Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ecz_contr_macrofin_analiz.docx
Скачиваний:
95
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
194.93 Кб
Скачать

Тема 6 Стратегічні управлінські рішення як результат макрофінансового аналізу

Основні етапи розробки і прийняття управлінських рішень. Класифікація управлінських рішень. Системний та ситуаційний підхід до управлінських рішень на макрорівні. Врахування людського фактору в процесі прийняття управлінських рішень та його мінімізація. Макрофінансові індикатори в системі прийняття управлінських рішень. Стратегічні рішення в сфері фінансів на макрорівні.

Передбачення на перспективу (прогнозування) як узагальнюючий результат макрофінансового аналізу. Загальна характеристика планування та прогнозування часових рядів макрофінансових показників. Методи та моделі прогнозування та планування макропоказників: багатомірні методи статистичного аналізу, кореляційно-регресійний аналіз, інтерполяція та апроксимація даних, імітаційні методи, лінійне й нелінійне програмування, методи експертних оцінок. Прогнозування за допомогою графічних засобів «Excel»

Вибір методів планування бюджетних показників. Основні макропоказники економічного і соціального розвитку, що використовуються в процесі прогнозування та планування макрофінансових показників. Фактори, які впливають на процес прогнозування і планування економічних показників на макрорівні.

Ризики при плануванні та прогнозуванні макрофінансових показників. Фактори, які ускладнюють застосування сучасних економіко-математичних методів у прогнозуванні макрофінансових показників. Причини помилок в прогнозуванні. Варіанти прогнозів. Представлення результатів прогнозування. Перевірка трендових моделей на адекватність та точність, верифікація моделі. Обговорення прогнозів. Прийняття управлінського рішення по використанню прогнозів.

Переваги і недоліки економіко-математичних методів при прогнозуванні макрофінансових показників: методу екстраполяції, методів кореляційно-регресійного аналізу, класичної мультиплікативної моделі часового ряду при аналізі та прогнозуванні перілодичних показників, методів ковзкої середньої, експоненційного згладжування, методу Хольта-Вінтерса.

Модуль 2. Прагматика макрофінансового аналізу

Тема 7 Показники, прийоми та процедури аналізу доходів бюджету

Доходи бюджету як об’єкт аналізу. Взаємозв’язок доходів бюджету з іншими показниками фінансової системи. Класифікація доходів бюджету з метою аналізу. Класифікація бюджетних доходів за рівнем бюджетної системи; за групами та видами; за періодичністю зарахування, за джерелами формування, за обставинами надходження в бюджету; за методом мобілізації, за регулярністю отримання, інші класифікації. Групування видів доходів бюджету залежно від ступеня складності управління; залежно від їх значення для бюджету

Джерела отримання інформації для здійснення макрофінансового аналізу доходів бюджету. Система показників для макрофінансового аналізу доходів бюджету: абсолютні та відносні показники.

Макрофінансові показники, які впивають на доходи бюджету. Чинники макрорівня. Чинники впливу на мікрорівні. Чинники прямого спливу: ВВП; індекс споживчих цін; індекс цін виробників; прибуток підприємств; фонд оплати праці; експорт та імпорт товарів та послуг; курс дол. тощо. Чинники опосередкованого впливу: обсяг виробленої продукції; монетарна база; грошова маса; чисельність працюючих, зайнятих у сфері економічної діяльності; прямі і іноземні інвестиції, і ін.

Аналіз динаміки, структури та структурних зрушень доходів бюджету за різними класифікаційними ознаками. Виявлення причинно-наслідкових взаємозв’язків між отриманими результатами. Оцінка ступеня виконання планових показників доходів бюджету. Аналітична оцінка структурних змін валового внутрішнього продукту, доходів бюджету. Виявлення та оцінка чинників та обмежень, що визначають структуру дохідної бази бюджету.

Оцінка еластичності доходів бюджету. Застосування коефіцієнта еластичності при інтерпретації регресійних моделей доходів бюджету.

Аналітична оцінка пропорційності розподілу доходів бюджету за регіонами України. Аналіз внутрішньорічних коливань доходів бюджету.

Оцінка щільності та істотності взаємозв’язку макрофінансових показників на основі коефіцієнтів кореляції та детермінації. Розрахунок рівня взаємозв’язку та взаємозалежності між доходами бюджету та ВВП, рівнем інфляції, сальдо експортно-імпортних операцій.

Багатофакторний індексний аналіз доходів бюджету.

Аналітична оцінка самостійності місцевих органів влади та управління в прийнятті фінансових рішень. Оцінка ролі місцевого оподаткування у формуванні доходів бюджетів місцевого самоврядування.

Ефективність бюджетної політики країни: сутність, критерії та методичні підходи до оцінки. Оцінка впливу фінансової політики держави на фінансову діяльність і фінансовий стан суб'єктів господарювання. Оцінка впливу інфляції, зміни валютного курсу на виконання доходів бюджету.

Ризики виконання бюджету за доходами, їх статистична оцінка. Ризики при плануванні та прогнозуванні доходів бюджету. Фактори, які ускладнюють застосування сучасних економіко-математичних методів у прогнозуванні доходів бюджету

Багатовимірне ранжування та рейтингове оцінювання при макрофінансовому аналізі доходів бюджету. Оптимізація структури доходів бюджету з метою управління. Рейтингове оцінювання доходів бюджету. Застосування економіко-математичного аналізу та експертних методів до структуризації доходів бюджету з метою управління ними. "Матриця управління доходами бюджету".

Застосування методу екстраполяції в макрофінансовому прогнозуванні на прикладі прогнозування доходів бюджету. Застосування методів кореляційно-регресійного аналізу на прикладі прогнозування динаміки ВВП.

Класична мультиплікативна модель часового ряду при аналізі та прогнозуванні щомісячних, щоквартальних та щорічних показників доходів бюджету. Здійснення багатофакторного прогнозування доходів бюджету.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]