Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори 8.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
583.17 Кб
Скачать

40.Склад вихідних грошових потоків на підприємстві та особливості їх формування.

Фін-госп д-ть суб’єктів господарювання пов’язана з витрачанням грош коштів, що пов’язане з різними напрямами д-ті п-в і має особливості. Використання грош коштів по окремим напрямкам д-ті обумовлює формування окремих грош потоків. Вихідні грош потоки по різному впливають на фін стан п-ва, його платоспроможність, кінцеві результати фін-госп діяльності. Мають місце суттєві особливості у формуванні окремих грошових потоків в абс сумі і в часі. Можливість під-в впливати на абсолютну суму вихідних грошових потоків та їх формування в часі різне. Склад вихідних грошових потоків на п-ві: 1) оплата рахунків суб’єктів господарювання; 2) платежі державі; 3) грошові виплати працівникам; 4) перерахування коштів банкам; 5) здійснення інвестицій; 6) інші перерахування коштів. Особливостями форм-ня вихідних ГП є: 1)  абс суми ГП. Формування складу і обсягу вих ГП зал-ть від факторів: галузева приналежність, вид д-ті, обсяг в-ва, зовн фактори; 2) формування вих ГП в часі - зал-ть від укладених договорів, контрактів, форм розрахунків, нормативних актів держави. Бувають такі джерела: виручка від реалізації продукції; оборотні кошти; кошти цільових фондів на під-ві; 4) визначення впливу окремих грошових потоків на фін стан та кінцеві результати фін-госп діяльності.

41.Вплив вихідних грошових потоків на поточний фінансовий стан і кінцеві результати фінансової діяльності підприємства.

Формування вихідних потоків має свої особливості і по різному впливає на поточний фін. стан під-ва (рентабельність, платоспроможність, ліквідність). Особливості формування вих потоків, пов’язані:

-з формуван-ням обсягу цих потоків. Більша частина цих потоків здійснюється в безгот формі, готівкова частина стосується лише з/п та інших виплат, які здійснює під-во працівникам.

-формування вихідних потоків в часі. Потреба в оплаті рахунків, погашення кретиту – це той період, який обумов-лює під-во угодами, контрактами.

-джерелом здійснення вихідних гр. потоків є оборотні кошти, виручка від реалізації продукції, тобто кошти на рах-ках під-ва. Ці кошти (джерела) знеобособлені;

-вихідні гр. потоки впливає на поточний фін. стан і кінцеві рез-ти через обсяг потоків, строки погашення і форму потоків (готівкові чи безгот). Обсяг всіх потоків (вихідних) залежить від під-ва, тобто від обсягу господарської вироб-ничої діяльності і ефектив-ності господарювання та фін. політики держави, тобто податкової системи (політики); (об’єкт оподаткування, ставки податків.), порядку фін-ня інв-естицій і кредитної політики.

42.Управління вихідними грошовими потоками.

Зміст: 1) визначення переліку вих грош потоків на під-ві; 2) вивчення обсягів і періодичності їх фор-ня; 3) аналіз факторів, які впливають на форм-ня грош потоків в абсол сумі і в часі; 4) вив-ня впливу грош потоків на поточ фін стан та кінц рез-ти д-ті під-ва; 4) контроль за форм-ням грош потоків. Задачі: 1) оптимізація ГП та можливе його зменшення (це не стосується ГП – здійснення інвестицій); 2) дотрим термінів здійснення ГП; 3) заб-ня стійкої платоспр-ті під-в, їх стійкого фін стану. . При управлінні вихідними грош потоками акцентують увагу на таких питаннях: 1) формування абсол суми грош потоків, яка залежить від обсягів вир-госп і фін д-ті; ефективності роботи під-в; фінансової політики держави; 2) формування вихідних грош потоків у часі, що суттєво впливає на платоспроможність під-ва. Фактори формування грош потоків в часі: суб’єкти господарювання; держава; 3) визначення джерел, за рахунок яких здійснюється витрачання коштів, а отже і формування вихідних потоків Головними джерелами форм-ня вих ГП є: власн капітал, гр надх-ня, запозичені кошти, інвестиції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]