Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ecz_contr_macrofin_analiz.docx
Скачиваний:
95
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
194.93 Кб
Скачать

Тема 5. Макрофінансові індикатори в системі управління держаними фінансами

Макрофінансові індикатори як основа оцінки результативності функціонування фінансової системи держави. Сутність макрофінансових індикаторів та необхідність застосування. Система макрофінансових індикаторів. Макроекономічна платоспроможність; ефективність фінансової системи і результативність економічної діяльності; заборгованість держави та управління нею як базові складові системи макрофінансових індикаторів.

Коефіцієнти, індекси, показники, параметри у макрофінансовому аналізі: сутність та взаємозв’язок. Розподіл індикаторів відповідно до системи управління державними фінансами, групування відповідно до оцінюваних процесів, структурних елементів державних фінансів. Закономірності та кореляційний зв'язок макроекономічних параметрів. Взаємозв’язок та взаємовплив макроекономічної та макрофінансової стабільності. Аналіз макроекономічних і макрофінансових показників для оцінити макроекономічної ситуації в країні та побудови системи макрофінансових індикаторів.

Загальноекономічні показники розвитку економіки: ВВП, валовий національний продукт (ВНП), валові інвестиції, валові заощадження, сальдо платіжного та торговельного балансів, показники зайнятості та рівня безробіття. Монетарні і фінансові показники економічного розвитку: величина грошової маси та її структура, інфляція, курс національної валюти, облікова ставка НБУ, процентні ставки за кредитами комерційних банків, бюджетний дефіцит, величина державного внутрішнього та зовнішнього боргу.

Базові макроекономічними показниками - обсяги валового внутрішнього (національного) продукту і національного доходу. Базові макроекономічні індикатори — рівень ВВП (ВНП) на душу населення і темпи еко­номічного зростання. Їх використання для оцінки фінансового потенціалу та величини отриманих доходів населенням різних країн. Необхідність врахування рівня бюджетної централізації ВВП при здійсненні макрофінансового аналізу. Необхідність оцінки обсягу, рівня та динаміки ВНП (ВВП) у взаємозв’язку з показниками зайнятості та інфляції при прийнятті управлінських рішень на макрорівні

Макрофінансові показники вираження фінансових ресурсів: маса грошей в обігу; обсяги кредитних ресурсів; бюджет держави; фонди цільового призначення; обсяги ресурсів, що обертаються на фінансовому ринку, тощо.

Макроекономічна платоспроможність, як один з макрофінансових індикаторів. Аспекти макроекономічної платоспроможності: інтегрована платоспроможність всіх суб’єктів господарювання і банків, котрі обслуговують їх розрахунки; платоспроможність суб’єктів макроекономіки, до яких належить держава та інституції фінансового ринку. Чинники, які впливають на ступінь макроекономічної платоспроможності.

Інфляція як індикатор динаміки купівельної спроможності грошової одиниці. Чинники, що на неї впливають.

Рівень бюджетного дефіциту (профіциту) як індикатор стану бюджету. Взаємозв’язок бюджетного дефіциту та макроекономічної платоспроможності .

Сальдо торговельного та платіжного балансу як макрофінансовий показник інтегрованої оцінки діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, держави та фінансових інституцій у сфері міжнародних фінансових відносин.

Приріст ВВП як індикатор результативності економіки. Відношення приросту ВВП до обсягу приросту інвестиційних вкладень в економіку як індикатор управління процесом економічного зростання.

Показники керування заборгованістю у системі макрофінансових індикаторів. Сумарна заборгованість суб’єктів господарювання кредитній системі. Відношення державного боргу до обсягу ВВП як макрофінансовий індикатор державної заборгованості. Рівень платоспроможності держави за процентними платежами і поверненням боргу. Коефіцієнт покриття боргу та коефіцієнт забезпечення процентних платежів.

Індикатори фінансової ефективності і результативності використання фінансових ресурсів та інвестицій. Фінансовий ринок як специфічна сфера макроекономіки. Індикатори активності фінансового ринку.

Необхідність врахування взаємозв’язку макрофінансових індикаторів при прийнятті управлінських рішень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]