Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпаргалка з міжнародної економіки.doc
Скачиваний:
251
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.18 Mб
Скачать

98. Сутність, механізм, види і способи, місця проведення міжнародних аукціонів.

Аукціон є одним із засобів міжнародної торгівлі, який спеціалізується на збуті реальних товарів з суворо індивідуальними властивостями.

Міжнародний товарний аукціон (МТА) – це спеціально організовані, періодично діючі в певних місцях ринки, на яких шляхом публічних торгів в обумовлені терміни та в спеціально визначеному місці проводиться продаж раніше оглянутих товарів, які переходять у власність покупця, який запропонува найвищу ціну.

Переваги МТА - дозволяють створити відкриту конкуренцію, виявляти ціну товару та швидко його реал-ти у великих обсягах.

Види аукціонів:

1. з підвищенням цін (аукціонер поступово збільшує ціну, доки не буде досягнутий найвищий рівень ціни, за якою і здійснюється операція купівлі–продажу- «американські»): а) Негласний (німий ) аукціон- це спосіб реалізації товарів, при якому покупці подають акціоністу наперед встановлені знаки про згоду підняти ціну на величину надбавки.

б) Автоматизовані аукціони – де застосовується відповідна техніка, а пропозиції покупців висвітл на табло;

2. зі зниженням цін («голландські»)- аукціонер признач макс ціну, яка загорається на циферблаті, ↓ її до тих пір, доки 1 з учасників торгу не виявить бажання здійснити операцію купівлі.

а) гласний аукціон –це спосіб реалізації товарів, де акціоніст називає кожну наступну вищу ціну.

Аукціони як комерц організації можна класифікувати за:

1. джерелами отримання прибутку (різниця в цінах закупівлі та продажу; комісійні від продавця; змішані),

2. функц спрямованістю (торговельні, торгов-виробничі),

3. формою організації торгівлі (відкриті, закриті).

Механізм проведення аукціонів по окремих товарах має свої специф особливості, що визначаються характером товару. Проте, порядок проведення аукціонів приблизно однаковий і вкл 4 етапи:

1. підготовка аукціону;

2. огляд товарів (відбув передаукц демонстрація товарів для огляду товарів покупцями, що збир взяти участь в аукц торзі);

3. аукціонний торг (відкривається у призначений день і час та провадиться в спец аукц залі);

4. оформлення й виконання аукц угоди.

В міжнар аукц торгівлі - обмежена номенклатура товарів (хутро, чай, овеча вовна, квіти, каучук, шкіра, антикваріат). Товари, що продаються на аукціонах, бувають масовими та одиничними, їх загальна риса – неоднорідність партій чи окремих екземплярів, тобто їх не можна купувати без попереднього огляду одиниці товару, що продається.

Найвідоміші МТА: антикваріат – Крісті і Сотбі в Лондоні; каучук- Сінгапур; Санкт-Петербург - хутро, Москві - коні; чай - Калькутті (Індія), Джакарті (Індонезія), Момбасі (Кенія), Коломбо (Шрі-Ланка). Найб значення - австралійскі і новозеландські аукціони, особливо, в Сіднеї.

Техніка проведення аукціону є певною мірою стандартизованою. Акціонер виголошує номер чергової партії–лоту, що пропонується на продаж, і одночасно на спеціальному табло загорається відповідний номер. Аукціонер називає початкову продажну ціну, що, як правило, є приблизною ринковою ціною, котра існувала в доаукціонний період. Якщо ніхто з покупців не подає йому, який свідчить про згоду купити товар, аукціонер знижує ціну до тих пір, доки один з покупців не виявить свого бажання купити його. Якщо один з покупців або кілька покупців подають знак про своє бажання купити даний лот, аукціонер підвищує ціну. Надбавка до ціни («крок» аукціону) є стандартною і становить, наприклад, при ціні до 10 дол. — 10 центів, при ціні понад 10 дол. — 25 центів. Якщо після трикратного запитання аукціонера «Хто більше?» ніхто не виявить свого бажання підвищити ціну, аукціонер ударяє молотком на знак того, що торг за даною партією є завершеним і вона вважається придбаною тим покупцем, який запропонував найвищу ціну. Після продажу всіх лотів непродані лоти можуть бути знов виставленими на продаж.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]