Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом.docx
Скачиваний:
96
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.97 Mб
Скачать

Висновки

В заключенні необхідно підвести підсумки роботи. Дана робота - це спроба, на прикладі підприємства ТОВ «Гідрозит», охарактеризувати діючу систему оподаткування, вивести переваги і недоліки, визначити основні напрямки вдосконалення. В ході дослідження було зроблено і виявлено наступне:

1.Визначено сутність системи оподаткування та податків. Система оподаткування включає в себе: систему податків і зборів та механізми і способи їх розрахунку та сплати. Основна сутність системи оподаткування юридичних осіб в Україні полягає в наповненні дохідної частини бюджету, задля виконання державою своїх функцій та дотримання гарантій.

2. Згідно до нововведень, що були внесені до Податкового Кодексу України, до основних податків що справляються з юридичний осіб належать загальнодержавні прямі: податок на прибуток підприємства, екологічний податок і рентна плата та непрямі: ПДВ, акцизний податок і мито. Та місцеві податки: податок на майно та єдиний податок.

3. Розглянуто інформаційно-аналітичне забезпечення. Коло користувачів, які можна поділити на дві групи: внутрішні та зовнішні, яким вимогам має відповідати інформаційна база та важливе значення конфіденційності інформації в роботі підприємства. Це дало зробити висновок про те, що ця сфера має важливий вплив на чітку і злагоджену роботу держави загалом та кожного платника окремо.

4. Визначено праці основних науковців у сфері системи оподаткування. Серед найбільш відомих постатей можна виділити: Л.Я. Бабич, Г.Л. Пенякову, Т.О. Сидоренко, В.М. Федосова, А. Веткіна, М. Білик, І. Золотко та низку інших. Багато науковців з часів визнання незалежності намагаються знайти відповіді на питання що постали перед нашою економікою в сфері системи оподаткування. Знайти важелі впливу, як на платників податків, так і на адміністративний сектор. Проте багато питань залишаються відкритими.

5. Проведено на основі даних ТОВ «Гідрозит» аналіз прямих та непрямих податків, що сплачувало підприємство за останні п`ять років. В ході проведення дослідження аналізувались система нарахування та сплати прямих податків, а в випадку ТОВ «Гідрозит» – податок на прибуток підприємства, та непрямих – податок на додану вартість. Враховувалась динаміка сплати та еволюція податків за роки проведення аналізу (2010- 2014 рр).

6. Проведено аналіз податкового навантаження на ТОВ «Гідрозит». Економічний зміст податкового навантаження можна було б визначити як частку підприємницького доходу, яка вилучається державою у суб’єкта підприємництва через систему податків та зборів до бюджетів різного рівня. В ході дослідження виявлено, що податкове навантаження на підприємство завелике, що негативно впливає на його функціонування та стан. Слід зазначити, що великий податковий тягар на підприємство не є обґрунтованим, так як держава нажаль не є гарантом економічної стабільності. Що в свою чергу має бути однією з головних її функцій.

8. Визначено основні недоліки системи оподаткування юридичних осіб в Україні. До яких можна віднести в першу чергу нестабільну ситуацію в країні, війну та загрозу введення воєнного стану, що призведе до зупинки руху всіх підприємств, організацій та країни в цілому. Далі іде податковий тягар і часта зміна податкового законодавства, що призводить до плутанини в сплаті та трактуванні деяких законодавчих актів.

8. Було представлено зарубіжний досвід систем оподаткування та порівняння його з українськими реаліями. До найрозвиненіших країн з ефективними система оподаткування юридичних осіб можна віднести: Норвегію, Німеччину, Великобританію, Данію, Швейцарію та багато інших. Досвід економічно розвинутих країн показує, що держава не повинна зменшувати економічну активність платника та ставати на заваді його розвитку, а навпаки створювати всі умови, задля виконання поставлених їй цілей. Крім того, оподаткування не повинно бути перешкодою ні для внутрішньої раціональної організації виробництва, ні для його зовнішньої орієнтації на структуру попиту споживачів. Визначено основні шляхи вдосконалення системи оподаткування в Україні. Варто зазначити, що процес оподаткування повинен сприяти реалізації політики зайнятості, впливати на розподіл доходів у напрямку забезпечення справедливості, а також створити бар’єр для використання тіньових схем сплати податків. Загальні тенденції оподаткування, які склалися в країнах ЄС, повинні стати орієнтиром для ефективної і швидкої адаптації податкових систем країн, які мають на меті вступити в Євросоюз, зокрема це стосується і України.

9. Щодо напрямків підвищення ефективності системи оподаткування юридичних осіб в Україні, то тут потрібно сказати про ряд невідкладних реформ, що потрібно проводити і повністю пере форматувати нині діючу системи. До таких нововведень потрібно віднести:

-Зниження, або навіть відмова від ПДВ та введення замість нього диференційованого податку з реалізації, що дасть змогу знизити тиск на кінцевого споживача. Ці зміни в сфері оподаткування стимулюватимуть виробників до збільшення кількості і якості продукції, і, як результат, призведуть до збільшення надходжень до Державного бюджету України і зростання рівня життя населення.

- З метою подолання економічної кризи та стимулювання підприємницької ініціативи для малого та середнього бізнесу необхідно вводити податкові канікули, про які раніше вже йшлося, але законопроект так і не ввели в дію.

- Справедливий розподіл багатства. Потрібно збільшити ставку податків для великого бізнесу. Взагалі ввести прогресивну шкалу оподаткування.

- Особливу увагу  необхідно приділити розвитку альтернативної енергетики, що матиме на меті зменшити залежність економіки України від постачань енергоносіїв з-за кордону.

- Розвиток новітніх наукових технологій. Найкращі інвестиції –це інвестиції в освіту та науку. Вони згодом принесуть найбільший прибуток українському народу.

- Збільшення частки прямих податків, що відповідає практиці розвинутих країн. дасть змогу уникнути таких негативних наслідків, як зубожіння більшості населення, подальший спад і занепад вітчизняного виробництва, нездатного конкурувати з дешевою продукцією іноземних фірм, тощо.

В умовах економічної кризи та війни, існування різного роду механізмів, приховування прибутків та ухилення від сплати податків, удосконалення системи оподаткування в Україні та підвищення її ефективності повинно йти шляхом пошуку найбільш надійних та стабільних джерел сплати податків.