Скачиваний:
95
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
194.93 Кб
Скачать

Тема 8 Фіскальний та регулюючий потенціал податків та оцінка його реалізації

Податки як вихідна категорія державних фінансів, класифікація податків з метою аналізу. Групування податкових надходжень залежно від ступеня складності управління та залежно від їх фіскального значення для бюджету, за групами платників, за видами податкових платежів тощо.

Джерела отримання інформації для здійснення аналітичної оцінки податкових надходжень. Система абсолютних та відносних показників аналізу податкових надходжень.

Поняття і сутність фіскального і регулюючого потенціалу. Чинники макро- і макрорівня, що впливають на фіскальний та регулюючий потенціал податків. Чинники прямого і опосередкованого впливу. Оцінка ступеня їх впливу за допомогою кореляційно-регресійного аналізу.

Аналіз динаміки, структури та структурних зрушень податкових надходжень за різними класифікаційними ознаками. Виявлення причинно-наслідкових взаємозв’язків між отриманими результатами. Оцінка ступеня виконання планових показників податкових надходжень бюджету. Виявлення та оцінка чинників та обмежень, що визначають структуру податкових надходжень бюджету.

Еластичність податкових надходжень бюджету та підходи до її оцінки. Доцільність застосування коефіцієнту еластичності до прогнозування податкових надходжень.

Аналітична оцінка пропорційності розподілу: податкових надходжень залежно від рівня валового регіонального продукту; податкових надходжень з податку на доходи фізичних осіб залежно від розміру отриманих доходів населенням по регіонам України. Аналіз внутрішньорічних коливань податкових надходжень бюджету.

Аналіз внутрішньорічних коливань податкових надходжень; рівня зайнятості і рівня безробіття населення в контексті впливу на об’єкти оподаткування.

Взаємозв’язок податкових надходжень і макроекономічних показників. Оцінка достатності, регулярності і стабільності податкових надходжень, рівномірності їх розподілу по території країни.

Ефективність податкової політики країни: сутність, критерії та методичні підходи до оцінки. Оцінка податкового навантаження в Україні. Вплив податкового навантаження на макропоказники, що характеризують рівень економічного розвитку: ВВП, прибутки підприємств, обсяги інвестицій та рівень заробітної плати.

Податкове навантаження на доходи фізичних осіб та його вплив на споживчий попит в Україні. Загальне податкове навантаження на фізичних осіб (без ефекту перекладання та з урахуванням ефекту перекладання податків). Навантаження з податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску. Податкове навантаження на заробітну плату.

Податкове навантаження на юридичних осіб та його вплив на економічне зростання. Загальне податкове навантаження на юридичних осіб. Податкове навантаження на юридичних осіб з ефектом перекладання. Податкове навантаження на прибуток. Податкове навантаження на фонд оплати праці

Ухилення від сплати податків, його види і напрями. Оцінка масштабів і причин ухилення від сплати податків. Оцінка втрат бюджету від тіньової економіки.

Оцінка податкових надходжень із застосуванням індексного методу. Оцінка податкового тиску на платників податків.

Прогнозування податкових надходжень на основі методів ковзкої середньої, експоненційного згладжування, методу Хольта-Вінтерса. Експертні методи прогнозування податкових надходжень.

Економіко-математичні методи прогнозування впливу податкового боргу на формування доходів бюджету в Україні. Фактори, які ускладнюють застосування сучасних економіко-математичних методів у прогнозуванні податкових надходжень бюджету

Застосування технологій «Майстер функцій» електронних таблиць «Excel» для вирішення задач в податковій сфері. Визначення «надійності» (сумлінності) платника податків на основі автоматизованої обробки податкової інформації за допомогою технологій «Excel» .

Прогнозування (оцінка) податкового потенціалу податків та податкових надходжень. Прогнозування податкових надходжень в бюджет методами регресійного аналізу. Прогнозування податкових надходжень на основі обробки інформації попереднього періоду (у т.ч модель Альтмана для оцінки податкового потенціалу СГД)

Оптимізація структури податкової системи. Застосування економіко-математичного аналізу та експертних методів до структуризації податкових доходів бюджету з метою управління ними.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]