Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ecz_contr_macrofin_analiz.docx
Скачиваний:
95
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
194.93 Кб
Скачать

Тема 3 Економіко-математичний інструментарій макрофінансового аналізу

Економіко-математичні методи аналізу: сутність та специфіка застосування. Статистичні методи аналізу: сутність та особливості. Основні методи статистики та аналізу фінансової сфери державного сектору. Взаємозв'язок між статистичними, економіко-математичними та економетричними методами аналізу.

Класифікація статистичних показників з метою здійснення макрофінансового аналізу. Завдання бюджетної статистики. Методи і моделі бюджетної статистики. Вимоги до статистичних моделей.

Класифікація економіко-математичних та статистичних методів та моделей у фінансовій сфері на макрорівні, ознаки класифікації. Диференціація економіко-математичних моделей залежно від мети аналізу та виду аналізованих макрофінансових показників.

Експертні методи аналізу, теорія ігор у макрофінансовому аналізі. Поняття і сутність експертних методів аналізу. Доцільність застосування експертних методів аналізу на макрорівні, їх переваги і недоліки.

Невизначеність і ризик у сфері макрофінансового аналізу. Ризики при здійсненні макрофінансового аналізу та прийняття управлінських рішень на макрорівні. Напрямки оцінки та мінімізації макрофінансових ризиків.

Предмет і задачі теорії ігор. Основні поняття: правила гри, хід гри, стратегія гри, оптимальна стратегія. Класифікація ігор. Прийняття фінансових рішень в умовах повної визначеності та в умовах ризику. Платіжна матриця. Матриця ризиків. Можливість їх застосування для прийняття рішень на макрорівні. Прийняття рішень в умовах повної невизначеності (на прикладі сплати податків платниками): критерій Лапласа, критерій Вальда, критерій Севіджа, критерій Гурвіца. Методи теорій ігор.

Мета і задачі моделювання. Види моделювання та доцільність їх застосування при макрофінансовому аналізі.

Етапи побудови економіко-математичних моделей для здійснення макрофінансового аналізу: визначення економічної проблеми, постановка задачі, формалізація задачі, вибір методу моделювання, побудова моделі, безпосереднє моделювання, практичне використання моделі.

Застосування методу «АВС-аналізу» та Закону Парето при прийнятті управлінських рішень на макрорівні.

Тема 4 Методи макрофінансового аналізу

Методи макрофінансового аналізу. Горизонтальний, вертикальний, трендовий методи аналізу, аналіз відносних показників, порівняльний, факторний методи аналізу. Роль математичних моделей при здійсненні макрофінансового аналізу.

Види макрофінансового аналізу. Логічний аналіз (формалізація) і класифікації у макрофінансовому аналізі. Кількісні, якісні, графічні методи аналізу макрофінансових показників.

Моделі аналізу зміни макрофінансових показників у часі. Моментні і інтервальні динамічні ряди макрофінансових показників. Методи аналітичної оцінки рядів динаміки макрофінансових показників. Основні показники для розрахунку. Виявлення і опис тенденції макрофінансових показників. Оцінка структурних зрушень макропоказників, виявлення факторів, що на них впливають. Виявлення основної тенденції макрофінансових показників, оцінка її коливань і сталості. Сезонність у макрофінансовому аналізі. Графічна інтерпретація інформації та результатів аналізу як спосіб наочного представлення матеріалу. Обмеження щодо застосування методів динаміки в сфері державних фінансів. Економічна інтерпретація отриманих результатів.

Застосування економіко-математичних моделей до оцінки структури та структурних зрушень макрофінансових показників. Підходи до оцінки динаміки макрофінансових показників. Аналіз інтенсивності та тенденцій розвитку макрофінансових показників.

Моделі аналізу пропорційності розподілу і розвитку макрофінансових показників. Особливості їх застосування в сфері державних фінансів. Пропорційність розвитку економіки. Застосування коефіцієнтів локалізації та концентрації у макрофінансовому аналізі. Крива Лоренца. Оцінка достатності, регулярності і стабільності макрофінансових показників, рівномірності їх розподілу по території країни. Внутрішньорічні коливання фінансових показників. Графічна інтерпретація результатів аналізу. Економічна інтерпретація отриманих результатів.

Моделі кореляційно-регресійного аналізу. Специфіка їх застосування в сфері державних фінансів. Види залежностей між фінансово-економічними явищами та процесами на макрорівні: функціональна, стохастична, кореляційна залежності. Основні поняття та етапи кореляційно-регресійного аналізу макрофінансових показників. Парна та множинна моделі регресії у макрофінансовому аналізі. Методика обчислення параметрів рівняння парної регресії на прикладі податкових надходжень бюджету. Обмеження щодо застосування кореляційно-регресійних моделей в сфері державних фінансів. Виявлення чинників, що впливають на динаміку та структуру макрофінансових показників. Побудова багатофакторної кореляційно-регресійної моделі аналізованих фінансових показників. Економічна інтерпретація параметрів моделі.

Оцінка щільності та істотності взаємозв’язку макрофінансових показників на основі коефіцієнтів кореляції та детермінації. Оцінка щільності зв’язку в багатофакторній системі макрорівня. Перевірка адекватності та точності побудованої кореляційно-регресійної моделі аналізованих макрофінансових показників. Економічна інтерпретація параметрів моделі. Графічна інтерпретація результатів аналізу.

Багатовимірне ранжування та рейтингове оцінювання фінансових показників. Рангова кореляція у фінансах. Визначення переліку фінансових показників, які впливають на узагальнюючу оцінку аналізованого явища. Інтегральна оцінка фінансових показників.

Індексний та факторний аналіз при оцінці макрофінансових показників. Сутність індексного методу аналізу на макрорівні. Необхідність здійснення індексного аналізу на макрорівні. Загальна методика індексного аналізу макрофінансових показників. Індекси як інструмент факторного аналізу.

Особливості здійснення факторного аналізу на макрорівні. Багатофакторні індексні моделі та особливості їх застосування у сфері макрофінансового аналізу. Економічна інтерпретація параметрів моделі. Управлінські рішення за результатами здійсненого багатофакторного індексного аналізу.

Оптимізаційні економіко-математичні моделі. Специфіка їх застосування у макрофінансовому аналізі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]