Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори 8.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
583.17 Кб
Скачать

120.Прогноз-ня ризиків.

Прогноз-ня в ризик-мен-ті являє собою розробку на перспективу змін фін. стану об'єкта в цілому і його різних частинах. Прогноз-ня - це передб-ня визн-ної події. Воно не ставить задачу безпосередньо здійс-ти на практиці розроблені прогнози. Особл-тю прогноз-ня є також альтернативніть у побудові фін. пок-ків і параметрів, що визначає різні варіанти розвитку фін. стану об'єкта упр-ня на основі тенденцій, що намітилися. У динаміці ризику прогноз-ня м. здійс-ся як на основі екстраполяції минулого в майбутнє з урах-ням експертної оцінки тенденції зміни, так і на основі прямого передб-ня змін. Ці зміни м. виникнути зненацька. Упр-ня на основі передб-ня цих змін вимагає вироблення в менеджера визначеного чуття ринкового механізму й інтуїції, а також застос-ня гнучких негайних вирішень.

121.Сутність, цілі та завдання аналізу фінансових звітів.

Головна мета аналізу фін звітів – своєчасно виявляти й усувати недоліки в фін діяльності та знаходити резерви для поліпшення фін стану підприємства та підвищення його платоспроможності. При цьому необхідно вирішити такі завдання: 1) на підставі вивчення показників вироб, комерц і фін діяльності дати оцінку виконання плану з надходження та використання фін ресурсів. 2) прогнозування можливих фін рез-тів, еконм рент-сті, розробка моделей фін стану за різноманітних варіантів використання ресурсів. 3) Розробка конкретних заходів, які спрямовані на ефективніше використання фін рес-сів і зміцнення фін стану. За допомогою аналізу фін звітів проводять: попередню оцінку фін стану та змін його фін показників за період; аналіз платоспроможності та фін стійкості; аналіз кредитоспроможності та ліквідності; аналіз фін рез-тів; обігу оборот активів; рентабельності; використання капіталу; рівня використання капіталу; валютної самоокупності.

122.Призначення та види фінансових звітів.

Фін звітність - сукупність форм звітності, що містить інформ-ю про фін стан, результати д і рух грош коштів п-ва за звітний період. Фін звітність може бути: а)офіційною; б)додатковою інформацією оперативного хар-у. Фін звіти складені на основі даних фінансового обліку з метою надання зовнішнім і внутрішнім користувачам узагальненої інф-ції про фін стан для прийняття цими користувачами певних ділових рішень. Найчастіше фін звіти складаються щорічно, щоквартально, а також щомісячно. До основних фін звітів відносяться:

1)баланс - звіт про фін стан п-ва, що відображає його активи, зобов’язання і власний капітал на певну дату. У балансі згруповано господарські засоби з одного боку за їх складом та розміщенням. Б п-ва складається на підставі рівності: Активи=Влас.Капітал+Зобов’язання;

2)звіт про власний капітал - звіт, що відображ зміни у складі власного капіталу п-ва протягом звітнього періоду.

3)Звіт про фін результати - звіт про доходи, витрати і фін результати д п-ва. Цей звіт надає інформацію про результати фінансових операцій за певний період часу, наприклад, за календарний рік або квартал. Цей звіт включає в себе дані оперативного, інвестиц та фін блоків4

4)Звіт про рух грошових коштів - звіт, що відображає надходж і витрати грошових коштів в результаті д-ті п-ва у звітньому періоді.

5)Примітки до фін звітів - сук-ть показників і пояснень, що забезпеч деталіз-ю і обгрунт-сть статей фін звітів.

За допомогою фінансових звітів проводиться фінансовий аналіз з метою:1)Оцінити поточний і перспект-ий фін стан п-ва. 2)Виявити джерела коштів, фін рес-ів, оцінити можливість і доцільність їх використання. 3)Оцінити можливості і реальні темпи розвитку п-ва з врахуванням його фін забезпечення. 4)Оцінити результативність фін-госп д-ті з метою підвищення її ефективності. Фін аналіз буває: горизонт-ий; вертик-ий, трендовий і аналіз відносних показників [коефіцієнтів], факторний аналіз і порівняльний просторовий аналіз.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]