Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпаргалка з міжнародної економіки.doc
Скачиваний:
251
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.18 Mб
Скачать

15. Етапи та особливості розвитку інтеграційних процесів у Північній Америці.

Інтенсивно інтеграційні процеси розвиваються в Північній Америці. Так, уся територія Північної Америки охоплена Північноамериканською угодою про вільну торгівлю (НАФТА), укладеною в 1992 р. (набула чинності у 1994 р.). НАФТА включає в себе 3 країни: США, Канаду і Мексику.

Протягом тривалого часу (1988-1992) інтеграційні процеси відбувались тут переважно на корпораційному та галузевому рівні і не були пов’язані з міждержавним (наддержавним) регулюванням. Тобто якщо в ЄС інтеграційні процеси йшли зверху вниз (від урядів і державних органів), то в Північній Америці - знизу вгору, тобто від прагнення до співпраці на мікрорівні (між американськими і канадськими корпораціями) до співпраці на макрорівні. У Північній Америці зближення національних господарств з різним рівнем розвитку відбувається в рамках зони вільної торгівлі. Тут держави не відмовляються навіть від малої частини свого суверенітету на користь якого-небудь наднаціонального органу, але при цьому мають зобов'язання щодо усунення митних бар'єрів на шляху міждержавного переміщення товарів і послуг та лібералізацію режимів міграції капіталів.

Процес лібералізації торгівлі в НАФТА відбувається поступово. З 1994 р. знижено митні податки в торгівлі промисловими і продовольчими товарами; в наступні 5 років зниження становило ще 5 %. Остаточно митні податки були усунені в 2003 р.; таким чином, процес усунення всіх обмежень тривав на 5 років довше, ніж передбачалося угодою (до 1998 року).

Специфічність НАФТА визначається низкою характеристик, котрі певною мірою відрізняють її як від західноєвропейської, так і від інших моделей міжнародної економічної інтеграції. Північноамериканська зона вільної торгівлі має континентальні масштаби. У світовому господарстві – це перше інтеграційне угруповання з такою характеристикою. Воно об’єднує лише три, але досить великі за територією, людськими ресурсами та економічним потенціалом країни. Країни, що об’єднуються в НАФТА, мають різні рівні економічного розвитку, більше того, рівень Мексики різко контрастує з рівнем Канади і США. Якщо Канаді за останнє десятиліття вдалося наблизитися за головними макроекономічними показниками (обсягами ВВП на одну особу, продуктивністю праці) до США, то Мексика, що довгі роки була економічно відсталою державою з великою зовнішньою заборгованістю, поки ще помітно відстає від цих країн за основними базовими показниками. Яскраво вираженим центром Північноамериканської зони вільної торгівлі залишаються США – світовий лідер із величезним науково-технічним, технологічнім потенціали та конкурентоспроможною економікою. Основі торговельні та інвестиційні потоки в межах угруповання спрямовані переважно від США або до США; більша частина зовнішньоторговельного обороту Канади (74%) і Мексики (65%) припадає на торгівлю зі США. Країни-члени НАФТА є водночас і атлантичними, і тихоокеанськими. Вони майже рівновіддалені від двох інших потужних світових економічних регіонів - Західної Європи і Азійсько-Тихоокеанського регіону, що дає їм можливість рівномірно розвивати економічні зв’язки з ними і суттєво впливати на розвиток цих зв’язків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]