Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори 8.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
583.17 Кб
Скачать

33. Зміст і задачі управління вхідними грошовими потоками.

Зміст: 1) визначення переліку вх грош потоків на під-ві; 2) визначення обсягів і періодичності формування кожного грош потоку на під-ві; 3) аналіз факторів, які впливають на окремі грош потоки, як на абсол суму, так і в часі; 4) визначення впливу грош потоків на фін стан під-ва та кінцевий результат фін-госп діяльності; 5) контроль за формуванням грош потоків, прийняття рішень по оперативному управл ними. Задачі: 1)  к-ті, розшир-ня грош потоків, знаходження оптим їх стр-ри; 2)  абсол суми вх грош потоків; 3) прискорення в часі надходження грош потоків на під-во, особливо від інших під-в; 4)  витрат під-в, які пов’язані з отрим грош потоків; 5) забезпечення фін стабільності,  еф-ті його роботи.

34.Принципи управління грошовими потоками та їх характеристика.

Процес управління грошови-ми потоками підприємства базується на певних принципах, основними з яких є такі:

інформативна достовірність (своєчасне та якісне забезпечення інформ-ою базою даних);

збалансованість (оптимізація грош-х потоків за видами, обсягом, часовими періодами та іншими характер-ми у розрізі підпорядкованості грошових потоків стратегії і тактиці функц-ня і розвитку підпр-тва);

ефективність (забезпечення ефективного використання тимчасово вільних грошових активів підприємства, що вивільняються внаслідок нерівномірності руху грошових потоків у процесі фінансово-господарської діяльності);

ліквідність підпр-тва (забезпечення достатнього рівня ліквідності підпр-ва в умовах нерівномірного руху грошових потоків у часі).

35.Стадії управління грошовими потоками.

Осн метою упр-ня грош потоками є забезпечення фінансової рівноваги підпр-ва в процесі його розвитку шляхом балансування об’ємів надходження і витрачання грош коштів і їх синхронізації у часі.

Процес упр-ня ГП підпр-ва послідовно охоплює наступні основні етапи (стадіїї):

1.Забезпечення повного і достовірного обліку грошових потоків підпр-ва і формування необхідної звітності.

2.Аналіз грош потоків підпр-ва в попередньому періоді.

3.Оптимізація ГП підпр-ва.

4.Планування ГП підпр-ва в розрізі їх видів.

5.Забезпечення ефективного контролю грош потоків підпр-ва.

(1) – Цей етап управління призваний реалізувати принцип інформативної достовірності. В процесі здійснення цього етапу упр-ня ГП забезпечується координація функцій і задач служб бухгалтерського обліку і фін менеджменту підпр-ва. Осн метою орг-ції обліку і формування відповідної звітності, що характеризує ГП підпр-ва різних видів, є забезпечення фін менеджерів необхідною інформацією для проведення всебічного їх аналізу, планування і контролю.

36.Фактори, що впливають на абсолютну суму грошового потоку – виручка від реалізації продукції. Шляхи збільшення абсолютної суми грошового потоку.

Збільшення грош-го потоку на під-ві відбув-ся внаслідок збіль-ня власного капіталу (емісія акцій, чистий прибуток, нарахування амортизації, благодійні внески або фін-ва допомога), в результаті збільшується зобов’язання (емісія облігацій, довгостро-ві та короткостр-ві банк-кі кредити, кредитна заборго-ть, всі види нарахувань).

Збільшити грош-й потік можна за рахунок зменшення активів.

Фактори: 1) обсяг в-ва прод-ції; 2) собівартість прод-ції; 3) прибуток, що включається до складу ціни продукції; 4) непрямі податки: АЗ, ПДВ; 5) зміна залишків нереалізованої прод на почат та кінець періоду. Шляхи : 1) збільшення обсягів виробництва; 2) скорочення залишків нереалізованої продукції; 3) підвищення цін на продукцію (збільшення собівартості; збільшення частки прибутку в ціні; підвищення чи введення непрямих податків).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]