Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори 8.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
583.17 Кб
Скачать

113.Методи розрах-ку ризиків.

Сутність статис-го способу полягає в тому, що вивч-ся стат-ка втрат і прибутків, що мали місце на даному чи аналог. вир-ві, устан-ся величина і частотність одержання тієї чи іншої екон. віддачі, склад-ся найбільш ймовірний прогноз на майбутнє. Головні інстр-ти статист. М-ду розрах-ку фін. ризику: варіація, дисперсія і стандартне (середньо-квадратич.) відхилення.

М-д експертних оцінок звичайно реал-ся шляхом обробки думок досвідчених підп-ців і фахівців. Він відрізн-ся від статист. лише мдом збору інф-ції для побудови кривої ризику. Даний спосіб припускає збір і вивчення оцінок, зроблених різними фахівцями, імов-тей виник-ня різних рівнів втрат. Ці оцінки баз-ся на обліку усіх ф-рів фін. ризику, а також статист. даних.

Метод аналогій при ан-і ризику нового проекту дуже корисний, тому що дослідж-ся дані про наслідки впливу несприят-х ф-рів фін. ризику на ін. аналог. проекти ін. конкуруючих підпр-в.

114.Організація ризик-менеджменту на підприємстві.Ризик-менеджмент-система управління ризиком і екон,точніше,фінан.відносинами,які виникли в процесі його управління.Організація ризик-менеджменту представляє собою систему заходів,направлених на раціональне сполучення всіх його елементів в єдиній технології процесу управління ризиком.1-м етапом орг-ції ризик-менеджменту є визначення цілі ризику і цілі ризикованих вкладів капіталу.2-м етапом є отримання інф-ї про навколишню обстановку,яка необхідна для прийняття рішення на користь тої чи ін.дії.На основі аналізу такої інф-ї можна визначити ймовірність настання події,виявити ступінь ризику і оцінити його вартість.3-м етапом на основі даної інф-ї про навколишнє оточення,ймовірності,стіпення і величини ризику розробляються різні варіанти ризикованого вкладу капіталу і проводиться оцінка їх оптим-ті шляхом співставлення очікуваного прибутку і величини ризику.4-м етапом є вибір стратегії і прийомів упр-ня ризиком,а також способи зниження ступеня ризику.5-м етапом є розробка програми дій по зниженню ризика.5-м-орг-я виконання намічених програм.6-м-контроль виконання намічених програм. 7-м-аналіз і оцінка результатів вибраного ризикованого рішення.Орг-я ризик-менеджменту передбачає визначення органу упр-ня ризиком.Органом упр-ня ризиком може бути фін.менеджер,менеджер по ризику або відповідний апарат упр-ня:сектор страх.операцій,сектор венчурних інвестицій,відділ ризик.вкладень капіталу.

115.Премія за ризик та порядок її визначення.

Премія за ризик –додатк дохід, виплачуємий(або передбачений до виплати) інвестору зверх того рівня, який може бути отриманий по безризикованим фін операціям.він повинен зростати пропорційно збільш рівня ризику вкладення капіталу у той чи ін інструмент інвестування. Премія за ризик повинна зростати пропорційно росту не загального рівня інвестиційного ризику за тим чи ін інструментом, а лише систематичного(ринк-го)ризику, рівень якого визначається за допомогою бета коефцієнта. Рівень премії за ризик з врахув рівня систематич ризику за конкретним інструментом інвестиц-ня визначається за наступною формулою: Rpi=(R-A)*β, де Rpi- рівень премії за ризик за конкретним інструментом інвестування, R-середній рівень інвестиц доходу(сер норма дох-ті)на фін ринку, A-рівень дох-ті за безризик-ми інструментами інвестування,β-бета-коеф, що характер-є рівень систематичного ризику за конкретним інструментом інвестування . Загальний рівень інвестицій доходу за конкретним інструментом інвестування з врахуванням премії за ризик визнач за наступною формулою: Di=A+RPi, де Di- заг рівень інвестиц доходу за конкретним інструментом інвестув-ня,A-рівень доходності за безризикованими інструментами інв-ня,Rpi-рівень премії за ризик за конкретним інструментом інвестиціонування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]