Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори 8.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
583.17 Кб
Скачать

70. Класифікація необоротних активів підприємства.

По функц видам:Осн засоби; Немат активи; Незав кап вклад; Обладжання признач для монтажу; Довгостр фін вклад; Ін види НА. По х-ру обсл окр видів д-ті підпр:опер ;інвест; невиробн. По хар-ру приналежності: Власні; Орендовані. По формах заставного забезпеч кредиту та особл страх:Рухомі; Нерухомі.Загальна сума опер НА у наст пер-ді залежить віднаявн НА на початок звіт періоду, вартості неопер НА, що не беруть участі у вир процесі, приросту обсягу реаліз прод у план пер.

71.Управління фінансуванням необоротних активів підприємства.

Управління фінанс НА зводиться до 2-х варіантів: 1)весь обсяг оновлення НА фінанс за рахунок вл капіталу. 2)змішане фінанс оновл операц НА за рахунок вл та довгостр залуч капіталу. Вибір відповідного варіанту фінансування оновлення операц НА здійснюєтьсяз урахуванням факторів: достатності вл фін рес-ів для забезпеч ек розвитку підпр в наст періоді; вартості довгостр фін кредиту в порівнянні з рівнем прибутку, що генерований оновленими видами операц НА; досягнутого співвіднош використя вл та залуч капіталу; доступності довгостр фінанс кредиту. Етапи форм пол упр ОНА під-ва: аналіз ОНА в попер пер-ді, аналіз заг обсягу та складу ОНА підп, забез своєчасн понов ОНА, забез ефект викор-ня НА, формув принц і оптиміз стр-ри джерел. Процес фінансув оновлення окремих видів операц НА може здійснюв при отриман у власність чи оренді. Лізингові операц здійсн у формі оперативного (з обов’язковим поверненням вл після закінчення строку дії лізингової угоди), фінанс (з обов’язковою наступною передачею права вл-ті на ОЗ орендатору), лізингу з поверненням (продаж ОЗ фін інст-ту з одночасним зворотнім отриманням цих основних засобів в операт чи фін лізинг) та ін форм ліз.

72. Капітал і його сутність.

Капітал – загальна вартість засобів у грошовій, матеріальній і нематеріальній формах, авансований у формування активів підприємства. Протягом поточної діяльності у підприємства форма капіталу постійно змінюється, тобто перетворення одних ресурсів на капітал, інших на товар або інші цінності. При створенні підприємства ВК=А, а в процесі господарської діяльності коли підприємство залучає кошти із зовнішніх джерел ВК=А-З. Капітал можна розглядати як: 1) кошти, спрямовані в оборот і які приносять доход від його обороту; 2) багатство, яке використовується для отримання прибутку; 3) джерела коштів, які використовуються для фінан-ня активів підприємства; 4) загальна вартість засобів, які можуть виступати в грошовій, матеріальній і нематеріальній формах, інвестованих для формування активів підприємства. Основні характеристики капіталу: 1) К – це основний фактор вир-ва, дає можливість об’єднати всі ф-ри вир-ї діяльності. 2) К представляє собою фін ресурси під-ва, які приносять доход, може виступати самостійно як форма позичкового К 3) К є джерелом формування поточного та майбутнього добробуту його власників (спожита частина та накопичена частина відповідно). 4) Динаміка К під-ва. ↑ вартості К під-ва свідчить про зростання його прибутку та ефективність його розподілу в використанні. ↓ обсягів власного К під-ва може бути результатом збиткової роботи під-ва або неефективного під-ва. 5) К під-ва є мірилом ринкової вартості під-ва, розмір власного К під-ва визначає потенціальну можливість, залучення позичкових фін коштів. Власний і позичковий К формують базову оцінку ринкової вартості під-ва вцілому

Класифікація капіталу. 1. За належністю підприємства: власний, залучений; 2. За метою використання: виробничий, позичковий, спекулятивний; 3. За формою фінансування: фін., мат., немат.; 4. За об’єктом інвес-ння: основний, оборотний; 5. За формою власності: приватний, державний; 6. За орг-прав формою діяльністю: акціонерн., пайовий, індивід.; 7. За характером вико-ння власниками: споживчий, нагромаджений; 8. За хар-ом викор-ння в госп. процесі: працюючий, непрацюючий.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]