Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом.docx
Скачиваний:
96
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.97 Mб
Скачать

3.3. Напрямки підвищення ефективності системи оподаткування юридичних осіб в Україні.

Як в зарубіжних країнах, так і в Україні ведеться постійний пошук ефективних напрямків державного управління сферою оподаткування. Проте в час активних воєнних дій на сході країни складно говорити про підвищення ефективності. З урахуванням того, що Україна зараз переживає економічний спад, знаходиться на грані дефолту та введення воєнного стану основним завданням для юридичних осіб буде зберегти свій бізнес та залишитись «на плаву».

Цілий ряд змін що було внесено до законодавства мають все таки позитивні зрушення до них можна віднести зниження кількості загальнодержавних та місцевих податків з 20 до 9. Ця реформа призведе до зменшення часових затрат та людських ресурсів задіяних у цьому секторі. Позитивним кроком також є введення податкового компромісу .Для його реалізації платникам податків надаються певні преференції, а саме: сплата лише частки завчасно незадекларованих платежів або неузгоджених податкових зобов'язань.

Крім цього, згідно із механізмом, до підприємців не будуть застосовувати юридичну відповідальність (фінансову, адміністративну та кримінальну) за зазначені правопорушення. Вони також звільняються від податкових перевірок за уточнені та перевірені податкові періоди у наступних звітних періодах. При застосуванні процедури податкового компромісу платник податків сплачує 5% від суми зобов'язань, а 95% суми відповідного податку буде вважатися погашеною.

З метою забезпечення розвитку української економіки, перетворення України на конкурентоспроможного суб’єкта системи міжнародних відносин потрібно ввести ряд невідкладних заходів щодо реформування податкової системи України:

  1. Знижати ставку податку на додану вартість (ПДВ) щороку на декілька відсотків. Таким чином у 2018 р. ставка ПДВ складе 10 %. Сплата ПДВ стане більш прозорою, здійснити заходи щодо дієвої протидії корупції і махінаціям у цій сфері. Перелік операцій, що не належатимуть до об’єктів оподаткування, а також тих, що оподатковуються за нульовою ставкою значно розширити. У перспективі, до 2020 року ПДВ буде повністю скасовано і замінено на податок з реалізації. Зрозумілим є те, що ПДВ є одним з найнепрозоріших податків, що відкриває шлях до шахрайства та корупції. Фактично цей податок сплачується з кишені кожного громадянина, котрий купує товари. Проте одразу і повністю відмовитись від нього ми не можемо, оскільки він складає значну частину надходжень до Державного бюджету. Саме тому відмова від ПДВ повинна проходити поетапно і бути складовою реформування системи оподаткування в цілому.

  2. Ввести в дію диференційований податок з реалізації (ДПР), що у перспективі повністю замінить собою ПДВ та податок на прибуток підприємств. Ставка ДПР по галузям економіки має коливатись від 3%  до 10 %. Спрощена система оподаткування для ряду юридичних осіб, перелік яких передбачено чинним законодавством, повинна бути збережена, проте згодом в її основу необхідно покласти фіксований податок з реалізації на рівні 5%. Ці зміни в сфері оподаткування стимулюватимуть виробників до збільшення кількості і якості продукції, і, як результат, призведуть до збільшення надходжень до Державного бюджету України і зростання рівня життя населення.

  3. З метою подолання економічної кризи та стимулювання підприємницької ініціативи для малого та середнього бізнесу необхідно вводити податкові канікули. Раніше говорило про введення податкових пільг для платників податку на прибуток тих підприємств річний дохід яких становив не більше 3 млн грн., проте цю правку не було введено в дію. Я пропоную ввести податкові пільг для новостворених підприємств. Задля того, щоб це не призвело до корупції та «тінізаці», необхідно для всіх діючих підприємств зробити систему пільг. Знизити ставку податку  з прибутку до 9 %, а податку на додану вартість – до 10 %. Суб’єкти малого та середнього бізнесу у період податкових канікул не сплачуватимуть диференційований податок з реалізації. Від податку на додану вартість буде звільнено вітчизняну сільськогосподарську продукцію первинного виробництва. Це надасть можливість зменшити ціни на основні групи вітчизняних продуктів харчування для населення та сприятиме розвитку сільськогосподарського сектору української економіки.

  4. Задля підтримання та розвитку відчизняного виробника необхідно заохочувати сільськогосподарський сектор, який на даному етапі теж переживає занепад або працює на благо інших держав.

  5. Настав час справедливого розподілу національного багатства. Бідні не повинні платити за багатих. Податки для великого бізнесу треба збільшити. Саме тому необхідно ввести прогресивну шкалу оподаткування, що передбачає збільшення податкових ставок у відповідності від зростання оподаткованого прибутку. Проте я ініціюю зміни у вітчизняному законодавстві, відповідно до яких будуть передбачені податкові пільги у разі підтримки і застосування у виробництві інноваційних технологій, розроблених вітчизняними вченими. Особливу увагу  необхідно приділити розвитку альтернативної енергетики, що матиме на меті зменшити залежність економіки України від постачань енергоносіїв з-за кордону. Основою розвитку вітчизняної економіки повинні бути новітні наукові технології. Найкращі інвестиції –це інвестиції в освіту та науку. Вони згодом принесуть найбільший прибуток українському народу.

  6. Важливим кроком у напрямі подолання тіньової  економіки повинна стати амністія капіталів. Отримані дані не будуть використовуватись проти власників капіталів, що легалізуються. Амністія капіталів буде мати своєю складовою і податкову амністію, що передбачає звільнення від сплати податків за тіньовий період. Амністія буде одноразовою і проходитиме у період до 1  січня 2017 р. Також буде встановлено плату за легалізацію тіньових капіталів у розмірі 4 %  Ці заходи допоможуть задіяти десятки мільярдів доларів у легальних економічних процесах. А це, за найскромнішими підрахунками, від 50 млрд. доларів, які будуть працювати на економіку України, а не йти з держави через офшорні зони. Таким чином ми звільнимось від необхідності брати закордонні кредити та припинимо збільшення державного боргу, який доведеться віддавати нашим дітям та онукам.

7.Збільшення частки прямих податків, що відповідає практиці розвинутих країн. Непрямі податки хоч і зручніші для фіскальних органів з позиції їх стягнення, однак їх сплата лягає тягарем на плечі кінцевого споживача. Тому переваження справедливих прямих податків дасть змогу уникнути таких негативних наслідків, як зубожіння більшості населення, подальший спад і занепад вітчизняного виробництва, нездатного конкурувати з дешевою продукцією іноземних фірм, тощо.

8. Застосування пропорційної шкали оподаткування дасть змогу рівномірно розподіляти виплати між верствами населення.

9.Вирішити питання нагромадження первинного капіталу для підйому виробництва. Потрібно розробити програми та дати зелене світло процесу правового та легального накопичення капіталу, використовуючи податкові важелі та стимули.

10. Своєчасність подання інформації про підготовку, ведення в дію чи зміну податкового законодавства. Нажаль в нашій країні є дуже погана звичка вводити в дію деякі законопроекти поспіхом. В цьому випадку ні податківці, ні платники податків не можуть точно зрозуміти, що потрібно робити.

11.Необхідно докорінно змінити ставлення до місцевих податків і зборів, суттєво підняти їх значення у формуванні дохідної частини місцевих бюджетів. Найсуттєвішими вадами місцевого оподаткування, на мою думку, є незначна фіскальна роль податків і зборів та відсутність прав у органів місцевого самоврядування запроваджувати на своїй території власні податки і збори. Річ у тім, що на місцях завжди є свої особливі об’єкти оподаткування, які можуть відчутно наповнити місцеві бюджети, а отже, дати змогу спрямувати додаткові кошти на розв’язання економічних і соціальних проблем регіонів.

В умовах економічної нестабільності, існування різного роду механізмів, приховування прибутків та ухилення від сплати податків удосконалення системи оподаткування в Україні та підвищення її ефективності повинно йти шляхом пошуку найбільш надійних та стабільних джерел сплати податків. Поряд з цим, виходячи з вимог податкової реформи, одним з пріоритетних її напрямів має стати реальне полегшення податкового тиску на економіку за допомогою розширення переліку об’єктів оподаткування.

Запропоновані заходи щодо реформування податкової системи України спрямовані перед усім на підтримку малого і середнього бізнесу. Адже саме представники малого і середнього бізнесу повинні скласти основу формування середнього класу і розвитку громадянського суспільства в Україні. Зменшення податкового тиску, диференційований підхід у сфері системи оподаткування та виведення значної частини економіки з тіні  є першочерговими заходами у процесі дієвого забезпечення економічної безпеки України і підвищення рівня життя її громадян. І це лише один з напрямів економічних реформ, кінцевим результатом яких повинно стати втілення в життя інноваційної моделі розвитку української економіки.